fbpx
Minorităţi

Deputatul Silviu Feodor, CRLR: „Ivan Patzaichin trebuie să rămână o “icoană” a sportului românesc!”

Deputatul Silviu FEODOR, reprezentantul Comunității Rușilor Lipoveni din România în Parlament, a susținut astăzi, 6 septembrie 2021, în cadrul ședinței în plen a Camerei Deputaților o Declarație In memoriam Ivan PATZAICHIN, în semn de mare prețuire și recunoștință, în vederea omagierii legendarului cvadruplu campion olimpic și antrenor emerit Ivan PATZAICHIN (26 noiembrie 1949 – 5 septembrie 2021).
“Stimate Domnule Președinte de ședință!
Stimați Colegi, membri ai Camerei Deputaților!
Dragi români!
Doresc să-l evoc astăzi în Parlamentul României, în câteva cuvinte, pe cel care a fost Ivan Patzaichin – marele sportiv și antrenor român.
In memoriam Ivan PATZAICHIN
(26 noiembrie 1949 – 5 septembrie 2021)
Plecarea dintre noi, pe 5 septembrie 2021, a celui mai mare canoist român, unul dintre cei mai iubiți sportivi ai României, Ivan Patzaichin, a lăsat un gol imens în lumea sportului, precum și-n inimile noastre.
A fost o personalitate cu suflet nobil, caracterizată în decursul vieții prin modestie, blândețe, empatie, generozitate, bunătate sufletească adevărată, dublat de imaginație și inteligență, așa cum spunea și Camil Petrescu în „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război” că „bunătatea adevărată cere neapărat inteligență și imaginație”.
Ivan Patzaichin s-a născut la 26 noiembrie 1949, în familia lui Vicol și a Alexandrei, ruși lipoveni din localitatea Mila 23, comuna Crișan, în judeţul Tulcea. Și pentru că pe 26 noiembrie rușii lipoveni, ortodocși de rit vechi, îl prăznuiesc pe Sf. Ioan Gură de Aur, Ivan a primit numele Ioan la botez, în cinstea sfântului său protector ceresc Sf. Ioan Gură de Aur, numit și „Homer al oratorilor”. Ivan Patzaichin (botezat Ioan) a devenit un „sportiv al sportivilor”! Sfântul Ioan este omul unei singure cărți – Biblia, Ivan a practicat un singur sport, pe care l-a dus la desăvârșire!
Cariera sportivă a început în martie 1967, la Clubul Sportiv „Dinamo” din București, la recomandarea consătenilor Vicol Calabiciov şi Serghei Covaliov, care practicau kaiac-canoe și câştigaseră titlul de campioni mondiali în 1966. Au urmat 43 de ani în cadrul Clubului „Dinamo” București, dintre care 18 ani în calitate de sportiv și 25 de ani ca antrenor.
În cariera de sportiv, Ivan Patzaichin a obținut 40 de titluri de campion național şi a câștigat o singură medalie de aur la Canoe Dublu, proba de1000 m la Campionatele Europene din 1969 de la Moscova și asta deoarece după această ediție Campionatele Europene au fost suspendate până în anul 1997.
De asemenea, a câștigat 22 de titluri la 11 ediţii ale Campionatelor Mondiale între anii 1970 și 1981, dintre care 8 medalii au fost de aur, 7 de argint și 7 de bronz.
Ivan Patzaichin a fost declarat Sportivul Secolului al XX-lea de către Federaţia Internaţională de Kaiac-Canoe.
Ca sportiv, a participat la 5 ediţii ale Jocurilor Olimpice de Vară (Mexico 1968, Műnchen 1972, Montreal 1976, Moscova 1980 şi Los Angeles 1984), cucerind 7 medalii: dintre care 4 de aur (Mexic 1968, Munchen 1972, Moscova 1980, Los Angeles 1984) și 3 de argint (1972, 1980, 1984).
Cvadruplul laureat cu aur la Jocurile Olimpice de Vară și triplu cu argint, a participat și ca antrenor al Lotului Olimpic de kaiac-canoe tot la 5 ediții ale Jocurilor Olimpice de Vară, iar un alt etnic rus lipovean, Mitică Pricop, antrenat de Ivan Patzaichin, a cucerit aurul, împreună cu Florin Popescu, la Sydney în anul 2000.
