fbpx

Ofertă de la Costică: Gigacalorie mai mică!

În această după-amiază, de la ora 15.00, la Sala Mihail Kogălniceanu, am crezut cu toţii că va fi o extraordinară a Consiliului local. O şedinţă extraordinară în care, după o dezbatere serioasă şi o analiză la sânge atât a (in)eficienţei Energoterm cât şi a cheltuielilor nejustificate din bugetul local, se va lua o decizie privind subvenţionarea energiei termice.

Cel puţin asta a dat de înţeles anunţul făcut de viceprimarul Andaluzia Luca: „Grupul consilierilor locali PSD a convocat o ședință extraordinară a Consiliului Local, luni, 20 ianuarie, orele 15:00, având ca temă de discuție analiza și soluționarea cuantumului procentual al subvenției acordat societății Energoterm.”.

Că a ieşit cu totul şi cu totul altceva, stau dovadă cele aproape două ore de discuţii purtate sub formă de dialog între primarul Constantin Hogea, pentru prietenii apropiaţi Costică, şi cetăţenii nemulţumiţi de valoarea facturilor la energie termică.

Cu experienţa unui om politic de aproape trei decenii şi cu expertiza de primar de aproape 16 ani, Constantin Hogea a avut abilitatea de a asculta atunci când era de ascultat, de răspunde doar atunci când avea de câştigat şi, nu în ultimul rând, de a vorbi doar atunci când simţea că prin ce va spune va fi aplaudat. Iar într-o situaţie tensionată ca cea a facturilor de la energie termică, atunci când cei din sală vin doar cu scopul de a rupe beregata cuiva, să primeşti nu unul ci două rânduri de ropote de aplauze e chiar mare lucru. Desigur dacă ştii că pentru oamenii simpli, călăii sunt mai vinovaţi decât judecătorii. Aşa că „Dacă ar fi după mine aş desfiinţa asociaţiile de proprietari” şi „Dacă ar fi după mine aş desfiinţa Energoterm-ul” nu aveau cum să nu provoace emoţie în rândul asistenţei trecute în majoritate de 60 de ani.

Aplaudat la scenă deschisă de două ori, primarul şi-a permis chiar şi aroganţe: a cerut să i se aducă un pachet cu calendare bisericeşti, comandate de primărie, desigur, şi a solicitat să fie oferite de angajaţii din aparatul propriu în sală celor ce doresc. Încă o mostră de campanie electorală nevinovată prin care eternul primar al Tulcei stie de patru mandate cu se câştigă, zi de zi, nu doar în campanie, fiecare vot.

Problema pentru care s-au adunat peste 200 de oameni nemulţumiţi în sală, respectiv cuantumul facturii prea mari la energie termică, a trecut în plan secund, încet, încet. De parcă ar fi rezolvat deja problema termoficării la nivel local, cei din sală au vrut deja şi felul doi: „Dar gunoiul? Gunoiul de ce l-aţi scumpit?”. La aşa întrebare, un răspuns pe măsură: „Ne obligă legislaţia europeană!”. Iar oamenii au crezut. Aşa cum tulcenii din municipiu ar trebui să creadă că plătesc gunoiul de două ori mai scump decât cei din deltă, de la Sfântu Gheorghe, o localitate izolată cu condiţionalităţi stricte de mediu fiind în perimetrul ARBDD.

Revenind la gigacalorie răspunsul este acesta: astăzi, nu! Totuşi, sătămâna viitoare, în şedinţa de consiliu, atât primarul Constantin Hogea cât şi viceprmarul Andaluzia Luca au confirmat că se va propune o reducere a preţului local de referinţă al gigacaloeriei de la 365 de lei la 265 de lei. În fond e an electoral. Că nu se rezolvă problema de fond ce mai contează. Că Energoterm va funcţiona tot cu un CAF (deja probabil un adevărat muzeu în lumea civilizată care utilizează centrale în cogenerare de înaltă eficienţă care produc nu doar agent termic ci şi energie electrică) la parametri de avarie e cel mai puţin interesant. Important e, vorba titlului: „oferta de la Costică: gigacalorie mai mică!”.

Restul e cancan, pentru care, spre informare, puteţi căuta şi pe facebook sau alte site-uri ce s-a mai discutat la şedinţa de azi…

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button