A picat proiectul lui Ilie de majorarea a preţului la gigacalorie
- aliaţii de la nivel central (PSD) au votat împotrivă, iar consilierii PER şi USR s-au abţinut
De 11 voturi avea nevoie proiectul iniţiat de primarul Ştefan Ilie pentru aprobarea prețurilor locale pentru producție, transport, distribuție și furnizare a energiei termice produsă pe bază de gaze naturale în Municipiul Tulcea de către societatea Energoterm S.A.Tulcea și a prețului local facturat populație. Dar n-a avut decât 10 …
Majoritatea prezentă în sala Mihail Kogălniceanu a Consiliului Judeţean, unde s-a desfăşurat şedinţa, era aparent unanimă: 9 consilieri PNL, 2 consilieri PER, 2 consilieri USR şi 1 consilier Pro România, din „vechea majoritate”, plus 6 consilieri PSD din „noua majoritate”, care, fix azi, s-a validat prin învestirea noului Guvern. Teoretic ar fi trebuit să fie 20 de voturi „pentru” din tot atâtea exprimate. Numai că…
Tatiana Haliţ de la USR a deschis Cutia Pandorei
Mai cu jumătate de gură, fără prea multe „argumente legale„, dar cu bunul simţ al tulceanului care dacă tot îi bagi mâna în buzunar te roagă să-i mai laşi de-o pâine, consiliera USR Tulcea, Tatiana Haliţ, a întrebat dacă s-au făcut chiar toate eforturile pentru a păstra acest preţ al gigacaloriei într-un plafon rezonabil şi suportabil. Asta pentru că la 450 de lei cu TVA de 19% pentru o gigacalorie, preţ începând cu luna decembrie. ar însemna facturi insuportabile pentru majoritatea tulcenilor la sfârşitul lunii ianuarie 2022. Mai pe ocolite, consiliera USR a încercat să transmită colegilor consilieri mesajul că 390 de lei cu tot cu TVA ar fi un preţ macăr rezonabil chit că cu greu suportabil de mulţi tulceni.
Ştefan Ilie: „Tulcenii au plătit 318 lei până azi ceea ce înseamnă pierderi de 4 milioane de lei pentru Energoterm”
Ca un vechi om de administraţie, primarul Ştefan Ilie a dat cea mai cunoscută replică pentru noua sa consilieră şi anume: „Ceea ce vreţi dumneavoastră, nu se poate!”. Vi se pare cunoscută replica? Mai mult, acelaşi primar ales al tulcenilor a dat de înţeles că deja Energoterm a pierdut circa 4 milioane de lei tocmai pentru că acest preţ al gigacaloriei nu s-a majorat luna trecută iar tulcenii plătesc tot 318 lei, cu TVA, gigacaloria. „Dacă facem o medie pe întregul sezon de iarnă se poate spune că preţul va fi mai mic decât cel de la consumatorii casnici” şi-a încheiat primarul discursul în care a amintit şi faptul că scăderea TVA de la 1 ianuarie 2022 va duce şi la o diminuare a preţului gigacaloriei pentru pupulaţie la 390 de lei, cu tot cu TVA, aşa cum a cerut consiliera Tatiana Haliţ.
Andaluzia Luca, fostul viceprimar al municipiului, s-a mai fript cu căldura aşa că a suflat … colegilor: „Votăm împotrivă”!
În calitatea sa de fost viceprimar, om care a trecut prin administraţie la firul ierbii, Andaluzia Luca a avut în timpul şedinţei un discurs echilibrat şi bine motivat. În primul rând aceasta a amintit de faptul că au fost promise o serie de modernizări ale sistemului care ar fi trebuit să ducă la scăderea costurilor de producţie. De asemenea, tot liderul consilierilor PSD din consiliu şi-a exprimat opinia că o creştere graduală a preţului gigacaloriei ar fi fost mai uşor suportabilă acum. În contextul în care creşterea de preţ este aşa de mare, şansele ca oamenii să iasă în stradă la proteste, ca în ianuarie 2020, sunt la fel de mari, a mai ţinut să afirme Andaluzia Luca nu înainte de a anunţa că nici ea şi nici colegii săi consilieri PSD nu votează pentru majorarea preţului local al gigacaloriei.
