fbpx
Ştirea zilei

ARBDD trebuie să rezolve problema cu cei care obțin permis de pescuit gratuit

- este de părere Ştefan Popescu, preşedintele Federației Române de Pescuit Sportiv

În data de 19 martie, a fost publicat în Monitorul Oficial Ordinul de prohibiție pe anul 2021 privind stabilirea perioadelor și zonelor de prohibiție a pescuitului, precum și a zonelor de protecție a resurselor acvatice vii în anul 2021. Ca element de noutate, pentru pescari, alţii decât cei care au permise de pescuit comercial sau familial, în Delta Dunării acest Ordin interzice reținerea capturilor de somn, șalău, crap și știucă. O măsură care vine să tulbure apele Deltei Dunării şi să provoace iritare în rândul pescarilor sportivi, mai ales.

Ordinul nr. 58/462/2021 privind stabilirea perioadelor și zonelor de prohibiție a pescuitului, precum și a zonelor de protecție și refacere biologică a resurselor acvatice vii în anul 2021 prevede clar la Art. 6. – (pct.8) „În mod special, pe teritoriul Rezervației Biosferei „Delta Dunării”, în afara perioadelor de prohibiție, pescuitul recreativ/sportiv al speciilor știucă, șalău, somn și crap este permis numai cu eliberarea tuturor capturilor (catch and release)„.

Această prevedere, cumva discriminatorie, deoarece se referă doar la o anumită categorie de beneficiari ai peştelui din deltă, a provocat deja reacţii în lumea pescarilor sportivi, recreativi şi amatori nu doar din Tulcea ci şi din toată ţara, ştiut fiind faptul că mulţi dintre turiştii care ajung aici vin şi pentru pescuit. Asta pentru că Delta Dunării nu e destinaţie nici de shopping, nici de ski, nici măcăr gastronomică la o adică…

După ce ieri aţi putut citi cum vede PLUS Tulcea, partidul care va desemna Guvernatorul ARBDD, acest Ordin de prohibiţie, revenim azi cu o opinie exprimată de Ştefan Popescu, preşedintele Federației Române de Pescuit Sportiv.

 

Punctul de vedere oficial al Federației Române de Pescuit Sportiv privind Ordinul de prohibiție.

Federația Romana de Pescuit Sportiv apreciază ca abuzive reglementările din Ordinul de prohibiție pentru următoarele considerente :
1. În primul rând, prohibiția nu este definită ca termen de către OUG 23 din 2008.
2. În România pescuitul sportiv este recunoscut ca sport și este reglementat de legea nr 69 din 2000, nu de OUG 23 din 2008.
3. Conform art. 49(5) din Constituție si art. 3 din Legea nr 69 din 2000, autoritățile au obligația să asigure toate condițiile pentru practicarea liberă a acestui sport
4. Conform art. 2(5) din Legea nr 69 din 2000, practicarea pescuitului sportiv este un drept al persoanei recunoscut și garantat de stat, iar exercitarea lui este liberă și voluntară.
5. Interzicerea prin Ordin de ministru a practicarii pescuitului sportiv se constituie ca un abuz pentru încălcarea art. 53 din Constituție și art. 8 alin. 2 din Legea nr 115 din 1999 republicată privind răspunderea ministerială.
6. Reglementările privind protejarea și conservarea resurselor acvatice vii pentru pescuitul sportiv sunt prevazute de art 24 din OUG 23 din 2008 și nu pot fi modificate prin Ordin de ministru.
Având în vedere motivele prezentate Federatia Română de Pescuit Sportiv a sesizat instanța de contencios administratv în vederea suspendării în primă fază a reglementarilor privind pescuitul sportiv din Ordinul de prohibiție, urmând ca în cazul în care emitenții Ordinului nu vor proceda la eliminarea acestor prevedeti, să solicite anularea lor prin hotărâre judecătorească.

Doar pescarii sportivi pot reţine peştele prins în limita a 5 kg

Pe lângă punctul de vedere oficial al Federației Române de Pescuit Sportiv, Ştefan Popescu, preşedintele acestei asociaţii ne-a declarat în exclusivitate pentru www.infotulcea.ro de ce o astfel de restricţie este nelegală în ceea ce îi priveşte pe pescarii sportivi.

