fbpx
Anunţuri

Care este durata de viata a anvelopelor? Cand este recomandat sa le schimbati?

Cand vine vorba de achizitionarea unui nou set de anvelope, majoritatea soferilor se intreaba cat timp rezista anvelopele, ce anume cauzeaza uzura lor, cand ar trebui inlocuite si ce anume se poate face pentru ca anvelopele sa reziste mai mult. Nu exista un raspuns universal in ceea ce priveste durata de viata a unui set de anvelope, insa exista mai multe lucruri pe care le puteti face pentru a profita la maximum de investitia in anvelope si pentru a evita sa sofati cu anvelope nesigure.

In medie, majoritatea soferilor conduc intre 12.000-25.000 de km / an, ceea ce inseamna ca un set de anvelope de buna calitate va dura intre trei si cinci ani, in functie de intretinere, stilul si conditiile de sofat. Specialistii sunt de parere ca un sofer este de trei ori mai expus accidentelor rutiere atunci cand conduce cu anvelope aflate in stare proasta de functionare. Prin urmare, atunci cand nu sunteti sigur de starea anvelopelor sau banuiti ca acestea au suferit o uzura excesiva, este recomandat fie sa le examinati cu atentie, fie sa va prezentati cu masina la un service unde se va verifica uzura si banda de rulare.

Care sunt factorii care influenteaza durata de viata a anvelopelor?

Exista mai multi factori care joaca un rol decisiv in ceea ce priveste durata de viata a anvelopelor. Numarul de kilometri parcursi, conditiile de drum, stilul de sofat, intretinerea si vechimea – toti acesti factori afecteaza durata de viata a anvelopelor. Profilul anvelopele se uzeaza in mod natural cu cat sofati mai mult. Exista o mare diferenta intre o anvelopa cu profil uzat si o anvelopa imbatranita. In general, anvelopele cu profilul uzat ofera o tractiune redusa, mai ales in conditii meteorologice nefavorabile, in comparatie cu anvelopele au un profil mai adecvat. Se considera anvelope uzate acele anvelope cu o adancime a benzii de rulare sub 1,6 mm. Pe de alta parte, anvelopele imbatranite pot fi putin uzate. Acesta este cazul anvelopelor cu care sunt prevazute vehiculele de agrement, masinile de colectie, dar si a anvelopelor de rezerva. Aceste anvelope pur si simplu au imbatranit, nu s-au uzat din cauza numarului de kilometri parcursi. O anvelopa invechita sau imbatranita poate prezenta in continuare o banda de rulare intacta, insa integritatea sa structurala este mai slaba, deoarece masina trebuie condusa pentru ca substantele chimice din cauciucul anvelopei sa isi mentina eficienta.

Conditiile de sofat influenteaza durata de viata a anvelopelor

Conditiile proaste de sofat, cum ar fi gropile, bordurile, strazile crapate, trecerile de cale ferata prost nivelate, drumurile neasfaltate – toate acestea pot provoca alinierea gresita si deteriorarea suspensiei, contribuind astfel la uzura anvelopelor. In cazul in care conditiile zilnice de sofat includ astfel de provocari, asigurati-va ca verificati in mod regulat starea anvelopelor, gradul lor de uzura, alinierea si suspensia.

Conditiile meteo contribuie la uzura anvelopelor

Sofatul in conditii meteorologice nefavorabile, cum ar fi gheata, zapada si ploaie, poate duce la uzura mai rapida a anvelopelor, deoarece acestea trebuie sa lucreze mai mult pentru a mentine tractiunea. Achizitionarea anvelopelor care sunt special proiectate pentru a functiona in conditii meteorologice specifice poate oferi soferilor o mai buna siguranta si o masura suplimentara de tractiune si control, asigurand totodata o uzura uniforma a benzii de rulare. Puteti achizitiona o varietate de tipuri de anvelope, inclusiv anvelope de vara pentru noul sezon cald de la Radburg, pentru a va mentine astfel popria siguranta si pe cea a masinii pe orice vreme si in orice conditii de drum. Anvelopele de iarna sunt proiectate pentru a functiona in conditii meteorologice nefavorabile de iarna, asigurand tractiune durabila pe drumurile inzapezite si inghetate. La randul lor, anvelopele de vara ofera o aderenta sigura pe conditii de drum umed, ceea ce este foarte avantajos in sezonul cu ploi abundente.

Obiceiurile de condus influenteaza starea anvelopelor

Obiceiurile agresive de condus, cum ar fi virajele stranse, accelerarea rapida si franarea  brusca pot creste stresul asupra anvelopelor, determinand uzura rapida a acestora. Soferii pot prelungi in mod semnificativ durata de viata a anvelopelor pur si simplu evitand sofatul agresiv. De asemenea, este foarte important ca anvelopele sa fie verificate in mod regulat pentru a se depista la timp eventualele deteriorari si semne de uzura, pentru a mentine nivelurile de presiune a aerului si pentru a mentine anvelopele aliniate si echilibrate. Fara o intretinere adecvata, durata de viata a anvelopelor poate fi redusa pana la jumatate sau chiar mai mult.

Cand se recomanda inlocuirea anvelopelor?

Exista mai multe semne care va arata ca este timpul sa inlocuiti anvelopele. Principalul semn de uzura este adancimea redusa a benzii de rulare. Uzura profilului este un semn ca anvelopa trebuie inlocuita. In functie de partea anvelopei care se uzeaza, vehiculul se poate confrunta si cu alte probleme. De exemplu, o uzura pronuntata a unei zone interioare sau exterioare, arata ca anvelopele sunt nealiniate, in timp ce umeri uzati arata ca anvelopele sunt insuficient umflate. Uzura centrala arata ca anvelopele sunt supraumflate. La randul sau, uzura in forma de cupa arata ca vehiculul se confrunta cu unele probleme de suspensie. Toate anvelopele sunt echipate cu indicatori sau martori de uzura, dar daca banda de rulare pare scazuta, este recomandat sa va prezentati la un service auto. Daca va confruntati cu o vibratie sau constatati niveluri ridicate de zgomot provocate de anvelope, acestea pot fi semne ca anvelopele sunt dezechilibrate, nu se uzeaza uniform sau au o problema structurala. In unele cazuri, toate aceste probleme va pot afecta siguranta la volan, asa ca cel mai bine ar fi ca un profesionist sa verifice anvelopele cat mai curand posibil.

Majoritatea producatorilor de anvelope recomanda ca un set de anvelope sa fie scos din functiune dupa zece ani de la data fabricatiei, indiferent de adancimea ramasa a benzii de rulare. De asemenea, producatorii recomanda inspectii periodice efectuate de catre un tehnician calificat pentru depistarea unor daune precum fisuri, perforatii, daune cauzate de impact, semne de umflare necorespunzatoare, supraincarcare sau alte conditii care rezulta din utilizarea necorespunzatoare a anvelopelor.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
× CONTACTEAZĂ-NE