fbpx
Consiliul Judeţean

Consiliul Județean Tulcea va implementa Mecanismul de Bugetare Participativă

Documentul privind strategia de  implementare a acestui mecanism a fost lansat în dezbatere publică, putând fi consultat pe site-ul Consiliului Județean Tulcea, cei interesați fiind invitați să transmită propuneri de modificare în termen de zece zile de la publicarea anunțului.

Bugetarea participativă, o premieră la nivelul Consiliului Județean Tulcea, reprezintă un instrument inovator pentru promovarea unei democrații incluzive, precum și pentru modernizarea și creșterea capacității de răspundere a autorităților publice locale.

Concret, inițiativa de bugetare participativă are ca principal scop implicarea activă a cetățenilor într-un proces de deliberare și de decizie pentru stabilirea modalității optime de cheltuire a unei părți din bugetul local: cetățenii vor propune proiecte și tot ei vor avea drept de vot, urmând ca autoritatea județeană să implementeze proiectele dorite de contribuabili.

Mecanismul de bugetare participativă este un proces complex, care necesită o permanentă sincronizare între autoritatea locală și cetățeni. În acest context, existența unei bune comunicări și coordonări la fiecare pas este cea mai bună metodă pentru a asigura derularea optimă a procesului, conform cu calendarul de lucru, astfel încât să fie atinse rezultatele preconizate.

Mecanismul de Bugetare Participativă aduce o serie de beneficii atât în rândul administrației publice locale care gestionează acest proces, cât și în rândul cetățenilor, în calitate de parteneri ai administrației publice locale în implementarea acestui proces.

Cel mai important beneficiu adus de implementarea mecanismului de bugetare participativă este reprezentat de creșterea responsabilității și transparenței în procesul de guvernare – implicarea activă a cetățenilor ajută la o eficientizare a actului de guvernare, prin cunoașterea reală a problemelor cu care comunitatea se confruntă și prin sprijinirea comunității în vederea rezolvării acestor probleme / necesități.

O transparență în actul de guvernare aduce un alt beneficiu, respectiv în conștientizarea, de către cetățeni, a rolurilor și responsabilităților administrației publice locale. Cetățenii sunt informați astfel în legătură cu limitările pe care administrația publică locală le are, care este costul proiectelor publice, ceea ce poate conduce la o guvernanță mai aproape de cetățean, contribuind astfel și la o creștere a eficienței actului administrativ.

Derularea mecanismului de bugetare participativă contribuie, așadar, la crearea unei legături de încredere între administrația publică locală și cetățeni, susținând totodată o alocare eficientă a resurselor în funcție de nevoile cetățenilor.

 

Puteți consulta Strategia accesând link-ul: https://www.cjtulcea.ro/sites/cjtulcea/MonitorulOficialLocal/Lists/Monitorul%20Local/Attachments/3530/Proiect%20hotarare%2036.pdf

 

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
× CONTACTEAZĂ-NE