ARBDD trebuie să rezolve problema cu cei care obțin permis de pescuit gratuit și care, nefiind pescari sportivi, nu au dreptul să retină niciun peşte! Permisul eliberat de ARBDD le dă accesul la resursă și nicidecum la retinerea ei, care prin textul menționat este exclusiv pentru pescarii sportivi. Asta deoarece conform art. 24 lit e din OUG 23 din 2008 doar pescarii sportivi pot retine 5 kg de pește și nu altcineva. Iar măsura catch and release la cele patru specii de peşte dată prin Ordinul de prohibiţie este nelegală deoarece în OUG 23 din 2008 se vorbește de 5 kg de pește, în general, şi nu cred că cele patru specii -crap, somn, şalău şi ştiucă – au devenit mamifere sau păsări.„, declară Ştefan Popescu, preşedintele Federației Române de Pescuit Sportiv,

Mai jos, articolul publicat duminică, 28 martie 2021.

PLUS Tulcea ar fi vrut Ordin de prohibiţie în viziunea noului Guvernator al ARBDD

– liderul PLUS Tulcea, Marian Machedon, şi-a dat şi el cu părerea despre pescuitul sportiv

După ce a lansat o dezbatere publică pentru consultarea unora, aleşi după neştiute criterii, cu privire profilul viitorului Guvernator al ARBDD, deşi tot mai mulţi tulceni ancoraţi în realitatea Deltei Dunării susţin că numele Guvernatorului era cunoscut de către Dacian Cioloş înainte de această „mascaradă online” (termenul nu ne aparţine – n.n.), PLUS vine pe pagina filialei Tulcea cu două postări bizare. Ultima dintre ele, despre care am scris zilele trecute cu precizarea că vom reveni este un apel pentru înscrierea în competiţia pentru desemnarea Guvernatorului. De parcă acest comunicat al PLUS Tulcea ar lăsa competiţia deschisă oricărui cetăţean al României. Ei bine nu şi asta pentru că fix „mascaradă online” de care spun unii că ar fi fost celebra dezbatere a stabilit nişte condiţii de calificare parcă luate din CV-ul celui despre care Dacian Cioloş ştie că va fi Guvernatorul ARBDD încă din februarie, dacă nu mai devreme. Dar înainte de această bizară postare, PLUS Tulcea a venit cu o opinie despre Ordinul de prohibiţie, întărită de postarea liderului filialei tulcene, Marian Machedon.

Orice decizie importantă cu privire la pescuit are nevoie de consultări publice cu toți factorii implicați. Din păcate, în cazul de față, nu s-a întâmplat. Colegul nostru, Marian Machedon explică situația noii reglementări privind interzicerea capturilor de pescuit sportiv. Sperăm că apelul lui la instituțiile abilitate privind startul unui dialog și răspunsul la informațiile cerute să remedieze situația. Considerăm că transparența și dialogul sunt principii care nu pot fi negociate.„, se arată pe pagina oficială a PLUS Tulcea, după care i se „dă cuvântul” liderului Marian. Marian Machedon.

