ATENȚIE: S-a legalizat bacșișul în restaurante și baruri!
Din acest an, bacşişul va fi trecut pe nota de plată şi pe bonul fiscal în toate restaurantele și barurile din România după ce a intrat în vigoare, cu data de 1 ianuarie 2023, Legea nr. 376/2022 cea care legalizează și fiscalizează sumele acordate de clienți sub formă de bacșiș pentru activitățile de restaurant și bar cod CAEN 5610 – Restaurante, 5630 – Baruri și alte activități de servire a băuturilor.
Pentru bacșiș găsit în special la restaurante și baruri, dar și la alți prestatori de servicii, în urmă cu mai bine de 7 ani cei de la Anti-Fraudă au închis numai în județul Tulcea zeci dacă nu sute de puncte de lucru și au confiscat sume importante la bugetul statului. Prima tentativă de legalizare a bacșișului i-a aparținut fostului senator de Tulcea devenit în 2018 ministrul Finanțelor, Eugen Orlando Teodorovici.
”Este doar una dintre măsurile liberale inițiate de mine și care, iată, unele mai devreme, altele mai târziu, s-au implementat până la urmă. Îmi amintesc foarte bine că la proiectul de lege am lucrat împreună cu cei din sectorul HoReCa și chiar multe dintre prevederile legii de azi sunt practic la cererea lor. Eu ce pot să adaug este faptul că e cea mai bună lege privind impozitarea bacșișului din Europa și poate din lume și am să vă explic și de ce. În primul rând pentru faptul că valoarea bacșișului poate fi în procente între 0 și 15%, dar și în valoare absolută. Practic, la o consumație de 100 de lei eu pot lăsa bacșiș și mai mult de 100 de lei dacă sunt mulțumit de serviciile primite. În al doilea rând aceste sume sunt evidențiate fiscal ca și venituri din alte surse și vă spun eu că mulți din sector se vor putea duce la bănci de la anul pentru un credit fără să le fie rușine cu adeverința de venit salarial. Și în al treilea rând, ca să le dau doar pe primele trei mari beneficii, banii aceștia din bacșiș hotărăsc angajații între ei cum se împart și mai ales când: la sfârșitul zilei, o dată pe săptămână, sau o dată pe lună, fie numerar, fie virați în contul de card.” a declarat fostul ministrul al Finanțelor, Eugen Orlando Teodorovici, în exclusivitate pentru infotulcea.ro.
Legalizarea bacșișului începe cu HoReCa! Ce urmează?
De la 1 ianuarie 2023 primele activități în care se legalizează bacșișul sunt cele de restaurant și bar cod CAEN 5610 – Restaurante, 5630 – Baruri și alte activități de servire a băuturilor. Potrivit legii, peratorii economici din cele două domenii de activitate au obligaţia de a înmâna clientului o notă de plată, în prealabil emiterii bonului fiscal, în care sunt prevăzute rubrici destinate alegerii de către client a nivelului bacşişului oferit, între 0% şi 15% din valoarea consumaţiei. Nota de plată trebuie să conţină şi o altă rubrică în care clientul să poată înscrie suma oferită drept bacşiş, în valoare absolută, dacă acesta optează pentru acest mod de stabilire a valorii bacşişului acordat. ATENȚIE! Este interzis operatorilor economici să condiţioneze, sub orice formă, livrarea de bunuri sau prestarea de servicii de acordare a bacşişului.
Bacşişul se evidenţiază distinct pe acelaşi bon fiscal cu bunurile livrate/serviciile prestate şi este introdus în baza de date a aparatelor de marcat electronice fiscale sub formă de articol, cu denumirea «bacşiş». (Vezi FOTO)
Legiuitorul a prevăzut că valoarea bacșișului este între 0% și 15% din valoarea consumației, însă lasă la latitudinea clientului ca acesta să opteze și pentru un bacșiș în sumă fixă. Adică nota de plată trebuie să conţină şi o altă rubrică în care clientul să poată înscrie suma oferită drept bacşiş, în valoare absolută, dacă acesta optează pentru acest mod de stabilire a valorii bacşişului acordat.
Ulterior, se emite bonul fiscal în care se va menționa pe lângă bunurile achiziționate, și valoarea bacșișului. Dacă clientul solicită o factură pentru bunurile/serviciile achiziționate și s-a achitat o sumă sub formă de bacșiș, atunci se va menționa distinct în factură valoarea bacșișului.
Întrebarea rămâne de ce totuși legalizarea bacșișului a început cu sectorul HoReCa, deși mai sunt și alte domenii de activitate în care bacșișul este la fel de obișnuit, cum ar fi frizeriile, saloanele de coafor, centrele de înfrumusețare sau chiar spălătoriile auto.
”Se poate spune că e un tratament discriminatoriu în ceea ce ne privește pe noi cei din sectorul HoReCa însă problema cea mai mare în acest sector e alta și anume creșterea prețurilor la alimente și noul TVA de 9 %. În doar șase luni prețul cașcavalului s-a triplat, de exemplu! La alte produse alimentare s-a dublat prețul, iar la majoritatea produselor de bază avem creșteri semnificative de preț. TVA s-a majorat din acest an de la 5 la 9% și asta se va vedea limpede pe nota de plată în prețul final al produsului. Mai avem și majorarea salariului minim...” a declarat Raluca Cacencu, președintele Organizației Patronale HoReCa municipiul Tulcea.
Ideea impozitării bacşişului nu este nouă. În 2015, o ordonanţă de urgenţă prevedea ca sumele să fie înregistrate pe un bon fiscal separat şi să fie impozitate cu 16%. Autorităţile au renunţat la această măsură după doar câteva săptămâni. Banii încasați până acum „la negru″ drept bacşiş în industria HoReCa ajungeau şi până la 1,5 miliarde lei pe an, potrivit unor estimări ce au stat la baza inițierii acestei legi.