fbpx
Ştirea zilei

„Impertinenţa” barcagiilor taxată de conducerea ARBDD!

Potrivit ununui comunicat făcut public şi pe pagina de socializare a Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, deși există trasee turistice stabilite, precum și viteze prevăzute de Hotărârea nr. 538/2015 pentru aprobarea Regulilor privind accesul şi circulaţia navelor şi ambarcaţiunilor pe canalele şi lacurile interioare din perimetrul Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării”, nu toți conducătorii de ambarcațiuni, unele cu motoare foarte puternice, le respectă. Aceștia pun o presiune foarte mare asupra ecosistemelor acvatice și amenință degradarea acestora.

ARBDD a distribuit următoarea postare a unui cetăţean german Helmut Theiss

Impertinența pe de o parte, Nevoia de acțiune pe de altă parte

În postarea mea anterioară am menționat în mod explicit că ghidul nostru iubește natura și cea ce face la fel ca mulți fotografi de natură care vin în Delta Dunării. De asemenea, tratează natura cu respectul cuvenit.
Din păcate, nu pot spune aceași lucru despre unii alții, inima îmi sângera atunci când în drum spre Sulina am văzut ce fac unele bărci motorizate, cu puterea lor supradimensionată în canalele înguste ale Deltei Dunării.
Bărcile ară literalmente fundul canalelor, valurile cu creastă ajung la mai mult de un metru înălțime peste mal și o mulțime de nuferi dezrădăcinați, dintre care unii arătă cu partea inferioară a frunzelor spre soare.
Și nu doar pe un canal. Oriunde lasă urme grele în peisaj, deși viteza și alte reguli de conduită în Deltă sunt de fapt reglementate de lege.
Aproape că nu vezi niciodată păsări sau alte animale sălbatice la marginea canalelor. Păsările nu mai cuibăresc pe maluri, deoarece cuiburile sînt smulse de valurile produse de bărci și aruncate mai la mal.
Dacă va continua în așa fel, cîndva la un moment dat nu va mai rămâne nimic de protejat și de văzut în Delta Dunării.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button