Politice
Deputatul Silviu Feodor a convocat o adunare generală extraordinară CRLR
Secretarul de stat al Departamentului pentru Relații Interetnice, Laczikó Enikő, în calitate de membru al Comisiei Centrale pentru Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor, participă astăzi, 20 ianuarie 2022, la o dezbatere organizată de CRLR în cadrul ședinței online a Adunării Generale Extraordinare a Comunității Rușilor Lipoveni din România pe tema recensământului din acest an.
Președinții de comunități locale ale rușilor lipoveni din toată țara dezbat online aspecte privind Recensământul, adresând întrebări privind etapele recenzării, implicațiile etnoculturale, cu toții fiind de acord că recensământul este important pentru comunitățile etnice din România.
Deputatul Silviu Feodor, președintele CRLR, a evidențiat că “Recensământul populației și al locuințelor se realizează o dată la zece ani, fiind o cercetare amplă la nivel național. Importanța recensământului este deosebită pentru țară deoarece se stabilesc politicile publice, care sunt fundamentate în baza rezultatelor Recensământului. Ca o noutate absolută a Recensământului din 2022 (amânat din cauze epidemiologice pentru acest an), este autorecenzarea online. Participarea populației la procesul de recenzare este obligatorie și este reglementată prin OUG 19/2020 (conform art. 41 coroborat cu art. 5 din acest act normativ).
Secretarul de stat Laczikó Enikő a subliniat rolul important al informării corecte și din timp a membrilor comunităților etnice din România privind Recensământul, menționând că este esențial ca minoritățile naționale să-și asume apartenența etnică, religioasă și lingvistică.
”Ponderea noastră trebuie să fie oglindită în mod concret și corect de acest recensământ ca să ne putem exercita și în continuare drepturile specifice. Miza este, deci, una considerabilă” – a reiterat dna Laczikó Enikő.
Reamintim că Recensământul Populației și al Locuințelor va avea loc în trei etape:
1 februarie – 13 martie 2022: Preluare date din surse administrative şi populare bază de date RPL2021;
14 martie – 15 mai 2022: Autorecenzare (metoda CAWI);
16 mai – 17 iulie 2022: Colectarea datelor de către recenzori, prin interviuri faţă în faţă (cu ajutorul tabletelor).