fbpx
Tulcea

Deputatul Silviu Feodor urează SUCCES elevilor la etapa națională a Concursului școlar ,,Istoria și tradițiile rușilor lipoveni”

În anul școlar 2022-2023, etapa națională a Concursului școlar ,,Istoria și tradițiile rușilor lipoveni” (organizat de Ministerul Educației în parteneriat cu asociația „Comunitatea Rușilor Lipoveni din România”) va avea loc în luna februarie 2023, la Tulcea, cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Tulcea. Ediția a III-a este dedicată „Riturilor la naștere și botez și cântecelor de leagăn la rușii lipoveni din România” (reamintim că, în anul 2019, la prima ediție, desfășurată la Tulcea, tema a fost „Maslenița”, iar în anul 2020, la Brăila, s-a vorbit despre „Obiceiurile de nuntă la rușii lipoveni din România”). Concursul se desfășoară cu implicarea în organizarea lui a membrilor redacției „Zorile”.
În acest an școlar, continuă activitatea de cercetare a elevilor (clasele VI-XII), a cadrelor didactice, a părinților și bunicilor, cu toții pregătindu-se pentru etapa națională a ediției a III-a a Concursului școlar. Fiind dedicat nașterii, ca rit de trecere, elevii studiază obiceiurile, tradițiile, particularitățile riturilor legate de nașterea la rușii lipoveni (sosirea pe lume), cu toate etapele premergătoare și de după, incluzând botezul care este considerat tot o naștere – cea spirituală a omului. Elevii culeg și textele în limba rusă ale cântecelor de leagăn, cu menționarea persoanei de la care au înregistrat, din ce localitate este și câți ani are interlocutorul.
Și pentru că tehnologia joacă un rol important în viața omului contemporan, ediția de la Tulcea, din februarie 2023, va fi și ea diferită, în sensul că prezentările vor fi doar sub formă de interviuri, materiale video, slide-show-uri realizate de către elevii-reporteri, cu ajutorul telefoanelor mobile personale sau pe laptop. Prezentările Power Point (PPT), cu 12-20 de slide-uri, pot conține imagini comentate referitoare la naștere, botez, cântece de leagăn și alte informații sugestive privind tema propusă. Vor fi urmărite și etapele succesive, obiceiurile care preced naşterea în sine şi etapele ulterioare, de purificare, „curățire”, apoi de socializare (cu rudele, apropiații), de protejare a mamei şi a copilului de forţelor nocive, particularităţile alegerii naşilor, precum și a numelui nou-născutului la rușii lipoveni.
Materialele rezultate în urma cercetărilor de teren și expediate conform Regulamentului vor fi jurizate și apoi stabilită ierarhia de către membrii Comisiei Centrale a Concursului școlar național.
În ceea ce privește Regulamentul specific al Concursului școlar, rugăm elevii să ia legătura cu profesorii care predau în școli disciplina Istoria și tradițiile rușilor lipoveni ori limba maternă, cărora le-a fost transmis la finele anului trecut de către inspectorul-expert la Ministerul Educației, prof. Livia Neculai.
Conform Regulamentului, în art. 5 (2) se menționează „Concursul se va desfășura pe două secțiuni:
SECŢIUNEA I – prezentare PowerPoint (PPT) cu tema „Riturile la naștere și botez și cântecele de leagăn la rușii lipoveni din România”, care va conţine 12-20 slide-uri în care vor fi incluse: titlul prezentării, numele şi prenumele elevului (elevilor), clasa, unitatea şcolară, cadrul didactic îndrumător, bibliografie, fotografii de arhivă cu tema propusă.
SECŢIUNEA II – prezentarea unui film educativ de scurt metraj cu tema „Riturile la naștere și botez și cântecele de leagăn la rușii lipoveni din România”; Lucrările constau în prezentarea unui film educativ de scurt metraj care să reflecte tema propusă; fiecare elev participant va realiza un film de scurt metraj cu durata de 3-5 minute, în care vor fi incluse: titlul prezentării, numele şi prenumele elevului, clasa, unitatea şcolară, cadrul didactic îndrumător, bibliografie, fotografii de arhivă cu tema propusă”.
Referitor la calificarea elevilor pentru etapa națională (elevii pot participa la o singură secțiune, individual, nu în echipe) și transmiterea materialelor, în Regulament se specifică: „Din fiecare județ se va califica câte un elev la fiecare clasă, care a obținut cel mai mare punctaj la etapa județeană.
Evaluarea lucrărilor se va realiza de către Comisia centrală a concursului în ziua desfășurării etapei naționale după vizionarea materialelor trimise.
Rezultatele concursului vor fi afișate pe site-ul CRLR și pe rețelele de socializare ale redacției „Zorile”, precum și în publicația „Zorile”. La probele practice nu se admit contestații.
Formularul de participare – se va completa electronic de către profesorul îndrumător, în conformitate cu Anexa 3 din Regulamentul specific de organizare și desfășurare a Concursului.
Lucrările vor fi transmise prin transfer (www.wetransfer.com) la următoarea adresă electronică, email: office@zorile.ro
Data limită de trimitere a formularului (tot pe office@zorile.ro) de înscriere la Concurs (fără lucrări): 16 ianuarie 2023, ora 24.00.
Data limită de trimitere a lucrărilor: 31 ianuarie 2023, ora 24.00”.
Urăm succes tuturor participanților la etapa județeană a concursului școlar și ne vom întâlni cu cei mai buni dintre cei buni la etapa națională a ediției a III-a, având ca temă „Riturile la naștere și botez și cântecele de leagăn la rușii lipoveni din România”!
Premierea laureaților Concursului școlar național ,,Istoria și tradițiile rușilor lipoveni” va avea loc pe 12 februarie 2023, cu prilejul Zilei CRLR, când elevii vor primi diplome și premii în bani atât din partea Ministerului Educației, cât și din partea Comunității.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
× CONTACTEAZĂ-NE