fbpx
Ştirea zilei

DSVSA Tulcea avertizează: Atenție la carnea de porc!

Potrivit tradiției, tăierea porcului (Ignatul porcilor – cum este cunoscut în popor), se face, de regulă azi, pe 20 decembrie, deoarece în calendarul creștin ortodox, în acea zi este prăznuit Sfântul Mucenic Ignatie Teoforul, de unde vine și numele zilei de Ignat. Potrivit Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA), cei care vor să sacrifice porcul trebuie să o facă respectând condiții de salubritate prevăzute în legislație și, mai ales, carnea nu trebuie să fie destinată comercializării ci doar consumului familial. Sacrificarea porcului din gospodărie şi consumarea acestuia în familie, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute, poate avea consecinţe grave. ATENȚIE! Carnea și produsele din carne provenite de la porcul din gospodărie sunt interzise a fi comercializate!

Potrivit directorului DSVSA Tulcea, Mitică Tuchilă, ,examinarea cărnii provenite de la porcii sacrificaţi în vederea examinării pentru Trichinella spp. este obligatorie și se efectuează pe probe provenite atât de la porcii identificați și introduși în BND, cât și de la porci neidentificați, care nu figurează în BND. Probele se recoltează din limbă, musculatura intercostală, pilierii diafragmatici, mușchii maseteri, mușchii abdominali, partea musculară a diafragmei situate în apropierea costelor sau a sternului (de dimensiunea unei nuci). Costul unui examen trichineloscopic este între 22 de lei +TVA  și 81 de lei + TVA (digestie artificială). Informaţii utile consumatorilor, dar şi locaţiile în care poate fi efectuat examenul pentru identificarea Trichinella spp.  în carnea de porc pe site la tulcea.dsvsa.ro

Dacă în gospodăriile cetățenilor din județul Tulcea nu mai avem de ceva vreme cazuri de pestă porcină africană la specia porc mistreț am mai avut înregistrate cazuri și de aceea nu recomand consumul de carne de porc mistreț fără examen de laborator prealabil. Mai mult, la specia porc mistreț este obligatorie predarea unei probe pentru examenul de laborator înainte de consum mai ales că la această specie cazurile de Trichinella  au o incidență mult mai mare ca la porcul domestic” a mai declarat Mitică Tuchilă.

În cazul în care cetăţenii doresc să achiziţioneze produse alimentare care se comercializează în pieţe, trebuie să fie atenţi la câteva aspecte:

– existenţa şi funcţionarea vitrinelor frigorifice în care sunt expuse alimentele de origine animală;

– integritatea ambalajelor, care trebuie să asigure protecţie pe timpul transportului, depozitării şi comercializării;

– etichetarea produselor alimentare, cu date referitoare la tipul produsului, originea acestuia, condiţiile de păstrare, data obţinerii după caz, termenul de valabilitate etc.

De asemenea, înainte de achiziţionarea alimentelor de origine animală din locuri specializate în acest sens, asiguraţi-vă că vânzătorul este echipat corespunzător, iar manipularea alimentelor neambalate o realizează cu mâinile acoperite de mănuşi curate sau de unică folosinţă.

RECOMANDĂRI DSVSA TULCEA

Dacă porcul este bolnav de trichineloză, cei care au consumat carnea infestată se vor îmbolnăvi şi vor fi supuşi unui tratament pentru o perioadă relativ lungă, existând posibilitatea apariţiei unor complicaţii şi reacţii adverse.

Dacă porcul are o altă boală infecţioasă riscaţi ca vânzându-l, sau oferind carne sau produse obţinute de la acesta rudelor sau vecinilor, să le îmbolnăviţi şi acestora porcii din propriile gospodării.
Solicitaţi vizita medicului veterinar înainte de sacrificarea porcului, pentru că acesta va:
– verifica starea de sănătate a animalului înainte de sacrificare;
– da sfaturi utile privind probele ce trebuie luate la sacrificare şi analizele ce trebuie făcute pentru a vă garanta propria dumneavoastră sănătate;
– asoma porcul înaintea sacrificării, pentru a scuti animalul de suferinţă şi pentru a obţine o carne de calitate şi cu un gust mai bun;
– în situaţia în care medicul veterinar constată că porcul dumneavoastră este bolnav, nu riscaţi vânzarea, sacrificarea şi consumul cărnii. Veţi fi despăgubit de stat la valoarea de piaţă a animalului
Nu consumaţi carnea şi nu o preparaţi, până nu este expertizată de medicul veterinar pentru depistarea larvelor de Trichinella spp.
Recomandarea este valabilă şi pentru carnea obţinută de la porcii mistreţi.
Este interzisă vânzarea porcilor vii, fără control sanitar veterinar, la „samsari”, sau în alte locuri neaprobate sanitar veterinar !

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
× CONTACTEAZĂ-NE