fbpx
Ştirea zilei

Așa, ca de 1 aprilie, poștașii tulceni au intrat în grevă generală!

- peste 60 de angajați de la Tulcea au încetat activitatea începând de azi pe durată nedeterminată

Peste 60 de angajați de la HUB Tulcea, adică centrul de tranzit de lângă Gara CFR Tulcea, agențiile, oficiile și ghișeele poștale din județul Tulcea participă de azi la greva generală după ce protestele de luna trecută au fost fără niciun efect la nivelul conducerii regiei autonome de stat.  Incapacitatea conducerii Poștei Române de a transforma această companie de stat într-o societate profitabilă în care angajații să aibă salarii decente a făcut ca firme private concurente să prospere în ultimii ani, dovadă că managementul defectuos al Companiei Naționale este neschimbat. 

Cu toate acestea, fără niciun fundament, șefii de la Poșta Română susțin că escaladarea conflictului de muncă este artificială mai ales că numai 20% din totalul salariaților au aderat în scris la acest demers, declanșat de sindicatul care a respins toate ofertele propuse la negocierile începute încă de la finalul anului trecut.  Pe de altă parte, salariații de la Tulcea spun că majoritatea dintre ei au salariul minim pe economie deși unii au o vechime în muncă, adică loialitate față de această companie, chiar și de peste 30 de ani.

Faptul că mii de tulceni, mai ales din mediul rural, primesc, începând de azi, pensiile prin mandate poștale face această grevă generală a poștașilor una mai delicată decât ar părea la prima vedere. De aceea, reprezentanta sindicaliștilor de la Tulcea, Mirela Necoară, face apel către pensionarii cărora poștașii le aduc lunar pensiile, să susțină această mișcare de protest pentru care conflictul de muncă e declanșat de ceva vreme.

Comunicatul Sindicatul Lucrătorilor Poştali din România

18.000 dintre cei peste 21.000 de angajaţi ai Poştei Române, adică un procent de 90%, indiferent de funcţia pe care se află, indiferent de responsabilităţi şi de vechime, din luna iulie 2024 vor avea salariul minim pe economie! Au trecut 115 zile de când conducerea Companiei Naţionale Poşta Română a avut prima decizie referitoare la Contractul Colectiv de Muncă 2024.

De atunci şi până acum au trecut 110 zile degeaba, fără ca managementul companiei să fi avut vreo intenţie de a discuta cu responsabilitate acest document ce reglementează relaţiile de muncă dintre angajator şi angajaţi şi menţine pacea socială într-o companie. Abia în ultimele 4-5 zile, după înregistrarea unui conflict de muncă, după o grevă de avertisment şi notificarea grevei generale, la solicitarea expresă a acţionarului majoritar – statul român prin Ministerul Cercetării Inovării şi Digitalizării, managementul companiei a început să pună la dispoziţia sindicatului reprezentativ- Sindicatul Lucrătorilor Poştali din România, date şi informaţii pe baza cărora să se poată face calcule referitoare la salariile celor peste 20 de mii de lucrători din Poşta Română.

Este de notorietate faptul că foarte mulţi dintre angajaţii Poştei Române au salariile la nivelul minimului pe economie. Revendicările salariale ale angajaţilor reprezentaţi în negociere de Sindicatul Lucrătorilor Poştali din România- sindicatul reprezentativ legal la nivelul Poştei Române, sunt:

– creşterea cu 400 lei net a salariilor angajaţilor;

– creşterea sporului de loialitate acordat în tranşe, salariaţilor ce au peste un anumit număr de ani lucraţi în Poşta Română.

Conducerea Companiei a răspuns la aceste revendicări prin înfiinţarea unui sindicat de casă, condus de fostul director general al companiei şi fost consilier al actualului director general, împreună cu care a semnat un acord prin care li s-au promis poştaşilor creşteri salariale pe care de fapt le impune legea luna iulie 2024.

Poştaşii au refuzat să se lase manipulaţi şi sunt determinaţi să facă grevă. Îi rugăm pe beneficiarii serviciilor furnizate de Poşta Română, în principal pensionari şi categorii sociale la fel de sărace ca şi poştaşii, să fie alături de noi şi să ceară împreună cu noi de la managementul companiei şi de la autorităţile competente, rezolvarea cât mai rapidă a cererilor noastre.

Sindicatul Lucrătorilor Poştali din România îşi exprima disponibilitatea de a negocia şi pe perioada de desfăşurare a grevei, în prezenţa domnului ministru al digitalizării – Bogdan Ivan, în calitatea sa de reprezentant al statului român, acţionarul majoritar al Poştei Române, pentru găsirea de soluţii la revendicările formulate”, se arată în comunicat.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
× CONTACTEAZĂ-NE