Aniversarea de 33 de ani de la înființarea Comunității Rușilor Lipoveni din România sărbătorită la Jurilovca
Duminică, 12 februarie, locuitorii comunei Jurilovca și reprezentați ai județului Tulcea au marcat, împreună, 33 de ani de la înființarea Comunității Rușilor Lipoveni din România și Ziua Limbii Materne.
Organizată în parteneriat cu Primăria Comunei Jurilovca la inițiativa deputatului Silviu Feodor, acțiunea Comunității Rușilor Lipoveni din România și-a propus să celebreze prietenia, respectul reciproc și libertatea de expresie a identității culturale de care etniile dobrogene s-au bucurat dintotdeauna pe teritoriul României. Pe scena evenimentului au urcat ansamblurile rușilor lipoveni din Jurilovca – Reabinușka și Juraveli, Ciubcik din București, Lozâciki din Brătești, alături de tinerele Diana Amelian și Alexandra Listrat (Sarichioi).
La manifestare au participat Eugen Ion – primarul Comunei Jurilovca, Horia Teodorescu – președintele Consiliului Județean Tulcea, Alexandru Dan Munteanu – Prefectul județului, Dincer Geafer – subsecretar de stat în cadrul Departamentului pentru Relații Interetnice, Cristian-Mihael Leonov – subsecretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii, George Șișcu – membru în Camera Deputaților și prof. Viorica Pavel – Inspector Școlar General în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Tulcea.
Cu peste 300 de ani în urmă, dorința de a păstra și manifesta liber credința ortodoxă de rit vechi a purtat pașii înaintașilor noștri spre teritoriul României, acest tărâm izbăvitor unde au găsit spațiul propice de a se integra în mijlocul unui popor deschis și primitor.
Urez tuturor multă sănătate, pace, bucurii, prosperitate și să aveți parte în tot ceea ce faceți de generosul ajutor al Bunului Dumnezeu! Să avem grijă de limba maternă și de tradițiile noastre și să le transmitem generațiilor viitoare. Să fim mereu împreună și uniți! a transmis Silviu Feodor, președintele CRLR, cu acest prilej.
Cum una dintre principalele priorități ale CRLR o reprezintă învățământul, în calendarul național sunt incluse, în acest moment, cinci concursuri și olimpiade școlare naționale pe care Comunitatea Rușilor Lipoveni le organizează, anual, sub egida Ministerului Educației. Unul dintre aceste concursuri este „Istoria și tradițiile rușilor lipoveni din România”, iar cei 25 de elevi care au obținut rezultate în cadrul etapei naționale din 2023 („Riturile la naștere și botez și cântecele de leagăn”) au fost premiați la evenimentul de duminică de reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Tulcea.
Publicul prezent la eveniment s-a putut bucura și de o expoziție de carte cuprinzând volume publicate de editura CRLR. De asemenea, în cadrul Căminului Cultural a fost organizată și o expoziție de fotografie în care au fost ilustrate momentele reprezentative ale celor 33 de ani de activitate a Comunității, dar și aspecte din viața și tradițiile rușilor lipoveni din Dobrogea, prin fotografiile realizate pentru Lipovenesc de fotograful Marian Sterea.
Comunitatea Rușilor Lipoveni din România
Ziua Comunității Rușilor Lipoveni din România este sărbătorită pe 12 februarie, marcând ziua în care, în 1990, CRLR a fost recunoscută ca persoană juridică prin sentința civilă nr. 181 a Judecătoriei Sectorului 1 din București. Scopul principal al Comunității este acela de a uni eforturile membrilor săi în apărarea și exercitarea drepturilor la păstrarea, dezvoltarea și exprimarea identității etnice, lingvistice și religios-culturale a etnicilor ruși lipoveni, așa cum sunt ele recunoscute și garantate de documentele internaționale cu privire la protecția drepturilor și libertăților fundamentale ale omului și ale minorităților naționale, de Constituția României și de legile țării.
Sediul central al CRLR se află în Bucureşti, iar organizația își desfășoară activitatea în peste 45 de filiale, dintre care 20 dispun de sedii proprii. De asemenea, Comunitatea organizează anual tabere tematice pentru copii și tineri în Dobrogea și Moldova, încurajând dorința de cunoaștere și dialog și asigurând în mod real legătura dintre generații.
Potrivit rezultatelor provizorii ale Recensământului din 2021/2022, în România s-au declarat, după etnie, 19.394 de ruși lipoveni iar după religie – 28.362 de creștini de rit vechi.