ARBDD va prelua administrarea miilor de hectare de pe Grindul Chituc!
- transferul celor 4522 de hectare de teren de la ADS se va face prin OUG
Astăzi, începând cu ora 13.00, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Nechita Adrian Oros, alături de directorul general al APIA, Adrian Pintea, și directorul general al ADS, Camelia Procop, s-a aflat pentru câteva ore în judeţul Tulcea, pe agenda sa de lucru fiind o întâlnire cu Guvernatorul ARBDD, Ion Munteanu, urmată de o conferinţă de presă, o întâlnire cu fermierii din județul Tulcea la Esplanada, începând cu ora 15.30, şi vizitarea plantației de viță de vie Sarica Niculițel, după ora 18.00.
În cadrul conferinţei de presă, ce a urmat întâlnirii de la sediul ARBDD, întâlnire intermediată de către deputatul George Şişcu şi la care au mai luat parte, în calitate de invitaţi, Alexandru Cristian Iordan, fostul prefect al judeţului Tulcea, şi Michael Gudu, a fost prezentată concluzia discuţiilor pe tema unei suprafeţe de teren de circa 4600 de hectare de pe Grindul Chituc pentru care se va promova o Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului privind transferul administrării de de la Agenţia Domeniilor Statului (ADS) la Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD).
VIDEODECLARAŢII
În discursul său, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a vorbit şi depre politica europeană în materie de subvenţii, despre ecoschemele de mediu şi climă, dar şi despre faptul că tendinţa la nivel european este de plafonare a nivelului de subvenţie la cel mult jumătate de milion de euro pentru marii fermieri.
„La noi în ţară este o polaritate nemaiîntâlnită în Europa: 0,5% dintre fermierii României lucrează 40% din terenul arabil iar la polul opus tot 40% din terenul arabil al României este lucrat de 97% dintre fermieri.” a afirmat ministrul Nechita Adrian Oros, lăsând să se înţeleagă faptul că avem latifundiari puternici în agricultura românească.
Pandemia agriculturii româneşti, adică seceta pedologică, a lovit anul acesta şi fermieri mari şi fermieri mici deopotrivă, iar banii acordaţi prin despăgubiri nu au acoperit nici măcar o treime din pierderi.
„Am acordat anul acesta, spre deosebire de anii trecuţi, fiind şi la un pas de a declara stare de calamitate în mai multe judeţe printre care şi Tulcea, despăgubiri pentru pierderile fermierilor datorate secetei pedologice. Este vorba despre circa două sute de milioane de euro până acum, bani care acoperă mai puţin de o treime din pierderile fermierilor cauzate de secetă. Eu consider că sume similare ar trebui investite nu în despăgubiri ci în proiecte de gestionare mai bună a apei, în sistemul antigrindină şi în cel de sporire a cantităţilor de precipitaţii.” a mai spus ministrul Agriculturii.
Vom reveni cu mai multe amănunte despre vizita ministrului Nechita Adrian Oros la Tulcea.