fbpx
Tulcea

Costel Vicol, senator de Tulcea: Legea care reglementează implementarea reţelelor de comunicații de generația a cincea (5G)!

Luni s-a adoptat legea care reglementează implementarea reţelelor de comunicații de generația a cincea (5G) în România. Prin urmare, legea merge la promulgare.

Legea 5G stabilește măsuri referitoare la infrastructuri informatice şi de comunicaţii de interes national, precum şi condiţiile implementării reţelelor 5G. Măsurile adoptate prin această lege au în vedere reducerea riscurilor, a ameninţărilor şi a vulnerabilităţilor la adresa securităţii naţionale şi apărării ţării.

Securitatea sistemelor informaţionale este obligatorie pentru protecţia noastră, a tuturor. În era digitală, unde suntem interconectaţi cu toţii, riscurile la care ne expunem sunt mari dacă nu există reţele sigure.

Acest proiect de lege permite utilizarea celor mai înalte tehnologii, iar implicaţiile sunt la nivel macro pentru întreaga societate, în toate domeniile, inclusiv cele care ţin de zona de securitate şi apărare naţională.

Ieșind un pic din sfera legislativului… mai pe înțelesul nostru, al tuturor…

Probabil, că și dvs, ca și mine ați aflat despre ”5G”, dar știti mai exact ce înseamnă? Cum ne va influența viața și ce anume se va schimba?

Pentru că este nouă, iar implementarea ei s-a lăsat așteptată, se pare că tehnologia 5G le-a aprins imaginația multor semeni de-ai noștri. S-au creat deja grupuri de militanți anti 5G care susțin că această tehnologie: ne va iradia, scana și domina sau mai rău,… că ne va îmbolnăvi, că ne vor putea transforma în sclavi,… că vor ști tot timpul unde suntem etc.

Ca să aflu ce este tehnologia 5G și cum ne va schimba ea viețile, dar și câte dintre temerile oamenilor sunt întemeiate, am fost nevoit să mă documentez. Așa am descoperit diverse articole, zic eu, foarte elocvente în care clarificările veneau de la o persoană avizată – fizicianul și cercetătorul Cristian Presură.

Am considerat că este bine să vă împărtășesc pe scurt ce presupune această tehnologie 5G.

Ce este de fapt 5G?

5G reprezintă ”a cincea generație”, așa cum există a cincea generație de tehnologie pentru telefoane.

Denumirile prescurtate au fost folosite încă de la jumătatea anilor 1980, când au apărut primele telefoane mobile (generația 1G) care permiteau doar conversația verbală la distanță.

La începutul anilor 1990, tehnologia 1G a fost înlocuită de 2G. Odată cu ea, folosind telefonul mobil, am început să trimitem și mesaje text.

A urmat 3G (cea de-a treia generație), la începutul anilor 2000, când a apărut posibilitatea utilizării Internetului pe telefonul mobil; emailul pe telefon; apelurile video etc.

Din 2009, odată cu tehnologia 4G (cea de-a patra generație), am avut internet cu viteză mai mare și am început chiar să vedem filme online pe telefon.

Urmează implementarea tehnologiei 5G, care va aduce viteze și mai mari de transfer al informației.

Diferență între tehnologii, de la 3G la 5G o reprezintă capacitatea de a transmite și recepta date mobile. Spre exemplu, prin 3G se transmiteau, într-o secundă, doar câteva sute de kilobiți. În schimb, 4G poate transmite câteva sute de megabiți pe secundă. Iar cu tehnologia 5G, se vor transfera zeci de gigabiți pe secundă. Iar asta înseamnă – mai spune Cristian Presură – că vom putea descărca pe telefon un film întreg în mai puțin de o secundă.

Astfel:

• categoria de gaming este pregătită pentru acest pas uriaș. Răspunsul cu 5G va fi foarte rapid;

• 5G va aduce o adevărată revoluție în lumea modei, artei, design-ului și în alte domenii. Multe din inițiativele creative deja se regăsesc în spațiul virtual prin tabletă sau laptop;

• tehnologie mai bună, sănătate mai bună;

• un pas semnificativ în ceea ce privește interconectarea device-urilor etc.

Tehnologia 5G ne poate îmbolnăvi?

Conform fizicianului Cristian Presură, nu toate radiațiile sunt periculoase. Spre exemplu, și lumina vizibilă a soarelui e tot radiație. Și nu e periculoasă. De ce ne interesează asta, în cazul tehnologiei 5G? Pentru că orice comunicare fără fir se face tot prin niște radiații care se numesc unde electromagnetice. Aceste unde au o serie de caracteristici printre care și frecvența.

Cu cât frecvența undelor este mai mare, cu atât riscul ca ele să ne dăuneze crește. Dar numai dacă se depășesc anumite limite. Iată când e cazul să ne facem griji.

Undele electromagnetice folosite pentru comunicație prin 3G și 4G au frecvențe de circa 2Ghz. Aceeași frecvență o au și cuptoarele cu microunde. În schimb, rețelele 5G vor folosi unde electromagnetice cu frecvențe mult mai mari, de până la 70 de Ghz.

Înseamnă acest lucru că 5G ne va îmbolnăvi de cancer? Cristian Presură a demonstrat cu cifre că nu e cazul.

Ca să altereze structura atomilor din care suntem alcătuiți, undele trebuie să aibă o frecvență mai mare de 3 milioane de Ghz. Asemenea frecvențe au radiațiile ultraviolete, razele X și razele gamma. Dar nu și cele folosite în telecomunicații.

Și-atunci, de ce ne temem atât de mult de 5G și de unde vin toate aceste teorii ale conspirației?

Cristian Presură spune că e normal ca – în condițiile unui progres tehnologic rapid – să simți la un moment dat că nu mai înțelegi tot ce se întâmplă. Iar de lucrurile pe care nu le înțelegi, începi să te temi.

Ar putea tehnologia 5G să ne localizeze?

Există persoane care susțin că tehnologia 5G este una militară și că prin intermediul ei vom fi monitorizați peste tot, în permanență.

Și în prezent, Google poate afla unde te afli, dacă nu dezactivezi opțiunea de localizare de pe telefon – și foarte puțină lume o dezactivează! Lucrul ăsta se face astăzi, cu acordul nostru.

Localizarea va fi mult mai precisă decât antenele 4G, însă ne va localiza cu telefonul mobil și acordul nostru, la fel ca 3G și 4G.

Cristian Presură: „…pericolele radiației 5G, atât cât o cunoaștem, par să nu le depășească pe cele cunoscute: alimentația nesănătoasă, aerul pe care îl respirăm cu elementele sale radioactive, condusul mașinii, lumina soarelui cu radiația sa ultravioletă și așa mai departe.”

În concluzie, consider că este un nou pas firesc în evoluția tehnologiei care s-a extins în toate domeniile de activitate, de la medicină la linii de producție etc., iar principalul avantaj îl constituie accesul rapid, facil și atât de util la informație.

Referințe: https://www.edupedu.ro/fizicianul-cristian-presura-desfiinteaza-apelul-academiei-romane-in-problematica-tehnologiei-5g-pericolele-radiatiei-5g-par-sa-nu-le-depaseasca-pe-cele-cunoscute-alimentatia-nesanatoasa-condusul-m/amp/

De ce ne temem de tehnologia 5G și cum ne va schimba ea viața (Video)

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
× CONTACTEAZĂ-NE