Creşe model pentru copiii din Babadag şi Isaccea prin PNRR
- municipiul Tulcea va avea o creşă în cartierul Lotizare
”142 de creșe noi au primit aprobare pentru 52 de orașe și 90 de comune, iar cu cele 138 care au primit aprobare în august 2021, pentru a fi construite în municipiile din România, totalul creșelor noi aprobate pentru finanțare de către Ministerul Dezvoltării se ridică la 280”, a anunțat ieri ministrul Cseke Attila, în cadrul unei conferințe de presă. Încă de anul trecut din vară au fost prezentate proiectele tip, au fost elaborate studiile de fezabilitate, a fost modificată normativa de reglementare a construcțiilor de creșe, iar indicatorii tehnico-economici au fost aprobați, de comisiile de specialitate, aşa că toate vor fi creşe model.
În cele 280 de creșe aprobate până acum se creează locuri pentru 15.520 de copii; în prezent, în creșele de stat existente au loc 22.296 copii. În prezent, în România funcționează 395 de creșe de stat. Cu cele aprobate pentru finanțare astăzi și până acum de Ministerul Dezvoltării, 280 în total, vom vedea un progres semnificativ în acest domeniu, susține ministrul.
Pe lista oraşelor din judeţul Tulcea se află, de ieri, Isaccea şi Babadag
Potrivit listei făcută publică ieri cu investiţiile din mediul urban, oraşul Isaccea este cel pentru care s-a aprobat o cresă de tip mic. Ce înseamnă asta? 4 grupe cu 40 de copii în total.
„Noi am propus ministerului un teren în imediata apropiere a noului sediu al Poliţiei de Frontieră. Este un teren ce corespunde din toate punctele de vedere solicitării ministerului şi abia aşteptăm să predăm amplasamentul constructorului. Cu cât mai repede cu atât mai bine pentru că presiunea pe grădiniţa cu program prelungit este enormă. În plus am avea şi o soluţie pentru copiii mai mici de vârstă preşcolară şi pentru care avem zeci de solicitări iar de acum vom avea şi soluţii pentru aceste solicitări” a declarat primarul oraşului Isaccea, Anastase Moraru.
La Babadag, potrivit listei anunţate de ministrul Cseke Attila, va fi o cresă de tip mediu adică va avea o capacitate de 7 grupe cu 70 de copii în total. Soluţia propusă de primarul oraşului Babadag, Georgian Caraman, este fosta Şcoală nr 2 din cartierul Veterani, o şcoală aflată de mulţi ani în conservare şi pentru care nu mai este niciun viitor ca şi unitate de învăţământ şcolară.
„Ştiu că ministerul ne solicită un teren pentru aceste construcţii care sunt tip în toată ţara, dar noi avem deja un proiect tehnic şi un studiu de fezabilitate pentru a transforma Şcoala nr 2 din Veterani în creşă. Am depus această documentaţie la minister şi aşteptăm răspunsul. Este cea mai bună şi eficietă soluţie pentru a da şi o destinaţie fostei şcoli din Veterani dar şi pentru a avea o creşă de care oraşul Babadag are mare, mare nevoie pentru că avem cereri foarte multe”a declarat Georgian Caraman, primarul oraşului Babadag.
Tulcea a ales un proiect propriu în Cartierul Lotizare
Ministerul Dezvoltării are alocate, din bugetul național, dar și din fonduri europene, prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), 230 de milioane de euro pentru construirea de creșe noi. ”Vom cere supracontractare pentru acest capitol de buget din PNRR, la fel am cerut și pentru Fondul Local și Valul Renovării. Prin această măsură, ne asigurăm că va fi cheltuit fiecare euro și nu vom trimite bani înapoi la Bruxelles”, anunţa ministrul Cseke Attila care a subliniat că cele 60 de creşe din municipii sunt sau urmează să intre în procedură de achiziție publică, iar la 4 se analizează ofertele primite de la potențialii constructori și, când vremea va permite, vor putea fi demarate lucrările de construcții. Municipiul Tulcea nu se află se pare printre acestea pentru că nu a identificat un teren corespunzător, însă tot din PNRR ne asigură viceprimarul George Şinghi tot se va construi o cresă de 110 locuri adică 10 grupe.
„Noi am identificat un teren în cartierul Lotizare, un teren de aproape 5000 mp dar care are forma unui pătrat, deci nu era conform cu dimensiunile cerute de minister. De aceea am solicitat să venim noi cu un studiu de fezabilitate şi cu un proiect tehnic propriu şi să construim o grădiniţă tot din fondurile PNRR. Doumentaţia este depusă, aşteptăm finanţarea” a declarat viceprimarul George Şinghi.
Comunele din judeţul Tulcea nu au fost interesate pentru că nu erau eligibile
Ministrul a subliniat că, în cazul comunelor, cele pentru care a fost aprobată finanțarea au îndeplinit două criterii: au peste 5.000 de locuitori sau au avut, în ultimii 3 ani, cel puțin 100 de nou născuți. În judeţul Tulcea nu doar că nu au fost comune interesate, dar şi dacă ar fi fost nu erau eligibile. ”Dorim să ne asigurăm că vom construi aceste creșe acolo unde este nevoie de ele. În comunele adiacente marilor orașe, locuiesc familii tinere, din care părinții lucrează în municipiu, dar doresc să-și înscrie copiii în creșele mai apropiate de casă”, a mai spus Cseke Attila.