După o săptămână de la declanşarea războiului ruso-ucrainean, oficial, prin Punctul de Trecere a Frontierei de la Isaccea au trecut peste 8000 de cetăţeni, marea lor majoritate cetăţeni non-UE. Din oră în oră numărul acestora creşte, dar parcă nu la fel ca în zilele de weekend, atunci când a fost un aflux nemaivăzut de persoane.
Toţi, dar absolut toţi, s-au agăţat de „colacul de salvare” numit bacul cu împingător Noviodunum al societăţii comerciale Navrom Bac Galaţi, operatorul care asigură acest serviciu de traversare Dunării prin punctul de trecere a frontierei de la Isaccea (România) – Orlovca (Ucraina). Un tandem bac-împingător cu o capacitate, pe timp de pace de numai 200 de persoane, dar care, pe timp de război, iată, a ajuns, în situaţii excepţionale, să traverseze şi câteva sute peste capacitate.
Nu s-a impus niciun moment, de pe 24 februarie încoace, aducerea unui al doilea bac pentru a traversa Dunărea pentru că procesarea celor ce pleacă din Ucraina se face destul de greoi în punctul de trecere a frontierei de la Orlovca. Poliţiştii de frontieră din Ucraina, în ciuda unor speculaţii, îşi fac meseria şi o fac bine, iar la Isaccea ajung cetăţeni fără probleme cu legea sau alte categorii de persoane. Chiar şi aşa…
Pentru donatori: E nevoie de veste de salvare, nu de alimente şi apă!
În ultimele şapte zile au probabil fost sute de tone de alimente şi sute de mii de litri de apă îmbuteliată aduse de donatori generoşi în punctul de trecere al frontierei de la Isaccea. Prea mult! Mult prea mult şi corturile amenajate în vamă au ajuns să fie adăpost pentru aceste alimente şi baxuri de apă. în loc să fie pentru refugiaţi.
Au fost unele apeluri din partea autorităţilor de a nu se mai aduce, în mod haotic, alimente şi apă la Isaccea, dar se pare că apelul acestora nu a fost auzit. Aşa e când le spui celor ce aduc să nu mai aducă sau aşa e când nu transmiţi, pe toate canalele, mesaje ferme de a se contacta, înainte de a face orice donaţie, reprezentanţii Pompierilor sau Crucii Roşii.
A transmis, abia azi, acest mesaj prefectul judeţului Tulcea, Alexandru Dan Munteanu, într-o conferinţă de presă la Sala Dobrogea a Consiliului Judeţean, în faţa a şapte jurnalişti, majoritatea locali. Un mesaj venit după o săptămână în care toate televiziunile centrale au transmis mesaje lacrimogene care au sensibilizat mii sau zeci de mii de români veniţi de la sute de kilometri distanţă la Isaccea cu portbajajele maşinilor pline de alimente, apă sau alte bunuri şi de la produse de igienă până la pături. Nimeni nu s-a gândit, de exemplu, să doneze măcar o vestă de salvare pentru că au fost şi poate vor mai fi situaţii excepţionale în care pe bac au fost şi vor mai fi mai mult de 200 de persoane…
Crucea Roşie, mult mai pragmatică şi …eficientă!
„În Vama Isaccea este mare nevoie în de mănuși – adulti/copii, căciuli – adulți /copii, fulare, pături. Articolele trebuie să fie noi!!!
Donațiile se primesc la sediul Crucii Roșii Tulcea sau se trimit direct în punctul de trecere frontieră.” este unul din mesajele concise, concrete şi directe transmise public de filiala tulceană a Crucii Roşii, alături de vizualuri în care sunt prezentate listele de produse ce pot fi donate, dar şi – FOARTE IMPORTANT – contul în care se pot face donaţii în lei sau euro.
La fel de pragmatici au fost şi cei de la Asociaţia Comunelor din România Tulcea, care au procedat la fel, cu mesaje concise, concrete şi directe transmise public, inclusiv contul în care se pot face donaţii în lei sau euro.