Maestru Emerit al Sportului din anul 1968 și Maestru Internațional al Sportului din 1982, lui Ivan Patzaichin i s-a decernat în 1990, din partea Comitetului Olimpic Internațional, cea mai înaltă distincție a acestui for – Ordinul Olimpic „Colanul de Platină”. Încă un Colan, de Aur, l-a primit în 2019, fiind cea mai înaltă distincție oferită de Comitetul Olimpic și Sportiv Român.
Ivan Patzaichin a devenit Antrenor Emerit în 1991, iar în anul 2008 a primit Ordinul „Meritul Sportiv” clasa I. Ordinul Național „Serviciul Credincios” în gradul de Ofițer i-a fost conferit în anul 2000. În 2019, chiar în ziua când marele sportiv și antrenor emerit Ivan Patzaichin a împlinit 70 de ani, președintele României, dl Klaus Iohannis, l-a decorat cu cea mai înaltă distincție a statului român, Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler. Atunci, Ivan Patzaichin a declarat: „ Prin sport am promovat România şi de fiecare dată am purtat tricolorul pe piept cu mare bucurie, cu satisfacţie şi cu mândrie. Totdeauna am fost mândru că sunt român şi bucuros să reprezint România.”.
Începând cu 1 decembrie 2004, Ivan Patzaichin a fost înaintat la gradul de general de brigadă (cu o stea), în rezervă.
Iar în anul 2010 a fost distins cu Decorația Regală „Nihil Sine Deo”, primită prin ordinul Majestății Sale Regelui Mihai I. În 2016, i s-a decernat titlul „Doctor Honoris Causa” din partea Universitătii Naționale de Educație Fizică și Sport.
Nu doar Delta Dunării a iubit-o Ivan Patzaichin! Prin Asociația „Ivan Patzaichin – Mila 23”, fostul mare sportiv și antrenor, de astă dată în calitate de antreprenor social, a făcut ca și Dâmbovița să prindă viată, creând un „ecosistem” lângă Biblioteca Natională din București, la Podul Unirii, prin proiectul „Dâmbovița Smart River”.
Dispariția legendarului sportiv și antrenor emerit Ivan Patzaichin ne-a întristat profund. Am pierdut un om de valoare, un prieten, un mare iubitor al sportului și promotor al ecoturismului din România, care a iubit și a promovat și valorile etniei din care a făcut parte. Pe lângă faptul că era tenace, perseverent, depunea un efort susținut până la epuizare, Ivan Patzaichin avea un suflet deschis și iubitor, ce poate fi descris fidel prin pasajul din piesa ,,Cum vă place” de W. Shakespeare: „Dragostea este făcută din suspine și lacrimi, din credință și servire, din fantezie. E toată pasiune și dorințe; numai adorare, datorie și respect, numai umilință, răbdare și nerăbdare, numai puritate, durere și ascultare”. Dar, ce înseamnă a iubi? Înseamnă mai mult decât toate acestea.
Dl Ivan Patzaichin a servit această minunată țară și rămâne un model demn de urmat pentru noi toți.
Dl Ivan Patzaichin a iubit România, a iubit oamenii și apa, lor și-a dedicat viața! A participat la 10 ediții ale Jocurilor Olimpice de Vară – cinci ca sportiv și cinci ca antrenor – și a fost un om de nota 10!
Dl Ivan Patzaichin trebuie să rămână o “icoană” a sportului românesc datorită spiritului său de luptător și biruitor!
Stimați Colegi!
În semn de recunoștință și prețuire pentru marele sportiv și antrenor român, dl Ivan Patzaichin – omul de aur al sportului românesc, vă rog să păstrăm un moment de reculegere. Vă mulțumesc!
Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească în pace!
Царство небесное! (Țarstvo nebesnoe!)
Вечная и светлая ему память! (Vecinaia i svetlaia emu pamiat’)
Deputat Silviu FEODOR,
Grupul Parlamentar al Minorităților Naționale”.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
× CONTACTEAZĂ-NE