Ştiaţi că dacă aruncăm mobila veche sau molozul rezultat din renovarea casei la punctele de colectare a gunoiului, riscăm amenzi de până la 1500 de lei? Această faptă este contravenţie prevăzută în Hotărârea de Consiluiu Local nr.158 din 20 august 2020, iar ea se constată de Politia Locală care poate aplica sancţiuni contravenţionale pentru persoanele fizice în cuantum de 1000-1500 lei, iar pentru persoanele juridice în cuantum de 2000-2500 lei.
Pentru a evita amenda, trebuie contactat operatorul local de salubritate care, contra cost, vine şi ridică aceste deşeuri şi le depozitează în locurile special amenajate. SC SERVICII PUBLICE SA este singurul operator autorizat pentru colectarea si transportarea deseurilor din constructii si demolari de pe raza Municipiului Tulcea.
Persoanele care au deseuri provenite din constructii, reamenajari si demolari in mod legal, trebuie sa solicite în scris serviciile de colectare si transport a “molozului” (beton, ceramica, caramizi, tigle, materiale pe baza de ghips, lemn, sticla, material plastic, metale, materiale de izolatie si altele).
Solicitarea se face fie la sediul societatii SC SERVICII PUBLICE SA, din strada Mahmudiei nr. 17, fie prin e-mail la adresa:office@serviciipublicetulcea.ro sau la numerele de telefon:0240.515.541 / 0747.022.053.
Pentru corecta informare a tulcenilor
„Potrivit legislaţiei, dacă vrem să aruncăm alte deşeuri decât cele menajere, trebuie să încheiem un contract cu operatorul de salubritate. Există un preţ stabilit printr-o hotărâre de consiliu local, iar în urma achitării tarifului, angajaţii noştri vin şi ridică deşeurile de la adresa indicată. Este vorba despre orice altfel de deşeuri decât cele menajare, în special mobilă sau resturi rezultate din activităţi de construcţii”, a declarat Ionel Stan, directorul Servicii Publice SA Tulcea.
Tariful de 142.55 lei cu TVA /tonă este pentru deşeuri de construcţii fără amestec de alte deşeuri.
Tariful de 240.07 lei cu TVA/tonă pentru deseuri de construcţii ce conţin şi alte amestecuri de deşeuri.
Interesant este faptul că unele deşeuri, altele decât cele menajere, dacă ar fi colectate selectiv, Servicii Publice în loc să plătească pentru depozitarea lor ar încasa sume de bani pentru valorificarea acestora.
„Lucrurile stau în felul următor: dacă în sateliţii aceia de lângă punctele de colectare s-ar arunca doar acele deşeuri pentru care este destinat fiecare costurile de operare ar fi mici pentru că s-ar face mecanizat. Preluarea deşeurilor nu o facem mecanizat şi, din păcate, avem şi costuri suplimentare ca urmare a faptului că detaşăm altă resursă umană pentru a curăţa locul din apropierea acestora. Mai mult, în loc să transportăm aceste deşeuri direct la staţia de sortare şi în urma valorificării acestora să încasăm bani, noi transportăm aceste deşeuri direct la groapa de gunoi unde plătim 141,43 fără tva/tona, taxă compusă din 61.43 lei fără tva/tonă pentru depozitare
plus 80 lei fără tva/tona pentru economia circulară” a mai declarat Ionel Stan.