fbpx
Mediu

A început implementarea proiectului ,,Conservarea zonei strict protejate Sărături Murighiol”

Încă de anul trecut, din toamnă, a avut loc semnarea contractului de finanțare nr. 1754/31.10.2022 pentru proiectul „Conservarea zonei strict protejate Sărături Murighiol”.

Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării este cea care implementează acest proiect, în parteneriat cu Asociația Danubiu,  în baza contractului de finanțare nr. 1754/31.10.2022 încheiat cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, proiectul „Conservarea zonei strict protejate Sărături Murighiol”, cod SMIS 2014+ 155801.

Azi la Pensiunea Laguna Albastră a avut loc o primă conferință în care practic a fost lansată oficial implementarea acestui proiect la care au fost invitați și au participat doi foști guvernatori: Lucian Eduard Simion și respectiv Ion Munteanu.

Mirela Nițu, din partea Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării, managerul de proiect a făcut o succintă prezentare a proiectului în care a subliniat importanța speciilor protejate prezente în zona Sărături Murighiol, zonă strict protejată și parte integrantă a Rezervației Biosferei Delta Dunării.

La rândul său, Grișa Ivanov din partea partenerului Asociația Danubiu a ținut să sublinieze faptul că, din păcate, numărul partenerilor Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării sunt din ce în ce mai puțini. ,, Asociația Danubiu este singura care participă de ani de zile la procedurile publice ale ARBDD pentru parteneriate pe proiecte de conservare. Fac și pe această cale un apel către asociațiile foarte active să critice pe canalele social media să participe la aceste proiecte ca și parteneri, să se implice în loc să critice „.

Valoarea totală a proiectului este de 7.683.910,66 lei, din care cheltuieli totale eligibile: 7.683.910,66 – finanțare națională: 1.089.914,33, iar Co-finanțare nerambursabilă FEDR: 6.531.324,08 lei, echivalentă cu 99,1844% din valoarea totală eligibilă aprobată.

Potrivit managerului de proiect Mirela Nițu, proiectul urmărește îndeplinirea următoarele obiective specifice:
• Conștientizarea și informarea grupurilor țintă și a factorilor interesați, privind conservarea biodiversității și dezvoltarea durabilă în perimetrul ariei naturale strict protejate Sărături – Murighiol, cu rezultate finale – realizarea de activități de informare și publicitate.
• Îndeplinirea obiectivelor de management aferente ariei naturale strict protejate Sărături Murighiol privind înlăturarea presiunilor antropice asupra speciilor și habitatelor de importanță comunitară și națională prin realizarea infrastructurii necesare conservării biodiversității, rezultatele finale fiind realizarea unui gard pe o lungime de 5,360 km în jurul zonei strict protejate Sărături Murighiol, a unei porți de acces și a unui pichet PSI.

Perioada de implementare a proiectului: 2022-2023

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button