Colegiul Medicilor Tulcea se implică în rezolvarea problemelor medicilor de familie
Colegiul Medicilor Tulcea a luat act de resursele bugetare limitate pentru asistența medicală primară și ambulatoriul de specialitate care va avea consecințe grave asupra nevoilor de asistență medicală ale populației în anul 2024, motiv pentru care președintele Colegiului Medicilor de la Tulcea, dr. Emilia Stamate, a convocat pentru mâine, 17 ianuarie 2024 o ședință a structurii de conducere în care să se găsească soluții pentru situația particulară a județului nostru.
”Această scădere a veniturilor din sistemul de sănătate, făcută de CNAS fără consultarea partenerilor instituționali, ne-a determinat pe noi cei din Colegiul Medicilor Tulcea să ne întâlnim miercuri, 17 ianuarie 2024 pentru identificarea unor soluții care să dezamorseze situația actuală. Aceasta deoarece, pentru județul Tulcea, datorită numărului mic de medici de familie și medici specialiști, situația este una critică și anume: din cei 133 medici de familie necesari asigurării asistenței medicale în județul Tulcea, în prezent mai avem doar 77 medici. ceea ce face ca un medic de familie să aibă o capitație mult mai mare decât cei 2.200 pacienți, conform prevederilor actuale. În această situație, medicul de familie cu o capitație mai mare de 2.200 pacienți va fi depunctat, deci muncă mai multă și bani mai puțini pentru majoritatea medicilor din județul Tulcea care deservesc populația din 2 sau chiar 3 unități administrativ teritoriale.” a declarat dr. Emilia Stamate, președintele Colegiului Medicilor Tulcea.
Sporul pentru localitățile izolate din Delta Dunării nu se mai acordă!?
Una dintre măsurile benefice pentru localitățile izolate din Delta Dunării a fost în ultimii ani acel spor acordat pentru cabinetele medicilor de familie din acestea zone izolate în care niciun medic nu și-ar fi dorit să lucreze. Nu că și-ar dori prea mulți medici să ajungă în județul Tulcea!
”Trebuie să recunoaștem faptul că ne-a bucurat hotărârea Ministerului Sănătății de a debloca angajările în sistemul sanitar. Ca urmare a acestui fapt, județul Tulcea a solicitat 35 de medici specialiști, dar rămâne de văzut câți dintre aceștia vor alege Tulcea. Spun asta deoarece județele care nu sunt centre universitare au o slabă acoperire a rețelei medicale de specialitate și este cunoscut faptul că în ultimul timp, pentru a atrage medici specialiști, comunitățile locale suplimentează din veniturile proprii remunerația medicilor așa cum se întâmpla și la Tulcea. De aceea consider că este inadmisibil faptul că din acest am a fost anulată acordarea indemnizației pentru condițiile deosebite de muncă de care beneficiau medicii din Delta Dunării. Colegiul Medicilor Tulcea a avut o reacție imediată cu privire la acest aspect, am sesizat și ministerul și casa județeană și avem promisiunea că această așa zisă greșeală de redactare va fi corectată în cel mai scurt timp. Faptul că de câteva zile președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate este doamna doctor Valeria Herdea, medic de familie și medic pediatru, fost vicepreședinte al Colegiului Național al Medicilor din România, ne dă garanția că aceasta precum și celelalte probleme semnalate de medicii de familie își vor găsi rezolvarea.” a mai declarat dr. Emilia Stamate.
Care sunt nemulțumirile medicilor
Scăderea valorii punctului atât în medicina de familie cât și în cea de specialitate în condițiile în care salariile, prețul utilităților, al materialelor sanitare, dar mai ales al obligațiilor către bugetul consolidat al statului au crescut, va determina o scădere a calității actului medical, spun medicii.
Împovărat cu multă birocrație, de un SIUI imperfect și supraaglomerat ca număr de
consultații, medicul de familie face față cu greu sarcinilor care-i revin.
Suma de 45 de lei pentru o consultație care presupune, pe lângă actul medical, prescripția pentru medicamente, scrisoare medicală, înregistrare în SIUI este insuficientă, mai spun medicii de familie, ceea ce va duce lla migrația medicilor către sectorul privat sau străinătate.
”Considerăm că dialogul reprezentanților Casei Naționale de Asigurări Sociale de Sănătate, și salut încă o dată numirea în funcție a unui profesionist în adevăratul sens al cuvântului, dr. Valeria Herdea, cu organizațiile profesionale ale medicilor, dar mai ales cu colegiile județene ale medicilor , ar putea debloca situația și ar putea face o analiză pertinentă a ceea ce înseamnă în prezent asistența medicală a populației României, pentru a găsi împreună cele mai bune soluții pentru acordarea asistenței medicale la cele mai înalte standarde” a mai transmis dr. Emilia Stamate, președintele Colegiului Medicilor Tulcea.