Conferință de final în cadrul Proiectului „Conservarea zonei strict protejate Sărături Murighiol Cod SMIS 2014+155801”
Titlu proiectului: „Conservarea zonei strict protejate Sărături Murighiol Cod SMIS 2014+155801”
Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (beneficiar) în parteneriat cu Asociația Danubiu a marcat azi 17 noiembrie 2023, printr-o conferință desfășurată la Pensiunea Laguna Albastră Murighiol, finalizarea implementării proiectului „Conservarea zonei strict protejate Sărături Murighiol”, cod SMIS 2014+ 155801, proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020, Axa Prioritară 4 – protecția mediului prin măsuri de conservare a biodiversității, monitorizarea calității aerului și decontaminare a siturilor poluate istoric, Obiectivul 4.1 ”Creșterea gradului de protecție și conservare a biodiversitate și refacerea ecosistemelor degradate”.
Date despre Lacul Sărături Murighiol
Lacul Sărături Murighiol, situat în terasa Dunării, între localităţile Murighiol şi Plopu, are o lungime de circa 2 km şi o lăţime maximă de 500 m. Lacul cu apă cloro-sulfatică este lipsit de peşti, dar bogat în specii fitoplanctonice şi zooplanctonic.
Datorită importanței sale ca arie de cuibărit a numeroase specii de păsări acvatice, lacul Sărături-Murighiol a fost pus sub ocrotire încă din anul 1938. Până în 1990, Lacul Sărături Murighiol era rezervație științifică de tip zoologic, iar din anul 1990, zona Sărături Murighiol este parte integrantă a Rezervației Biosferei Delta Dunării, fiind declarată zonă strict protejată, în special pentru a asigura protecţia coloniei mixte de păsări de pe insulele din mijlocul lacului.
Lacul reprezintă zonă de cuibărit a numeroase specii de păsări acvatice, dintre care unele sunt declarate “Monumente ale Naturii”, cum sunt piciorongul și ciocîntorsul. Printre cele aproximativ 200 de specii identificate în zonă, cele mai reprezentative sunt pescăruşul cu cap negru ce cuibărește într-o colonie cu cca 150 perechi pe micile insule din lac, pescăruşul râzător, chira de baltă, prundăraşul de sărătură, raţa cu ciuf, chirighiţa cu obraji albi, toate protejate prin Convenția de la Berna.
Datorită salinităţii apei, lacul îngheaţă numai în perioadele de iarnă cu temperaturi foarte scăzute şi pe perioade scurte, fapt ce transformă acest areal într-un important spaţiu de hrănire, cu deosebire, pentru gârliţe, lebede şi pentru numeroase păsări de mal (limicole).
Condițiile prielnice, diversitatea habitatelor și ecosistemelor, abundența și varietatea hranei din rezervație atrag specii noi sau care au fost văzute sporadic în perimetrul Rezervației Biosferei Delta Dunării. În luna mai 2021, inspectorii ecologi din cadrul RBDD au observat 49 exemplare de păsări flamingo în timpul acțiunilor de monitorizare a zonei strict protejate lac Sărături Murighiol.
Premisele proiectului
Din păcate, deșertificarea este un fenomen care se situează printre cele mai mari provocări de mediu din timpurile noastre. Efectele schimbărilor climatice au fost observate și pe teritoriul Rezervației Biosferei Delta Dunării, cu precădere în ultimii ani. Un exemplu este Lacul Sărături din Murighiol – care din cauza secetei, a fost profund afectat, suprafața lacului reducându-se la câteva ochiuri de apă. În prezent regimul hidric al Lacului Sărături Murighiol depinde de cel al precipitațiilor. Având în vedere complexitatea zonei din punct de vedere al biodiversității și a cadrului natural, Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării va căuta soluții de restabilire a regimului hidrologic. În acest sens, se impune o lucrare de renaturare precum și realizarea unui studiu complex asupra florei și faunei de neverterbrate care favorizează formarea marilor aglomerări de păsări pentru hrănire. În funcție de rezultatele studiului se va putea fundamenta decizia de aducție și utilizare a sursei de apă cea mai oportună.
Proiectul „Conservarea zonei strict protejate Sărături Murighiol”, implementat de Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării Tulcea în parteneriat cu Asociația Danubiu are ca obiectiv general conservarea biodiversității din zona strict protejată Sărături – Murighiol prin implementarea unor măsuri din Planul de Management al Rezervației Biosferei Delta Dunării.
Obiective specifice ale proiectului sunt:
- Conștientizarea și informarea grupurilor țintă și a factorilor interesați, privind conservarea biodiversității și dezvoltarea durabilă în perimetrul ariei naturale strict protejate Sărături – Murighiol, cu rezultate finale – realizarea de activități de informare și publicitate.
- Îndeplinirea obiectivelor de management aferente ariei naturale strict protejate Sărături Murighiol privind înlăturarea presiunilor antropice asupra speciilor și habitatelor de importanță comunitară și națională prin realizarea infrastructurii necesare conservării biodiversității, rezultatele finale fiind realizarea unui gard pe o lungime de 5,360 km în jurul zonei strict protejate Sărături Murighiol, a unei porți de acces și a unui pichet PSI.
Oportunitatea proiectului
Implementarea proiectului Conservarea zonei strict protejate Sărături Murighiol răspunde nevoilor de menținere si restaurare a stării ecologice bune a ecosistemelor identificate în Planul de Management al Rezervației Biosferei Delta Dunării.
Proiectul prepune realizarea unui gard de protecție in jurul zonei strict protejate Sărături Murighiol. Gardul va fi prevăzut cu o poartă de acces, iar lângă zona de acces se va realiza un pichet PSI. Toată această infrastructură reprezintă o măsură activă prin care se combat sau se atenuează factori de risc la adresa biodiversității din zona împrejmuită.
