fbpx
Ştirea zilei

Ministrul Tánczos Barna a deschis Simpozionul Internațional „Delte și Zone umede“ de la Tulcea!

- cu ocazia acestui simpozion de tradiţie a fost marcat şi momentul jubiliar al împlinirii a 50 de ani de la înfiinţarea INCDD

Organizat din doi în doi ani, Simpozionul Internațional „Delte și Zone umede“, unul de tradiţie pentru mediul academic, a marcat la această ediţie cu numărul 28 şi împlinirea a 50 de ani de la înființarea Institutului Național de Cercetare Dezvoltare Delta Dunării (INCDDD). Potrivit organizatorilor, în aceste zile sunt prezenţi la Tulcea peste 150 de cercetători de renume internaţional din nu mai puţin de 18 ţări, evident cei mai mulţi din România. Evenimentul a avut parte şi de prezenţa online a ministrului Tánczos Barna, ministru cu portofoliile de la Mediu şi repectiv Cercetare care a adresat un cuvânt de bun venit participanţilor atât celor din sala Mihail Kogălniceanu a Consiliului Judeţean cât şi celor, asemeni lui, prezenţi în sistem online.

Directorul general al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării (INCDDD), Marian Tudor, a făcut o trecere în revistă a istoriei acestui centru de excelentă al cercetării româneşti, o istorie începută oficial la 1 mai 1970 prin înfiinţarea Institutului de Cercetare şi Proiectare pentru Delta Dunării, dar care îşi are rădăcina în anul 1926 atunci când academicianul Grigore Antipa punea bazele şcolii româneşti de hidrobiologie şi ihtiologie.

Profit de această ocazie pentru a felicita pe toți colegii mei pentru expertiza și activitatea depusă în cadrul Institutului Național de Cercetare Dezvoltare Delta Dunării fără de care nu am fi ajuns să celebrăm astăzi 50 de ani de existență și nu oricum, ci ca unul dintre principalii promotori ai cercetării românești în ariile protejate în vederea conservării și dezvoltării durabile de zone umede de importanță națională și internațională” a declarat Marian Tudor înainte de a oferi din partea conducerii INCDDD diplome de excelenţă unor personalităţi marcante ale istoriei acestui reputat institut naţional de cercetare. Este vorba despre dr. Janos Botond Kiss, dr. Victor Henrich Baumann, dr. Mircea Staraş, ing. Romulus Ştiucă, dr. Alexandru Volcov, dr. Ioan Munteanu şi, nu în ultimul rând, dr. Vasile Oţel.

Mesajul Consiliului Judeţean transmis de adiministratorul public al judeţului

Dumitru Mergeani, administrator public al Județului Tulcea, a felicitat echipa Institutului de Cercetare Dezvoltare Delta Dunării și a adus în discuție contribuția adusă de specialiștii tulceni în domeniul cercetării internaționale.

Trecutul e important pentru a înțelege prezentul în care trăim, iar de aceea, în contextul aniversării a 50 de ani de la înființarea Institutului, este corect să ne amintim de înaintașii noștri și să trecem în revistă etapele care au condus la realizările de astăzi“, a spus Marian Tudor, care a vorbit despre dezvoltarea Institutului, pornind chiar de la bazele puse aici, la Tulcea, prin realizarea unei „stațiuni de cercetare hidrobiologică. Această structură axată pe efectuarea de cercetări fundamentale şi aplicative în domeniul ecologiei şi protecţiei mediului este un reper de profesionalism în domeniu, iar noi, tulcenii, suntem foarte mândri de faptul că județul nostru are un colectiv de specialiști de renume în cercetare. În contextul actual, în care studiile specializate au condus la creșterea semnificativă a gradului de implicare a autorităților europene în soluții de protecție a mediului, relevanța activităţii institutului pentru problemele de dezvoltare ale mediului este evidentă. Toată această activitate de cercetare este susţinută și încurajată de statutul Deltei Dunării ca arie protejată şi de programele şi convenţiile internaţionale la care România a aderat. Felicit întreaga echipă a INCDDD pentru performanțele realizate și pentru faptul că, prin activitatea lor, transformă județul nostru într-un exemplu de profesionalism în domeniul cercetării“, a transmis Dumitru Mergeani.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
× CONTACTEAZĂ-NE