Ajunul Crăciunului pe rit vechi la hotel Select: Familie, tradiție și voie bună!
Familia, tradiția și voia bună sunt principalele ingrediente care au încălzit seara de Ajun a Crăciunului pe rit vechi, sărbătorită sâmbătă , 6 ianuarie 2024 de comunitatea ucraineană la Restaurantul Hotelului Select din municipiul Tulcea. Într-o atmosferă de sărbătoare, Raluca Cacencu, gazda evenimentului ne-a întâmpinat cu produse tradiționale precum cucheaua-grâu fiert cu nuci și mere și osvarul-compot din fructe uscate. Alături de ea s-au aflat membrii familiei, prietenii și angajații de origine ucraineană.
Primele amintiri ale Ralucăi Cacencu, legate de Crăciun, îi amintesc de bunica sa și de momentele în care cutreiera satul pentru a colinda rudele și localnicii.
„În seara de 6 ianuarie, ortodocșii de rit vechi sărbătoresc ajunul Crăciunului, ocazie cu care ne adunăm în familie, dar și cu prieteni foarte apropiați. Am invitat și toți angajații noștri ucraineni, alături de copii, să vină cu colindul și să îi facem să se simtă ca acasă. Avem trei fete angajate care s-au adaptat foarte bine. Atunci când eram copil bunica ne trimitea cu un mic colăcel la frații ei mai mari. Tradițional se gătește cuchea care se face cu grâu fiert, miere și nucă sau zahăr. De asemenea, mai avem fiertură de fructe uscate. În copilărie mergeam la țară la Hamcearca la bunica mea. Țin minte foarte bine că era zăpadă și mergeam cu colindul în sat. Bunicul ne ducea cu sania trasă de cai pe la toți frații lui. În câteva ore ne întorceam înghețați. Bunica avea avea un castron pătrat ce conținea cuchea, iar toți cei din sat care veneau mâncau cu o singură lingură. La fel și în cazul vinului, cu un singur pahar. Aceste momente din copilărie mi-au rămas întipărite în minte”, ne-a povestit Raluca Cacencu.
În cadrul evenimentului am stat de vorbă și cu Natașa, o ucraineancă stabilită în Tulcea de la începutul anului 2022, care în prezent lucrează ca și ospătar la hotel Select. Speranța ei este că războiul se va termina într-o zi și că va putea vedea din nou Ucraina pe timp de pace.
„Am venit în Tulcea împreună cu copilul în februarie 2022, atunci când a pornit războiul în țara noastră. Eu de profesie sunt economist, dar a trebuit să mă reprofilez și în prezent lucrez ca și ospătar. Am reușit să învăț limba română, iar o perioadă de timp am fost translator pentru cetățenii care veneau aici din Ucraina. Sărbătoarea Crăciunului din România seamănă destul de mult cu cea din țara mea. Mă bucur că am găsit aici un aliment tradițional și anume cucheaua, care se face și la noi. De regulă acolo mergeam în vizită la rude, însă acum acest lucru nu mai este posibil. Sper ca într-o zi să fie pace din nou și să ne putem vedea țara din nou”, a spus Natașa.
Pe 6 ianuarie sărbătorește Ajunul Crăciunului și Liliana Ivanova, în vârstă 47 de ani, care a locuit în ultimii 10 ani în Odesa. Tot din februarie 2022, Tulcea îi este o a doua casă. Deși a crezut ca va sta la Tulcea doar pentru câteva zile, acestea s-au transformat în ani. Aici o are aproape pe sora sa, verișoara, mama și copiii.
„Sunt în România din 26 februarie 2022, atunci când primul val de război a făcut lumea să plece la drum. Noi locuiam la Odesa, s-au auzit bubuituri, iar copiii s-au speriat foarte tare. Orașul era plin de fum, străzile erau aglomerate și toată lumea era disperată. Ținând cont că aici avem rude și cooperam pe proiecte transfrontaliere cu parteneri din Tulcea și Galați, ne-am gândit că este bine să venim aici. Dorința noastră a fost să stăm la Tulcea un weekend și să ne întoarcem luni în Ucraina. Cele câteva zile s-au transformat în ani. Aici nu este foarte greu, dar nici ușor. Să fii la o vârstă în care ai niște realizări în viață, iar aici să le începi de la zero este dificil. Deși ni se termină bateriile uneori, ne încurajează oamenii din jurul nostru”, a spus Liliana Ivanova.
Liliana lucrează în prezent la Hub-ul umanitar din Isaccea și este mândră că le poate fi de folos celor din țara ei. Crăciunul înseamnă pentru ea familie și tradiție, ceea ce a găsit și la Tulcea.
„Așteptăm ziua în care va fi pace și să avem posibilitatea de a ne întoarce acasă, să fim de folos țării în care ne-am născut. Facem acest lucru și de aici deoarece ținem legătura cu cei de acolo. Fiind maturi zilele de sărbătoare le priveam ca pe niște zile obișnuite. Spre deosebire de Odesa, locul în care am trăit în ultimii 10 ani, în Tulcea am observat că se păstrează tradițiile foarte mult. Aveți o toleranță foarte mare față de alte naționalități, este un fenomen. De Crăciun bunica făcea 12 feluri de mâncare de post, deoarece Iisus Hristos avea 12 Apostoli”, a menționat Liliana.
Din seara de Ajun nu au lipsit nici colindele ucrainene, susținute de Grupul vocal Zadunaiska Sici din Tulcea.
„Grupul nostru s-a înființat în anii 1991-1992, iar de atunci ducem tradiția mai departe. Am avut foarte multe evenimente de-a lungul anilor. Acum sunt prezentă alături de copii, dovadă că vârsta nu este un impediment. În această seară am susținut colinde ucrainene din nordul Dobrogei, culese de bunicii și străbunicii noștri. Eu sunt culegătoare de folclor ucrainean”, a spus Maria Efimov, membră fondatoare a Grupului.
Azi, 7 ianuarie, comunitățile de ruși, ucraineni și sârbi sărbătoresc prima zi a Crăciunului pe stil vechi.