Cred că sunt câteva lucruri importante de menționat cu privire la Ordinul de Prohibiție 2021 și decizia interzicerii capturilor de pescuit sportiv.
❗️ Anul acesta, Ordinul MADR/MMAP nr. 58/462/2021, publicat in Monitorul Oficial nr.278 din 19.03.2021, cuprinde o măsura luată în premiera: interzicerea capturilor de pescuit sportiv la speciile de știucă, somn, crap și șalău. Deși cred că este o măsură bună, în spiritul protejării resursei piscicole din Deltă, ea vine la pachet cu alte măsuri permisive pentru pescuitul comercial. Mai mult, această măsură nu a fost inclusă în proiectul publicat inițial pe site-ul Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură, nefiind cunoscute următoarele lucruri:
👉 Cine a făcut propunerea? ARBDD, ANPA sau altă entitate? Cum a ajuns să fie publicată direct în Monitorul Oficial, fără modificarea proiectului aflat în dezbatere publică?
👉 S-au organizat dezbateri cu cei interesați? Dacă da, cine a participat?
👉 S-au luat măsuri pentru asigurarea respectării acestei interdicții, fiind cunoscută incapacitatea ARBDD în domeniul controlului și prevenției până în prezent?
👉 Cum e motivată măsura? Este ea fundamentată științific?
👉 Măsura face parte dintr-un plan mai amplu pentru protejarea resursei piscicole? Există obiective trasate ce trebuie atinse?
Ca să fie mai clar cum au fost modificate în ultimii anii reglementările, puteți vedea în imaginea atașată o sinteză a principalelor măsuri care se referă la pescuitul sportiv și comercial în ultimii patru ani.
Repet, sunt de acord cu această masură, însă nu pot fi de acord cu modul și cadrul în care s-a luat. Cred că era un moment bun pentru a lăsa viitorul guvernator să-și impună viziunea. Ca să aibă rezultate, acest tip de măsuri trebuie să fie parte a unei pachet complex de schimbări, având în spate o strategie. E nevoie și de măsuri privind pescuitul comercial, repopularea, renaturarea, braconajul. Sunt sigur că ele vor veni de la viitorul guvernator.
❗️ Pentru a lămuri aspectele de mai sus am depus cereri de informații publice, conform Legii 544/2001, la ARBDD, ANPA, Ministerul Agriculturii și Ministerul Mediului.
Până voi primi informațiile cerute, fac o invitație publică pentru reprezentanții ARBDD, INCDD și ANPA, ca măcar acum, în al doisprezecelea ceas, să organizeze dezbateri privind reglementările pescuitului. Vin și cu câteva idei:
👉 instituirea unei taxe de pescuit recreativ pe zi sau sezon, care poate ajuta la selecția beneficiarilor și la înființarea unui fond de finanțare a repopulării cu puiet;
👉 posibilitatea de a consuma peștele prins doar în proximitatea locului de pescuit (pe barcă sau pe mal);
👉 definirea și delimitarea clară a zonelor de pescuit sportiv/comercial;
👉 întocmirea unui plan de măsuri din toate domeniile (pescuit commercial, braconaj, repopulare, control si prevenție, educație) care să urmărească obiective clare de protejare a resursei piscicole.
Făcând parte din Consiliul Consultativ al Deltei Dunării, care este implicat în procesul de recrutare pentru funcția de Guvernator al Deltei, vă pot spune cu una dintre concluziile discuțiilor a fost necesitatea dezbaterii publice în cazul deciziilor importante, consultarea localnicilor, a societății civile și a tuturor celor interesați/implicați. În cazul schimbării reglementărilor de care am vorbit mai sus, acest lucru nu s-a întâmplat deocamdată. Sper să se schimbe acest lucru în urma apelului public pe care îl fac.
Vă țin la curent cum am vești pe acest subiect.„, a declarat Marian Machedon, preşedintele PLUS Tulcea.

Mai jos, articolul publicat sâmbătă, 27 martie 2021.

Braconaj versus amatorism!

În urma ultimelor evenimente, ASOCIAȚIA noastră consideră că acest ordin general de prohibiție pentru anul 2021, care impune pescarilor sportivi doar CATCH&RELEASE la multe specii de pește, este unul care aduce multe deservicii economiei Deltei Dunării.
Noi, ca operatori în turism, dar ca şi amatori ai pescuitului, considerăm ca o discuție în prealabil asupra unei asemenea măsuri era STRICT NECESARĂ!
SUNT PROBLEME, este foarte CLAR, de aceea multă lume s-a implicat în a oferi un mandat cât mai clar viitorului guvernator, pe baza a mai multor întâlniri ONLINE şi prin DIALOG.
Ceea ce se întâmplă acum, denotă că actualii factori decidenți în instituțiile care au permis un asemenea ordin să fie publicat, nu sunt conștienți de gravitatea lui şi de efectele generate de acesta.
TREBUIE combătut braconajul industrial, „electricienii” dar și pescarii amatori care nu respectă legea!!! Acest aspect se realizează prin o mai bună monitorizare, prin numere de telefon dedicate, prin controale mai dese ale agenților din teren.
Turismul este strâns legat de pescuit și nu putem cere oamenilor care străbat sute de km să vină cu peștele la ei pentru a face o prăjeala sau o ciorbă de peşte!!! Suntem la sfârşitul lunii MARTIE. Ce se întâmplă cu rezervările oamenilor, avansurile date, etc???
Delta a fost și va fi o zonă sigură în PANDEMIE!
Aşa ceva este inadmisibil!
Trebuie să existe un echilibru!”, se arată în postarea celor de la Asociatia Armatorilor de Nave de Agrement Tulcea.

