Bilanțul polițiștilor tulceni: Infracțiunile stradale au crescut anul trecut cu aproape 10%
Potrivit Bilanțului IPJ Tulcea pe anul 2022, activitatea desfășurată de către Inspectoratul de Poliţie Judeţean Tulcea în anul 2022 a avut ca obiectiv general creșterea nivelului de siguranță și protecție pentru cetățeni, încadrându-se în efortul general al Poliției Române de a oferi un serviciu public polițienesc adaptat și concentrat pe cetățean și pe nevoile comunității locale. Cu toate acestea în urma analizei situației operative, a rezultat o creștere de 9,93% a numărului de infracțiuni stradale sesizate, față de aceeași perioadă a anului 2021.
Vestea bună este că infracțiunile de furt, ca segment important al fenomenului infracţional stradal sesizat, înregistrează un trend descendent, de la 105 în anul 2021, la 77, în anul trecut, 2022. În ceea ce privește infracționalitatea de mare violență, s-a înregistrat o scădere cu 3 fapte, față de perioada similară a anului trecut. În cauzele înregistrate în perioada de referință, persoanele bănuite de comiterea faptelor au fost identificate în procent de 100%, fiind dispuse măsuri preventive.
Din punct de vedere a criminalitatății contra patrimoniului, infracțiunile de furt au înregistrat în 2022 o scădere cu 4,79%, faţă de anul precedent, în special furturile din locuințe (-5,41%), furturile din curți, anexe gospodărești (-1,55%) și furturile din auto (-44%).
Obiectivul principal al structurii de profil îl reprezintă asigurarea climatului de legalitate în ceea ce privește mediul de afaceri, prin combaterea evaziunii fiscale, contrabandei, corupției, contrafacerii de mărfuri, a infracțiunilor din domeniul achizițiilor publice, precum și prin protecția intereselor financiare ale Uniunii Europene.
În perioada analizată, au fost efectuate 84 de acţiuni, 24 de percheziții domiciliare și auto, fiind aplicate 230 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 627.500 de lei. Totodată, au fost confiscate bunuri în cuantum de 704.000 lei, s-a recuperat un prejudiciu de aproximativ 2.011.000 lei și au fost soluționate 308 dosare penale.
Luptătorii Serviciului pentru Acțiuni Speciale au participat la 941 de misiuni cu grad ridicat de periculozitate, organizate independent sau în cooperare cu alte formaţiuni operative, au participat la razii, activități de menținere a ordinii publice, percheziţii şi acțiuni de prindere în flagrant delict.