fbpx
Ştirea zilei

E ordin (de începere): Adio inundaţii în Tulcea din 2023!

„Îmbunătățirea capacității de preluare a apelor meteorice, municipiul Tulcea” este unul dintre proiectele de investiţii ale Primăriei Tulcea acu o valoare totală de circa 5 milioane de euro fără TVA pentru care azi, la Sala 7 s-a organizat o conferinţă de presă la care au participat, alături de primarul Ştefan Ilie reprezentanții proiectantului, SC Sirius Proiectare Studii SRL, executantului lucrărilor, SC Autoprima Serv SRL, ai dirigintelui de șantier „SC Frangomy Solutions SRL, precum și avizatori principali ai Energoterm, Tulcea Gaz, Telekom, E-Distributie.

Pentru această investiţie care ne-ar salva de inundaţii din toamna anului 2023 se va da ordinul de începere cel mai probabil săptămâna viitoare, dar – atenţie! – nu se vor executa lucrări anul acesta.

Vom pune la dispoziţia constructorului o suprafaţă de 5000 de metri pătraţi pentru organizarea de şantier şi de aceea cred că abia de anul viitor vor începe efectiv lucrările. Am convenit cu reprezentanţii constructorului ca în prima parte a execuţiei să fie afectate de lucrări străzile secundare, să zicem Gării, Lac Ciuperca sau Nicolae Bălcescu, iar pe final să se lase străzile intens circulate cum e strada Păcii. ” a precizat primarul Ştefan Ilie.

Tot edilul municipiului Tulcea a punctat în faţa constructorilor că cel mai mult de la lucrările de investiţii ce se vor efectua acum în zona centrală a municipiului îşi doreşte la final şi o hartă, de preferat în format electronic a conductelor în special pentru ca să nu se mai întâmple ca pe vremuri când pentru orice avarie era căutat inginerul Stoica de la RADET sau ca acum când toate reţelele sunt stocate în mintea inginerului Sabri.

Autoprima  Serv Constanţa vrea să încaseze mai devreme de 24 de luni

Afaceristul Adrian Balagiu, în persoană, acţionarul majoritar de la firma Autoprima Serv Constanţa, a amintit despre faptul că în momentul în care a început reabilitarea şi modernizarea străzii Barajului din Tulcea avea de două ori mai puţini angajaţi ca acum, când firma constănţeană a depăşit 200. Deci capacitate de lucru ar avea însă „nu excludem şi colaborarea cu firme subcontractoare din municipiul Tulcea pentru anumite lucrări” a precizat acesta.

Interesul oricărui constructor este să finalizeze lucrarea cât mai repede. Cine crede că în acest domeniu al construcţiilor se trage de timp şi se întârzie lucrări în mod voit greşeşte amarnic. Nu este rentabil sin punct de vedere economic şi vă asigur că Autoprima Serv va face tot ceea ce este posibil să finalizeze lucrările chiar mai devreme de cele 24 de luni prevăzute în contract, indiferent ce probleme vom găsi pe amplasamentul ce ni se predă„, a declarat Adrian Balagiu, directorul Autoprima Serv Constanţa.

De ceea ce vom găsi sub pământ ne e frică cel mai mult…

Şi pentru că veni vorba de problemele cu care se va confrunta constructorul, ei bine, acestea ar putea fi cu adevărat o mare provocare pentru constructorul constănţean, dincolo de cele mărunte cum ar fi lipsa unor hărţi ale conductelor vechi sau starea acestor conducte. În principiu, cele vechi vor ajunge la …fier vechi că doar de aceea se face o nouă lucrare de preluare a apelor meteorice. A se citi apă de ploaie, dar de la cele de vară în special, acelea cu peste 50 de litri pe metru pătrat în mai puţin de o oră şi care au transformat ani la rând Tulcea într-o mică Veneţie.

Marea problemă eu o văd în starea solului şi în ceea ce vom găsi pe sub pământ. Aici cred că vom avea marile surprize şi nu surprize plăcute” a spus Sabri Gafar prezent la întâlnirea de azi în calitate de cel mai avizat om în materie din ultima sută de ani.

Proiectantul a explicat că s-au făcut studii. Primarul e de părere că  şansele să nu mai avem inundaţii sunt de 75%

În termeni tehnici, care nu pot fi reproduşi pe înţelesul publicului larg, reprezentantul proiectantului a explicat cum se va face preluarea, colectarea, pompare şi descărcarea miilor de metri cubi de apă de ploaie, desigur la o plaoie de vară mai serioasă. Tot proiectul se bazează pe studii, studii care au fost făcute în baza unor informaţii despre cantităţile de precipitaţii care au căzut în Tulcea în cele mai ploioase zile de vară. Totuşi, pentru a mai tempera entuziasmul ingineresc al proiectantului, primarul Ştefan Ilie a intervenit şi a declarat că la finalul acestor lucrări şansele să nu mai avem inundaţii sunt de 75%! Nu sunt, sau mai bine zis nu vor fi de 100% pentru că e bine să nu te pui cu natura …

Eu cred că dacă se va respecta proiectul şi lucrările vor fi de bună calitate, şansele de a nu mai avea inundaţii în centrul municipiului vor creşte foarte mult. Nu pot garanta că nu vor mai fi inundaţi, adică nu afirm că 100% nu vor mai fi inundaţii – cu natura nu te pui şi vedeţi la televizor ce se întâmplă şi în alte ţări ale Europei sau ale lumii – însă eu cred că un 75-80% ar fi mai aproape de realitate” a mai spus primarul nu înainte de a preciza un lucru foarte important şi anume acela că va urma şi un al doilea proiect de preluare a apelor meteorice. Adică acest proiect despre care s-a vorbit azi nu vizează şi străzile Corneliu Gavrilov, Victoriei, Bucovinei sau Mihai Viteazu, ca să amintim doar patru dintre străzile de pe care nu se face preluarea apelor meteorice prin acest proiect ci prin viitorul proiect care e la stadiu de …proiect.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
× CONTACTEAZĂ-NE