Ieri, paralegala comunitate DeltaVie2021 a ţinut un live pe zoom la care a invitat fel şi fel de oameni, mai mult sau mai puţin cunoscători de deltă, pentru a o prezenta, oficial, pe nominalizata PLUS (acel partid care nu mai există – n.n.) pentru funcţia de Guvernator al ARBDD.
Cei mai mulţi dintre cei care au fost invitaţi să ia cuvântul – probabil din obligaţie şi din bun simţ specific nord-dobrogean – au salutat transparenţa cu care s-a desfăşurat acest proces de nominalizare, cum spun cei de la deltavie2021, sau mascaradă, cum am catalogat noi această nominalizare pur politică.
Şi pentru că „vedeta emisiunii” trebuia să fie chiar nominalizata pentru funcţia de Guvernator, toţi privitorii au aşteptat cu sufletul la gură să afle care îi sunt priorităţile, de la pescuit la dezvoltarea cominităţilor locale şi de la protecţia habitatelor până la turismul de masă. Ei bine, nu!
Pentru prima dată a fost amintit şi numele Consiliului ştiinţific, acel for suprem care conducea delta când era deltă (pe vechea Lege 82 – n.n.) şi lăsa guvernatorul să aplice doar hotărârile luate. Iar acestui for abia acum, cel puţin declarativ, i se vrea întărit rolul, la fel ca şi Consiliului Consultativ. Din moment ce geniile din structura paralegală care au organizat această mascaradă habar nu aveau că cele două foruri există, drept dovadă nici nu au fost invitaţi reprezentanţii acestora la „talk-show-urile” prin care s-a fixat „mandatul Guvernatorului”, declaraţia nominalizatei la funcţia de Guvernator al ARBDD vine ca un prim semn de normalitate.
Iată mai jos şi declaraţia sa aşa cum a fost ea exprimată pe acel live zoom.
„Bună ziua tuturor! Şi eu aş vrea în primul rând să vă mulțumesc pentru încrederea pe care mi-aţi acordat-o şi ce aş vrea în viitor este ca nu guvernatorul să fie vedeta ci Delta Dunării să ajungă vedeta.
Îmi doresc foarte mult să readuc delta în stadiul în care biodiversitatea, oamenii locului, comunitățile locale și mediul de afaceri să găsească un echilibru și un mod de lucru astfel încât delta să redevină vedetă să devină exact ceea ce trebuie să fie o rezervaţie a biosferei.
Ce aş putea spune despre priorităţile pe care mi le-am propus în acest mandat sunt în primul rând transparentizarea modului de luare a deciziilor şi în acest sens doresc să întăresc foarte mult rolul Consiliului științific și al celui Consultativ astfel încât să devină cu adevărat funcțională și cu adevărat suport pentru deciziile care se vor lua. Îmi doresc foarte mult ca deciziile să fie luate cu cât mai mult spre unanimitate, poate şi consens, nu neapărat unanimitate dar cu consensul unei largi majorități după ce absolut toate aspectele vor fi clar fundamentate, clar explicate şi înțelese de absolut toată lumea.
Pentru asta o să fie nevoie de pentru proceduri clare, de un sistem de luare a deciziilor transparent funcțional bazat pe analize obiective, nu subiective, aş vrea să elimin partea de părerea cuiva sau părerea altcuiva în lipsa unor argumente foarte clare. Asta ar fi partea de început şi asta îmi propun să demarez încă de la începutul numirii, din prima etapă.”, a declarat Atena Adriana Groza.