Surpriză: Dragoş Simion, viceprimar din acelaşi partid cu directorul Energoerm nu a votat proiectul primarului Ilie
„Motivul principal pentru care am ales să mă abţin de la votul privind majorrarea preţului gigacaloriei este acela că reprezint în acest Consiliu Local cetăţenii care m-au votat! Nu sunt aici , în Consiliul Local, să reprezint nici executivul primăriei, nici colegii de partid şi acest lucru vreau să fie foarte clar pentru toţi cei care cred că fac cine ştie ce jocuri politice. Nu! Câtă vreme o majorare a preţului de producţie al gigacaloriei nu a fost fundamentat cu foarte mare atenție , în opinia mea, nu pot fi de acord şi nu pot vota ca tulcenii să plătească 450 de lei pentru o gigacalorie. Vorbim de rata de profit, care în condiiile acestea de criză e aproape de plafonul maxim de 5% în loc de plafonul minim de 1%, vorbim de valoarea sau procentul de subvenţie de la bugetul local care poate fi mai mare de cel fundamentat şi mai vorbim şi de alte componente ale acestui preţ ce puteau duce la valoarea de 400 de lei pentru populaţie gigacaloria. Din acest motiv cer o revizuire a preţului de producţie, pe termen mediu, iar pe termen scurt o creştere a valorii subvenţiei pentru populaţie astfel încât preţul local să nu depăşească 400 de lei cu tot cu TVA” a declarat, în exclusivitate pentru infotulcea.ro viceprimarul Dragoş Simion.
A picat proiectul lui Ilie de majorarea a preţului la gigacalorie
Doar 10 conslieri din cei 20 prezenţi au votat proiectul iniţiat de primarul Ştefan Ilie. 6 consilieri PSD au votat împotrivă iar consilierii PER şi USR, câte 2 de fiecare, s-au abţinut de la vot. Prin urmare proiectul a picat.
Mai mult, şi pentru presă, primarul Ilie s-a oferit să dea declaraţii, deşi nu i s-a cerut acest lucru în mod expres. Reproducem mai jos declaraţia pentru presă…
Ce trebuie să înţeleagă tulcenii
Ca şi în ianuarie 2020, problema preţului gigacaloriei pentru apartamentele racordate la Energoterm este de natură să nască tensiuni sociale. Tulcea se numără printre acele municipii din ţară care mai păstrează un sistem ineficient de termoficare, despre care, în caz că nu ştiaţi, plătim şi taxă de prostie. Pentru că taxă de prostie se numeşte plata certificatelor verzi la Energoterm, un subiect pe care îl vom aborda cu altă ocazie. Mai mult, oricât de supărat ar fi orgoliosul Ştefan Ilie că nu i-a trecut proiectul de hotărâre şi oricât ar spune administratorul public Nicolae Bibu că prin acest vot au fost condamnate 7500 de familii să rămână fără căldură de luna viitoare, acest lucru nu se va întâmpla! Şi nu se va întâmpla deoarece aceşti metorici aleşi locali, primar, viceprimari, consilieri locali, au obligaţia legală să asigure căldură populaţiei racordate la Energoterm, o societate comercială la care acţionar este Consiliul local. Că este un „mort viu” acest Enrgoterm nu este vina tulcenilor racordaţi la acest furnizor de agent termic! E vina celor care îl mai ţin în viaţă, aşa ineficient cum este, şi cu probabil cel mai mare cost de producţie al gigacaloriei din ţară, aşa cum a afirmat, chiar în plenul şedinţei, consilierul local Dorin Ţiu, inginer de meserie şi cu loc de muncă la Alum, societate în curtea căreia se află celebrul CAF al Energoterm-ului. Restul e tango politic pe nervii şi mai ales pe banii tulcenilor …