fbpx
Consiliul Judeţean

Cooperarea dintre județul Tulcea și Catalonia, pe tapet în cadrul unei noi vizite oficiale la Tulcea!

Miercuri, 15 martie 2023, conducerea Consiliului Județean Tulcea a primit vizita șefului Delegației Guvernului Cataloniei în Europa de Sud – Est, Eric Hauck. Concret, la întâlnirea de lucru care a avut loc la sala „Dobrogea” a Consiliului Județean Tulcea au participat vicepreședintele Consiliului Județean, Mihai Huleni, administratorul public al județului, Dumitru Mergeani, precum și Andrej Omerzel, responsabil relații instituționale în cadrul Guvernului Cataloniei.

Vizita delegației catalane a avut ca scop continuarea explorării unor oportunități de cooperare, în domenii cum ar fi comerț, turism, cultură, protecția mediului și energii regenerabile și, nu în ultimul rând, în domeniul asistenței către Ucraina, folosind Tulcea ca punte, odată cu începerea eforturilor de reconstrucție a statului vecin grav afectat de război. În acest sens, potrivit șefului delegației oaspete, Catalonia s-a alăturat recent, la Bruxelles, Alianței pentru Reconstrucția Ucrainei, promovată de Comitetul European al Regiunilor.

În ceea ce privește inițierea unor legături economice, comerciale cu întreprinzători din Catalonia, vicepreședintele Mihai Huleni a declarat că deja au fost făcuți primii pași, întrucât reprezentanții Guvernului Cataluniei aflați în vizită la Tulcea au efectuat în cursul zilei de marți, 14 martie, o vizită în județul nostru, prilej cu care au cunoscut mai mulți întreprinzători locali de succes în domeniile producerii, îmbutelierii și comercializării vinului, al creșterii animalelor, precum și al produselor de patiserie şi cofetărie.

„Am însoțit delegația reprezentativă din Catalonia și sunt foarte bucuros că, în urma vizitării mai multor afaceri de succes din județ, s-a conturat posibilitatea încheierii în perspectivă a unor relații comerciale cu potențiali parteneri din același domeniu sau din domenii complementare de activitate din țara oaspete. Nu am avut timp suficient să vizităm mai mult și să discutăm foarte mult pe această temă, dar pe viitor ne gândim, ca în contextul înființării unui grup de lucru comun, să efectuăm o deplasare în Catalonia cu întreprinzători de-ai noștri pentru a vedea și dânșii realitatea economică de la fața locului și a identifica, astfel, mai ușor posibili parteneri de afaceri pe termen lung”, a mai declarat în acest sens vicepreședintele Consiliului Județean, Mihai Huleni.

„Sunt deosebit de onorat să mă aflu pentru a doua oară în județul dumneavoastră, în scopul de a identifica oportunități de cooperare pe domenii comune de activitate. În urma acestor contacte cu mediul de afaceri tulcean, am fost foarte plăcut impresionați de dezvoltarea mediului privat în urma implementării unor proiecte de amploare cu finanțare europeană precum și de modalitatea dobândirii acestor finanțări, pe relația directă dintre solicitant și finanțator. Acest lucru nu se întâmplă în Catalonia, unde toate finanțările către mediul privat se derulează prin intermediul instituțiilor statului. Pentru a contura potențiale relații parteneriale în domeniul afacerilor cel puțin pe ceea ce am văzut noi, vom încerca să identificăm posibili parteneri în Catalonia, care, la rândul ei, se bucură de dezvoltare economică și comercială în varii domenii de activitate, inclusiv o industrie agro-alimentară foarte bine dezvoltată.

Totodată, suntem interesați de cooperarea în domeniul cultural, și aici avem ocazia să vă lansăm o propunere de perspectiv. Este vorba de proiectul de promovare implementat de AdiFolk, o organizație nonprofit formată din oameni care au legătură directă cu lumea folclorului și cultura populară catalană încă din 1972, prin intermediul căruia o mie de artiști catalani evoluează artistic în fiecare an, timp de trei zile, în diverse orașe europene. În acest sens, ne-am gândit să vă propunem găzduirea unui astfel de eveniment pentru anul 2025, întrucât până atunci, orașele în care va ajunge AdiFolk au fost deja stabilite în urma unor candidaturi.

Nu în ultimul rând, în ceea ce privește cooperarea în domeniul asitenței pentru Ucraina, sunt în continuare convins că putem iniția acțiuni concrete în această direcție, independent sau sub umbrela Comitetului Regiunilor Europene care, în acest scop, a instituit Alianța pentru Reconstrucția Ucrainei”, a declarat, la rândul său, Erick Hauk, șeful delegației Guvernului Cataloniei.

În ceea ce privește cooperarea economică, administratorul public al județului, Dumitru Mergeani, a declarat că „este necesară trasarea și stabilirea temeinică a unor baze de cooperare între Tulcea și Catalonia. Deși regiunea dumneavoastră este mai mare decât județul nostru, să știți că noi avem experiență cu o municipalitate din China, Suzhou, care este de multe ori mai mare. Este, deci, evident, că nu contează mărimea regiunii sau a zonei, ci calitatea oamenilor care o populează și determinarea acestora de a realiza lucruri importante pentru ei și pentru comunitate.

Cultural vorbind, așteptăm cu interes să aflăm mai multe despre proiectul cultural pe care îl propuneți. Să știți că toate legăturile noastre de cooperare au început cu proiecte culturale comune, mai exact participarea la festivaluri, galerii și expoziții de artă. Suntem deschiși către orice colaborare care aduce plus valoare ambelor părți implicate în cooperare”, a declarat administratorul public în încheierea întâlnirii oficiale prilejuite de vizita delegației Guvernului Cataloniei în județul Tulcea.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
× CONTACTEAZĂ-NE