Mai jos, articolul publicat vineri, 26 martie 2021

Dezastrul piscicol nu poate fi făcut de un pescar cu lansete!

– este opinia fostului Guvernator al ARBDD, probabil cel mai sportiv pescari ce s-a aflat în această demnitate

Din păcate legea nu specifică pentru pescarii sportivi dacă cele 5 Kg/zi pe care le pot opri sunt semiprocesate sau în viu, dacă se cumulează cantităţile pentru zilele state la pescuit cu dovada permisului de pescuit eliberat de ARBDD gratuit.
Dezastrul piscicol nu poate fi făcut de un pescar cu lansete. Problema apare când sunt câteva mii care vin în Delta hotărâţi să pună cât mai mult peşte la sare.
Managementul pescuitului sportiv pe baze catch & realese este absolut necesar în Deltă. L-am impus la ştiucă în 2018 şi la crap în 2019, după care sacoşarii au răsuflat uşuraţi, reglementările au fost eliminate de noua administraţie a Rezervaţiei. Iată că anul acesta ANPA a introdus catch&release pentru pescuit sportiv/recreativ la ştiuca, salău, crap, somn, o primă decizie a acestei agenţii în direcţia protejării resursei piscicole de când o ştiu eu înfiinţată. La prima vedere este de salutat o astfel de prevedere, dar o privire mai atentă ne dăm seama că asistăm la impunerea unei ticăloşii care demonstrează că politicile de pescuit sustenabil sunt dinamitate în Delta de interesele de moment ale cherhanagiilor.
În 2018 şi 2019 setca nu era permisă decât din septembrie, iar dacă apele erau scăzute, guvernatorul avea dreptul legal să prelungească interdicţia, ceea ce am şi făcut, practic pescuitul la setca a început din octombrie şi în 2017, şi în 2018. Am reuşit să anulez timp de 2 ani presiunile făcute de câţiva cherhanagii din Delta, care au dorit ca ANPA să dea drumul tot anul la setci, concomitent cu mărirea ochiului plasei la 70. Reglementările C&R pe care le-am impus pentru pescuit sportiv/recreativ la ştiuca şi apoi la crap, aveau ca măsuri suplimentare interdicţia setcii până în septembrie, adică exact perioada în care pescuitul sportiv/recreativ are cel mai mare impact în Deltă. Personaje influenţe din Delta m-au acuzat că aceste reglementări vor distruge turismul din Delta. Nu a fost aşa, în 2018 şi 2019 numărul de turişti a crescut constant.

Am plecat de la Rezervaţie şi în 2020 cherhanalele influenţe, după ce în 2020 au obţinut pescuit comercial în Delta pe timp de noapte, au obţinut în continuare ce au mai vrut – setci la liber tot anul, cu ochi mărit. În 2021 am asistat la controale făcute la plase şi din 4 scule cu ochi de 70, una era cu ochiul mai mic. În plus 2 din 4 setci erau de două ori mai mari decât lungimea admisă de lege. Mii de astfel de plase au sufocat Delta fără a mai putea fi ţinute sub control.

Am crezut că celor de la ANPA le-a venit la cap mintea cea de pe urmă a romanului. Nu este din păcate aşa. Să impui la 4 specii pescuit sportiv cu eliberarea tuturor capturilor, fără să impui şi restricţii la setca, cel puţin o perioadă din an, este în mod evident nu doar un abuz, ci şi continuarea politicilor de distrugere a potenţialului piscicol din această ţară. O Bursă de peşte fantomă la Tulcea, care a înghiţit milioane de euro, debandada piscicolă, jaf generalizat, evaziune fiscală peste 70%, acesta este tabloul pescuitului comercial. Adăugaţi că necesarul de peşte este asigurat în proporţie de 80% din import. Este sau nu aceasta imaginea dezastrului piscicol în care am ajuns?

