Conferința de finalizare a Proiectului „Îmbunătăţirea condiţiilor hidrologice în habitatele naturale acvatice din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării pentru conservarea biodiversităţii şi a resurselor halieutice – Complexele lacustre Gorgova-Uzlina, Roşu-Puiu”
Ieri, 7 decembrie 2023 a avut loc la Murighiol conferința de finalizare a proiectului „Îmbunătăţirea condiţiilor hidrologice în habitatele naturale acvatice din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării pentru conservarea biodiversităţii şi a resurselor halieutice Complexele lacustre Gorgova-Uzlina, Roşu-Puiu”, cod MySMIS 2014+ 120890, finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 -2020, Axa Prioritară 4 – Protecţia mediului prin măsuri de conservare a biodiversităţii, monitorizarea calităţii aerului şi decontaminare a siturilor poluate istoric, Obiectivul 4.1 Creşterea gradului de protecţie şi conservare a biodiversităţii şi refacerea ecosistemelor degradate.
Obiectivul general al proiectului îl constituie îmbunătăţirea gradului de protecţie şi conservare a stării ecosistemelor pentru habitatele de interes conservativ şi speciile de importanţă comunitară din RBDD prin asigurarea unei circulaţii optime a apei în complexele Gorgova- Uzlina, Roşu- Puiu.
Proiectul a vizat activități de decolmatare necesare atât conservării biodiversității din Rezervație cât și desfășurării activităților specifice. Astfel, au fost realizate lucrări de reconstrucţie ecologică în complexele lacustre Gorgova- Uzlina și Roşu – Puiu, cu următoarele rezultate:
• Reconstrucţia ecologică pe o lungime de 3.844 ml din Canalul Lung (între canalul Crişan-Caraorman şi canalul Litcov);
• Reconstrucţia ecologică pe o lungime de 478 ml din Canalul pescăresc situat în sudul localităţii Gorgova;
• Reconstrucţia ecologică pe o lungime de 681 ml din Canalul estic al loc. Crişan (50% diferenţa de canal la Lucrarea de Urgenţă)
• Reconstrucţia ecologică pe o lungime de 1.898 ml din Canalul de legătură între Lacul Iacob şi Lacul Bondar;
• Reconstrucţia ecologică pe o lungime de 12.900 ml din Canalul Ivancea;
• Reconstrucţia ecologică pe o lungime de 11.191 ml din Canalul Cordon Litoral Sulina – Sf Gheorghe
• Reconstrucţia ecologică pe o lungime de 1.608 ml din Canalul de legătură Lac Roşu – Lac Tătaru
• Reconstrucţia ecologică pe o lungime de 1.469 ml din Canalul pescăresc loc. Băltenii de Jos.
Valoarea proiectului este de 14.286.221,78 lei, din care valoarea sumei nerambursabile este de 14.286.221,78 lei (12.143.288,58 lei este din Fondul European de Dezvoltare Regională și 412.241,50 lei din Bugetul Național), echivalentă cu 87,8856 % din valoarea totală eligibilă aprobată.
Durata de implementare a proiectului este de 72 de luni, respectiv între data de 01.01.2018 şi data de 31.12.2023.
La conferință au participat reprezentanții celor trei entități partenere în implementarea proiectului: Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării, în calitate de beneficiar al finanțării, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare „Delta Dunării”- I.N.C.D.D.D. Tulcea, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați precum și reprezentanți ai autorităților și comunităților locale.
În cadrul conferinței au fost prezentate rezultatele proiectului, sinteza problemelor sesizate de grupurile de lucru şi soluţiile implementate, precum și concluzii și propuneri de viitor pentru asigurarea continuității rezultatelor și sustenabilitatea proiectului.