fbpx
Ştirea zilei

Contract pentru exterminarea șacalilor din apropierea localităților deltei

”S-a semnat noul contract pentru îndepărtarea/recoltarea controlată a exemplarelor de șacal auriu din perimetrul Rezervației Biosferei Delta Dunării” este anunțul făcut azi de reprezentanții ARBDD care oferă pentru Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Tulcea cel mult 70.000 de lei pentru acest contract prin care să fie extrase 350 de exemplare din această specie, din proximitatea localităților unde au fost sau vor fi sesizate pagube.

Potrivit unui studiu științific realizat în urmă cu câțiva ani de INCDDD, contestat vehement de crescătorii de animale din localitățile Deltei Dunării, pe întreg arealul administrat de ARBDD ar fi între 600 și 1100 de exemplare. Dacă ar fi să luăm de bun acest studiu, la câte exemplare au tot fost extrase în ultimii ani prin vânătoare deja ar fi trebuit să fie alocate sume pentru repopularea deltei cu șacali. Până se va ajunge acolo însă, contractul dintre ARBDD și AJVPS Tulcea are o valoare de cel mult 70.000 lei pentru cel puțin 350 de exemplare de șacal, atenție!, doar din proximitatea localităților unde au fost sau vor fi sesizate pagube.

”Sensul acestui contract este acela de a dezvăța această specie, care are rolul și mai ales locul ei în ecosistemul din Delta Dunării, să se apropie de localitățile din deltă. Au fost suficient de multe sesizări și reclamații din partea locuitorilor deltei, știți bine!” – declarat guvernatorul ARBDD. Cu alte cuvinte se vrea exterminarea șacalilor din apropierea localităților deltei pentru că e greu de crezut că vânătorii vor recurge reuși cu vorba bună să îi dezvețe pe șacali să dea iama prin curțile oamenilor din Delta Dunării.

Tudorel Oancea, președintele AJVPS Tulcea ne-a declarat că pe timpul sezonului turistic va încerca, pe cât posibil, să sperie doar șacalii din apropierea localităților.

Activitatea de vânătoare a șacalului se desfășoară, în mod eficient, din luna octombrie până în februarie. Nu doar că se ascunde vara când sunt și mulți turiști în deltă, dar nici nu ar fi normal ca pe timpul sezonului turistic să desfășurăm această activitate. Mai ales în contextul a ceea ce se întâmplă dincolo de graniță. Chiar dacă nu este un contract din care noi vânătorii să câștigăm ceva, la prima vedere fiind mai degrabă o activitate în pierdere, pot să vă spun că totuși câștigul este unul indirect. Prin eliminarea acestor exemplare în excedent de șacal șansele ca celelalte specii vânate de aceștia să își revină ca și număr de exemplare este mare. Și mă gândesc în primul rând la căprioare care tocmai de când a crescut numărul șacalilor este în scădere.” a declarat  Tudorel Oancea, președintele AJVPS Tulcea.

 

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
× CONTACTEAZĂ-NE