Ca și priorități, se va avea în vedere combaterea si atenuarea factorilor de risc cauzați de activitățile antropice si de speciile invazive pentru starea habitatelor, identificarea si implementarea masurilor pentru limitarea efectelor negative.
- Stoparea pășunatului excesiv
Implementarea proiectului prin realizarea infrastructurii de împrejmuire, va scădea exponențial presiunea asupra habitatelor si speciilor protejate din zona, în condițiile in care prezenta animalelor domestice asupra componentei floristice este într-o continua creștere si mai ales asupra păsărilor care cuibăresc în zona lacului.
- Gestionarea fluxului de turiști
Valorile naturale ale Zonei strict protejate Sărături Murighiol constituie ceea ce se poate numi generic resurse estetice ale RBDD, resurse valorificabile prin practicarea turismului. Prin implementarea și derularea activităților de informare și conștientizare privind importanța zonei protejate pentru oameni și natura, realizarea si distribuirea de materiale de informare în creșterea gradului de conștientizare, care să modifice comportamentul oamenilor față de natură, fie localnici sau vizitatori, astfel încât să se reducă suprafața zonelor naturale, care implicit va diminua pierderea de habitate naturale si de specii din zona protejată.
- Prevenirea producerii și extinderii incendiilor
Pe întreaga limită a zonei strict protejate Sărături Murighiol se regăsește un înalt potențial de transmitere a incendiilor care afectează aria protejata și care poate conduce la pierderi și distrugeri în flora și fauna ariei protejate, slăbirea lanțurilor trofice, afectarea unor specii rare, valoroase sau chiar monument al naturii. De asemenea, pe lângă distrugerea biodiversității, prin incendiu se produce degradarea ecosistemelor și peisajelor.
Proiectul va contribui semnificativ la gestionarea durabilă a siturilor din rețeaua ecologică europeană Natura 2000, (ROSCI0065, ROSPA0031) constituente ale unei rețele coerente de arii protejate ale RBDD care să îndeplinească toate criteriile de desemnare. De asemenea, proiectul contribuie prin activitățile sale la protecția biodiversității din ariile naturale protejate ale Rezervației Biosferei Delta Dunării.
Date financiare și tehnice
Contractul de finanțare 1754/31.10.2022 a fost încheiat cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operațional Infrastructură Mare.
Valoarea proiectului este de 7.683.910,66 lei, din care
Cheltuieli totale eligibile 7.683.910,66 – finanțare națională: 1.089.914,33 lei, Co-finanțare nerambursabilă FEDR 6.531.324,08 lei, echivalentă cu 99,1844% din valoarea totală eligibilă aprobată.
Perioada de derulare a proiectului: 2022 – 2023
- Având în vedere importanța speciilor protejate prezente în zona Sărături Murighiol, zonă strict protejată și parte integrantă a Rezervației Biosferei Delta Dunării, obiectivul general al proiectului îl reprezintă conservarea biodiversității prin implementarea unor măsuri din Planul de Management al Rezervației Biosferei Delta Dunării.
- Proiectul răspunde cerințelor Programului Operațional Infrastructură Mare 2014 -2020, Axa prioritară 4 – Protecția mediului prin măsuri de conservare a biodiversității, monitorizarea calității aerului și decontaminare a siturilor poluate istoric, Obiectivul 4.1 Creșterea gradului de protecție și conservare a biodiversității și refacerea ecosistemelor degradate.
. Activități realizate de liderul proiectului: ADMINISTRAȚIA REZERVAȚIEI BIOSFEREI DELTA DUNĂRII
Activitatea A.2. – Management de proiect este realizat pe toată perioada de implementare a proiectului de către UIP, coordonat de către managerul proiectului.
Activitatea A.3. – Realizarea activității de informare și publicitate
Rezultate obținute
- Publicarea comunicatelor de presă la începutul și la finalul proiectului;
- Realizarea a 4 panouri temporare și a 4 panouri permanente;
Realizarea unei pagini dedicate proiectului în cadrul site-ului instituției (www.ddbra.ro);
- Realizarea unei conferințe de început și a unei conferințe de final de proiect în comuna Murighiol;
- Realizarea unei grup de lucru în comuna Murighiol;
- Realizarea unui film scurt de prezentare proiect.
- Conceperea și realizarea de materiale publicitare(pliante, mape, ghidul proiectului, pixuri;
Activitatea A.5. – Realizarea auditului financiar al proiectului ce furnizează datele necesare verificării conformității și eligibilității cheltuielilor realizate în cadrul proiectului.
În urma încheierii contractului de servicii de Audit financiar al proiectului se vor realiza cel puțin două rapoarte de audit.
Activități realizate de partener: Asociația Danubiu
Activitate A4:
A.4.1. – Realizare documentații tehnice și verificare Proiect Tehnic
A.4.2. – Construcție și dotare infrastructură de protecție a ariei protejate
A.4.3. – Realizarea activității de dirigenție de șantier și asistentă tehnică din partea proiectantului.
Rezultatele implementării proiectului:
Prin proiect s-au realizat următoarele elemente de infrastructură:
– Împrejmuire arie strict protejată; s-a realizat un gard, pe o lungime de 5360 m în jurul zonei strict protejate Sărături Murighiol, folosind tehnica corectă specifică zonei și materiale durabile.
– Pichet P.S.I. realizat pe structură de lemn. Pichetul este dotat de către constructor cu toate elementele necesare stingerii incendiilor în conformitate cu reglementările în vigoare.
– Poartă de acces arie strict protejată;