fbpx
Ştirea zilei

Atenție angajatori: S-a modificat Codul Muncii!

Inspectoratul Teritorial de Muncă Tulcea informează angajatorii și angajații că în Monitorul Oficial nr. 951 din data de 05 octombrie 2021 a fost publicată Ordonanța de Urgență nr. 117 pentru modificarea și completarea Legii nr. 53 / 2003 – Codul Muncii, ale cărei prevederi intră în vigoare la 15 zile de la data publicării.

Elementul de noutate care completează Codul Muncii îl reprezintă definirea muncii subdeclarate precum și sancționarea celor care recurg la aceasta.

În sensul legii, munca subdeclarată reprezintă acordarea unui salariu net mai mare decât cel constituit și evidențiat în statele de plată a salariilor și în declarația lunară privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitul pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate, transmisă autorităților fiscale.

Prin urmare, angajatul trebuie să conștientizeze că banii primiți ,,în mână” sunt nesupuși fiscalizării, din ei nu se plătesc contribuții pentru asigurări de sănătate și nici contribuții pentru pensii ceea ce evident constituie un mare dezavantaj, iar angajatorul care recurge la astfel de plăți riscă amenzi cuprinse între 8.000 de lei și 10.000 lei pentru fiecare salariat identificat în această situaţie, fără a depăşi valoarea cumulată de 100.000 lei.

De asemenea, a fost extins termenul de compensare a muncii suplimentare prin zile libere plătite de la 60 de zile la 90 de zile calendaristice după efectuarea acesteia, pentru a flexibiliza raporturile de muncă prin crearea posibilităţii compensării muncii suplimentare cu timp liber corespunzător într-o perioadă mai mare de timp.

Prin acest act normativ sunt aduse modificări cu privire la munca prestată suplimentar, în speță primirea la muncă a unuia sau mai multor salariați cu depășirea duratei timpului de muncă stabilită în contractele individuale de muncă cu timp parțial, care se sancționează mai drastic, amenda fiind de la 10.000 lei la 15.000 lei pentru fiecare persoană astfel identificată, fără a depăşi valoarea cumulată de 200.000 lei.

Mecanismul juridic reglementat în prezent în Codul Muncii referitor la plata cu întârziere a drepturilor salariale este unul complex şi anevoios, ce implică promovarea unor procese în justiţie, astfel că s-a impus crearea unei reglementări de natură a asigura protecţia socială a salariaţilor în concordanţă cu principiile ce guvernează raporturile de muncă.

Astfel, potrivit noilor reglementări angajatorii care depăşesc cu mai mult de o lună termenul stabilit în contractul individual de muncă, în contractul colectiv de muncă aplicabil sau în regulamentul intern, după caz, pentru plata salariului riscă amenzi cuprinse între 5.000 lei şi 10.000 lei pentru fiecare persoană căreia nu i s-a plătit salariul, cu excepţia situaţiei în care angajatorul se află sub incidenţa Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă.

Facem precizarea că din totalul sesizărilor primite anual la Inspectoratul Teritorial de Muncă Tulcea, 80% vizează neplata la timp a drepturilor salariale, astfel că modificările aduse vin în sprijinul angajaţilor care întâmpină aceste probleme.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
× CONTACTEAZĂ-NE