fbpx
Consiliul JudeţeanŞtirea zilei

VIDEO: Proiectul de remodelare a falezei câștigat de arhitectul Cosmin Vizireanu!

- propunerea ,,Urmează curentul" al SC Optim Proiect SRL s-a clasat pe primul loc detașat

O conferință de presă prilejuită de prezentarea câștigătorului proiectului de remodelare a falezei a fost organizată azi la sala Mihail Kogălniceanu a Consiliului Județean Tulcea iar juriul a desemnat o firmă din Tulcea, câștigătoare detașată.

Este vorba despre proiectul ,,Urmează curentul”al firmei tulcene SC Optim Proiect SRL cu lider de proiect arhitectul Cosmin Vizireanu. Alături de acesta, arhitectul Florin Micu și purtătorul de cuvânt Mugur Pătrașcu plus toți angajații firmei au avut o contribuție la ceea ce s-a dovedit a fi proiectul câștigător.

„Faleza nu trebuie să fie un punct de referinţă static în contrast cu fluviul ci trebuie să devină un al doilea fluviu, trebuie să creezeşi să translateze această energie către oraş şi către oameni”, este mesajul transmis de către proiectanţi pentru public.

Chiar dacă a fost la un moment dat puţin nemulţumit de faptul că concursul de idei pentru remodelarea falezei nu şi-a urmat „desfăşurătorul” stabilit (a fost şi este o pandemie care a dat peste cap multe alte lucruri), preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, Horia Teodorescu, iniţiatorul acestui concurs a ţinut să precizeze: „Aşa cum anunţam încă din luna februarie, faleza din Tulcea va avea nevoie şi de un proiect care să ne propună cum să arate aceasta la finalul execuţiei lucrărilor de reabilitare. Şi aici mă refer la partea de peisagistică şi mobilier urban, chestiuni de fineţe şi de aceea am avut această procedură a concursului de soluţii. Pentru că ne dorim ca faleza din Tulcea să fie cea mai frumoasă faleză din România”, a declarat în debutul conferinţei de presă Horia Teodorescu, preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea.

Au fost şapte proiecte de remodelare a falezei municipiului Tulcea, primul dintre ele fiind punctat de juriu cu 84,88 puncte (SC Optim Proiect SRL Tulcea), în timp ce următoarele două au fost departajate foarte greu: 75,22 puncte pentru o asociere de firme din Galaţi şi respectiv 74 puncte pentru o firmă din Bucureşti, premiile pentru cele trei proiecte de pe podium fiind în valoare totală de 74.000 de lei.

Faleza Dunării prinde contur

Miercuri, 10 iunie 2020, președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu, alături de vicepreședintele Dumitru Mergeani și de viceprimarul municipiului, Andaluzia Luca, a prezentat cele trei proiecte premiate în cadrul concursului de soluții „Reamenajare zona Faleza Dunării“.

Astfel, juriul format din președintele Horia Teodorescu și membrii arhitectul șef al județului, Cristian Ionescu Preotu, directorul executiv al Direcției de Investiții, Nicu Mihai, directorul general AZL Sulina, Dragoș Ioniță, respectiv arhitecții Dan Ervin Ivanov, Alexandru Bălan (reprezentant al Ordinului Arhitecților din România), Mirela Didă (reprezentant Registrul Urbaniștilor din România), conf. dr. Cristina Enache (Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu) și dr. Dragoș Buhociu (Asociația Profesională a Urbaniștilor din România) a stabilit câștigătorii, după cum urmează:

Locul I – SC Optim Proiect SRL Tulcea – autor principal: arh. Cosmin Vizireanu, arh. Florin Micu, specialist comunicare Mugur Pătrașcu

Locul II – Asocierea SC Arhidesk Vision SRL – SC Arhidream SRL Galați – autor principal: arh. Adi Florian Tudorancea

Locul III – SC Tera Design Studio SRL București – autor principal: arh. urb. Andrada Eftime, urb. peisag. Tamara Roseti.

„După cum spuneam în urmă cu câteva luni, Faleza din Tulcea are nevoie  și de propuneri cu privire la modul în care va arăta la finalul execuției lucrărilor, respectiv partea de peisagistică, mobilier urban, partea de finețe a falezei noastre. Am desfășurat acest concurs de soluții, astfel încât la final, așa cum ne dorim cu toții, faleza din Tulcea să fie dacă nu cea mai frumoasă, una dintre cele mai frumoase faleze din țară. Din punctul meu de vedere, toate investițiile care se derulează, începând cu consolidarea portului, urmate de aceste propuneri de soluții, vor reuși să îmbunătățească această zonă a muncipiului din punct de vedere vizual și nu numai.”, a transmis preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea în timpul conferinţei de presă.

Timp de aproape 30 de ani, faleza a fost în administrarea APDM Galați, dar în urma demersurilor care au durat aroape 8 ani, s-a reuşit transferul aceastei faleze în patrimoniul județean.

„Am reușit obținerea unei finanțări prin fonduri europene, pentru că altfel aceste sume nu se găseau în decursul câtorva zeci de ani. Concursul de soluții a fost, spre bucuria noastră, o reușită pentru că au fost șapte ofertanți cu prezentări foarte bune, pentru care merită toate felicitările. Au fost firme participante atât din județul Tulcea, cât și din București, Galați și din alte zone ale țării, fapt care a dus la propuneri de idei destul de diverse și interesante.

Eu sunt foarte mulțumit de ce s-a întâmplat, s-au depășit așteptările privind propunerile de soluții, au fost punctaje foarte apropiate dar am luat în considerare punctul de vedere al celor din domeniu, care au competența de a aprecia calitatea lucrărilor.

Propunerea de soluții va face obiectul unui studiu de fezabilitate și al unui proiect tehnic, cu o finanțare care va fi asigurată fie din bugetul județean, fie din fonduri europene. A fost necesară propunerea de soluții în paralel cu proiectul mare, de reabilitare a falezei, pentru că sunt lucrări conexe, lucrări care trebuie inserate în interiorul proiectului de consolidare a falezei. Vom merge în paralel și cu studiul de fezabilitate, și cu proiectul tehnic, astfel încât să nu facem intervenții ulterioare asupra lucrării, pentru că o lucrare finalizată pe fonduri europene nu mai poate fi modificată timp de cinci ani, în perioada de postimplementare.

Vom derula aceste proceduri privind studiul de fezabilitate și proiectul tehnic cât mai rapid și pot să garantez că ceea ce s-a întâmplat astăzi aici va fi pus în practică. Eu sunt foarte determinat și cred că toți tulcenii își doresc ca investiția să fie dusă la bun sfârșit. Am făcut acest concurs de soluții tocmai pentru a ne apropia cât mai mult de sufletul tulceanului și pentru a da falezei valența pe care o merită ca poartă de intrare în deltă și ca zonă de referință a municipiului și județului“, a declarat președintele Horia Teodorescu.

 

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button