Când producţia de peste s-a prăbuşit la jumătate în Delta Dunării, autorităţile au permis să se folosescă un număr dublu de plase, pentru a compensa aceasta scădere. Când peştele a devenit şi mai rar, s-a cerut împuşcarea cormoranilor şi – iată, acum – C&R la pescuit cu lanseta printre mii de plase. Este evident că acvacultura nu mai există de facto în România, pescuitul comercial manifestându-se doar în apele publice, inclusiv din parcuri. Delta Dunării este faimoasa deja pentru păşunile amenajate în fostele incinte piscicole, pe care pasc mii de vite.
În 2017 am asistat la o mare şedinţă cu demnitari din Ministerul Agriculturii, Federaţii de Pescuit Comercial şi ANPA, unde s-a vehiculat ideea că pescarii sportivi sunt vinovaţi de scăderea cantităţilor de peste recoltate anual cu plasele din apele publice (în special Olt şi Dunăre). Se cerea chiar restrângerea accesului pescarilor sportivi la ape publice. Am contestat aceste idei şi am atras atenţia ca apele publice trebuie să fie în primul rând ale celor 1000.000 de pescari sportivi ai acestei ţări. Din păcate la ANPA sunt mulţi piscicultori care iubesc cherhanagii, dar îi urăsc de moarte în egală măsură pe cormorani şi pe lansetisti.
Privind retrospectiv, compensară scăderii la jumătate a producţiei piscicole din Delta prin dublarea numărului de scule a dus la o prăbuşire şi mai accentuată a stocurilor de peşti. Acum, dacă scoţi peştii din gâtul cormoranilor şi din juvelnicele lansetistilor şi undiţarilor, nu mai ai cum să-i faci fericiţi pe cherhanagii. E prea târziu.”, susţine Mălin Muşetescu, fost Guvernator al ARBDD.

Mai jos, articolul publicat joi, 25 martie 2021

Catch&Release la știucă, șalău, somn și crap impus după consultarea publică

– fostul Guvernator al ARBDD, Cătălin Ţibuleac, susţine că interzicedreptului de reținere a capturilor de somn, șalău, crap și știucă a fost completat după dezbaterea publică

Din păcate, ARBDD continuă să ia măsuri fără punctul de vedere al specialiștilor și fără consultare publică a tuturor factorilor interesați, un exemplu în acest sens fiind pescuitul în sistem Catch&Release. O astfel de măsură nu poate fi luată fără o dezbatere publică ori în acest moment, din câte cunosc, Ordinul de prohibiție nu a asigurat transparența necesară, ceea ce ridică o problemă din punct de vedere al informării corecte a populației. Ordinul de prohibiție a fost în dezbatere publică, dar din motive pe care nu vreau să le comentez, impunerea pescuitului sportiv doar în sistem Catch&Release pentru anumite categorii de pește cu valoare ridicată a fost trecut în Ordin după retragerea din dezbatere publică.
Pe de altă parte, o astfel de măsură poate fi luată într-un mod mult mai eficient prin implementarea unei platforme digitale, care să asigure eliberarea a permiselor de pescuit și care să limiteze prezența pescarilor sportivi, într-o anumită perioadă și într-o anumită zonă.
Platforma ar trebui să asigure că în momentul în care numărul de pescari admis este depășit, practic să blocheze eliberarea de noi permise. Concomitent trebuie luate măsuri punitive de sancționare prin amenzi descurajante pentru nerespectarea regulilior privind capturile de pește efectuate de pescarii sportivi în Delta, mergând până la confiscarea uneltelor de pescuit, anularea permisului de pescuit sportiv și blocarea accesului la un nou permis pentru o perioadă determinată.
Dacă nu reușim să implementăm măsura în mod corect și eficient, în urma unor studii și prin transparență publică, nu facem altceva decât să încurajăm pescuitul ilegal, ținând cont și de faptul că ARBBD are capacitate de control limitată și în mod cert nu contribuim la protejarea resursei vii din Delta Dunării.„, a declarat Cătălin Ţibuleac, fostul Guvernator al ARBDD.

