Fermierii tulceni au solicitat azi Primăriei din localitatea tulceană Smârdan organizarea unei mișcări de protest sub forma unei adunări publice la care să participe circa 300 de persoane și de asemenea 90 de tractoare. Locul de desfășurare al protestului este Șoseaua Măcin – Smârdan, altfel spus calea de acces către Podul peste Dunăre.
Potrivit primarului din comuna Smârdan, Petrică Vasile Mărculescu, solicitarea venită din partea Asociației Fermierilor din Județul Tulcea a primit deja avizul favorabil de la primărie însă va trebui și reprezentanții structurilor MAI să avizeze favorabil acest protest.
”Este dreptul lor, al fermierilor, să solicite această adunare publică și este obligația mea ca primar să le avizez favorabil această solicitare fiindcă nu contravine legii. În ceea ce privește motivul protestului nu vreau să comentez din postura de primar, însă pot spune că le susțin, ca om și ca fermier, sută la sută revendicările și sunt alături de ei!” a declarat Petrică Vasile Mărculescu, primarul din Smârdan.
Protestul inițiat de conducerea Asociației Fermierilor din Județul Tulcea se vrea un semnal de alarmă, însă președintele acestei asociații și-ar dori mai degrabă să nu aibă loc nicio adunare publică mâine la Podul peste Dunăre.
”Noi, fermierii din județul Tulcea, dacă ați observat acest lucru, nu am ieșit la proteste așa zis spontane și am așteptat rezultatul negocierilor cu reprezentanții Guvernului. Și vreau să se înțeleagă foarte limpede că problemele noastre nu sunt la Ministerul Agriculturii unde cele mai multe de revendicările noastre de anul trecut de la protestul din Vama Isaccea s-au rezolvat. Nemulțumirile de acum au mai mare legătură cu alte ministere, cel al Finanțelor în primul rând, iar pentru acest motiv noi nu am mers la Ministerul Agriculturii să protestăm. Este azi colega noastră Liliana Marinescu de la Baia la București, sper să vină de acolo cu vești bune, dacă nu o așteptăm aici la Podul peste Dunăre cu 50 de tractoare și câteva sute de oameni!” a declarat Romeo Lombardi, președintele Asociației Fermierilor din Județul Tulcea.
În vreme ce la Tulcea se pregătesc actele administrative pentru declanșarea unui protest pe timp nelimitat la Podul peste Dunăre, la Ministerul Agriculturii se purtau azi la amiază negocieri, iar în faţa instituţiei au început să se adune fermieri veniţi din toată ţara.
Printre reprezentanții care au intrat din partea fermierilor la negocieri se numără și Liliana Marinescu, în calitate de reprezentant al Asociației Fermierilor din Județul Tulcea.
Cele 10 porunci ale fauritorilor de hrana din Romania pentru Ministrul Agriculturii
Un fermier din județul Tulcea a formulat zilele trecute un decalog al adevăratelor revendicări din sectorul agricol, decalog ce a devenit viral deja la nivel național
- Crearea unui Program Bancar in regim de urgenta pentru investitii, capital de lucru, refinantari credite si leasinguri cu o dobanda fixa de max. 2% fara comisoane de orice tip pentru o perioada de pana la 10 ani. Valoarea programului sa fie de 1 miliard euro/an cu o durata de 5 ani. Valoarea maxima a creditului acordat pe ferma sa fie de max 2 mil. euro pentru investitii respectiv 1 mil euro pentru capital de lucru ,refinantari credite si leasinguri. Prioritate sa aiba investitiile in sistemele de irigatii, procesare(conditionare) la nivel de ferma si in energie regenerabila pentru autoconsum.
2. Revenirea la politica fiscala aferenta anului 2022, eliminarea impozitului pe venitul din arenda. Mentinerea acestor politici fiscale pe o perioada de minim 5 ani, agricultura are nevoie de predictibilitate.
3. Adoptarea unor decizii, la nivel național (caz de forță majoră) și european privind derogarea de la aplicarea GAEC 7 și GAEC 8 pentru anul curent, și oferirea unui răspuns cert fermierilor români până la finalul lunii ianuarie – doar astfel aceștia își mai pot realiza o prognoză în privința gestionării eficiente a culturilor agricole pentru anul 2024.
4. Reducerea tranzitului produselor agricole de origine Ucraina/Moldova/Bulgaria la max 1 milion de tone/luna atat terestru cat si naval/maritim prin portul Constanta. Introducerea sigiliilor electronice pe bază de GPS pentru toate produsele agricole şi alimentare care intră în România. Interzicerea importului produselor agricole de orice tip origine UCRAINA.
- Eliminarea accizei la motorina, Motorina trebuie folosită doar pentru lucrarile agricole din România și trebuie marcată cu un anumit tip de colorant. Cei care nu respecta acest lucru sa fie trasi la raspundere conform legislatiei in vigoare.
6. Plata cheltuielilor privind compensarea parțială a costurilor energiei utilizate pentru irigarea suprafețelor agricole în baza contractelor multianuale/sezoniere pentru întreg anul 2023.
- Adoptarea Legii Arendarii.
- Sprijinirea fermierilor afectați de secetă pentru pierderile suferite aferente producției și valorificării cerealelor și oleaginoaselor pentru culturile de toamnă 2022, prin acordarea unui ajutor de stat, având la bază cadrul temporar Ucraina în valoare de 100 EURO/ hectar, precum și acordarea subvenției de 30 EURO/tona de cereale (subvenție pentru transportul cerealelor din Ucraina);
9. Dotarea tuturor Liceelor Agricole din Romania cu echipamente si utilaje de ultima generatie pentru pregatirea viitorilor mecanizatori din agricultura, reinfiintarea scolilor profesionale din domeniul agricol, introducerea invatamantului dual. Programe de informare si masuri de atragere a elevilor catre domeniul agricol.
- Acordarea subvențiilor APIA aferente anului 2023 până la finalul lunii februarie 2024, inclusiv pentru fermierii aflați în eșantionul de control clasic și prin teledetecție, precum și accelerarea proceselor pentru compensările financiare asociate celorlalte scheme de plată directă (eco-scheme, măsuri de agro-mediu etc.);