Vom continua în zilele următoare să luăm puncte de vedere atât de la foşti guvernatori deopotrivă cu opinii ale unor asociaţii de pescari şi nu numai, institute sau instituţii publice. Vom reveni.

Mai jos, articolul publicat miercuri, 24 martie 2021

Obligaţia „catch and release” la știucă, șalău, somn și crap tulbură apele Deltei Dunării

– măsura, cumva discriminatorie, este doar pentru pescarii sportivi, recreativi şi amatori

Vinerea trecută, în data de 19 martie, a fost publicat în Monitorul Oficial Ordinul de prohibiție pe anul 2021 privind stabilirea perioadelor și zonelor de prohibiție a pescuitului, precum și a zonelor de protecție a resurselor acvatice vii în anul 2021. Ca element de noutate, pentru pescari, alţii decât cei care au permise de pescuit comercial sau familial, în Delta Dunării acest Ordin interzice reținerea capturilor de somn, șalău, crap și știucă. O măsură care vine să tulbure apele Deltei Dunării şi să provoace iritare în rândul pescarilor sportivi, mai ales.

Ordinul nr. 58/462/2021 privind stabilirea perioadelor și zonelor de prohibiție a pescuitului, precum și a zonelor de protecție și refacere biologică a resurselor acvatice vii în anul 2021 prevede clar la Art. 6. – (pct.8) „În mod special, pe teritoriul Rezervației Biosferei „Delta Dunării”, în afara perioadelor de prohibiție, pescuitul recreativ/sportiv al speciilor știucă, șalău, somn și crap este permis numai cu eliberarea tuturor capturilor (catch and release)„.

Această prevedere, cumva discriminatorie, deoarece se referă doar la o anumită categorie de beneficiari ai peştelui din deltă, a provocat deja reacţii în lumea pescarilor sportivi, recreativi şi amatori nu doar din Tulcea ci şi din toată ţara, ştiut fiind faptul că mulţi dintre turiştii care ajung aici vin şi pentru pescuit. Asta pentru că Delta Dunării nu e destinaţie nici de shopping, nici de ski, nici măcăr gastronomică la o adică…

Din acest motiv am cerut un punct de vedere Guvernatorului ARBDD, Ion Munteanu, care, chiar şi din concediu medical, ne-a răspuns succint şi punctual în legătură cu fundamentarea care a stat la baza prevederii din Ordinul de prohibiţie.
Motive care au condus la adoptarea măsurii:
-Presiunea crescută asupra resursei piscicole
-Creșterea numărului de pescari sportivi determinată de accesul gratuit la resursa
-Nerespectarea cantităților și dimensiunilor permise pentru reținerea peștilor (subdimensionat)
-Declinul capturilor de pește raportate anual
-Recomandarea institutelor de cercetare din studiile pentru evaluarea stocurilor de resurse acvatice vii de a se folosi metoda ”catch and release” pentru speciile valoroase (știuca, somn, crap, șalău)
-Recomandarea auditului Curții de conturi de a introduce metoda ”catch and release” pentru specii care prezintă interes pentru pescuitul recreativ
-Pescuitul recreativ/sportiv înseamnă practicarea unei pasiuni folosind metoda ”catch and release”, așa cum se întâmplă în toate concursurile de pescuit
-Prevederile Legii 82/1993 de a garanta populației locale dreptul de a păstra obiceiurile specifice locale şi activităţile economice tradiţionale.
Proiectul Ordinului de prohibiție 2021 a fost disponibil pe site ANPA și dezbătut în cadrul Consiliului consultativ al sectorului pescăresc de lângă MADR.” a transmis Guvernatorul ARBDD, Ion Munteanu.

În următoarele zile vom prezenta puncte de vedere de la foşti guvernatori ai ARBDD care, fie împărtăşesc, fie contestă această măsură, cum spuneam mai sus, cumva discriminatorie pentru o anumită categorie a beneficiarilor de peşte din Delta Dunării, deopotrivă cu opinii ale unor asociaţii de pescari şi nu numai, institute sau instituţii publice.

Vom reveni.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
× CONTACTEAZĂ-NE