fbpx
Ştirea zilei

Firimituri pentru situaţiile de urgenţă din judeţul Tulcea!

- doar 0,07% din suma alocată pentru 17 judeţe din ţară va ajunge în doar două comune tulcene

Săptămâna trecută, în Monitorul Oficial al României nr. 722 din 22 iulie 2021 a fost publicată Hotărârea Guvernului nr. 778 privind alocarea unei sume din Fondul de intervenţie la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2021, pentru unele unităţi administrativ – teritoriale afectate de calamităţile naturale.

Conform textului hotărârii, „se aprobă alocarea sumei de 148.776 de mii lei (aproape 150 de milioane de lei!- n.n.) din Fondul de intervenţie la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2021, bugetelor locale ale unităţilor administrativ-teritoriale (din 17 judeţe din ţară printre care şi Tulcea – n.n.) prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre, pentru efectuarea unor lucrări de refacere a infrastructurii locale afectate ca urmare a calamităţilor naturale produse în anul 2021.”

Foarte frumos din partea Guvernului că s-a gândit să acorde despăgubiri şi pentru judeţul Tulcea, alături de alte 16 judeţe din ţară care au fost şi ele afectate, mai mult sau mai puţin, de calamităţile naturale! Însă când vine vorba despre sume şi despăgubiri, aici contează ce au trimis, evident, comitetele pentru situaţii de urgenţă, cele locale, şi nu în ultimul rând ce au evaluat cei din comisiile stabilite prin ordin de prefect să verifice în teren şi să fundamenteze către Guvern.

Firimituri din „cozonacul” de aproape 150 de milioane:  doar 113 mii de lei pentru Tulcea

Pentru judeţul Tulcea anexa Hotărârii de Guvern are prevăzută suma totală de 113 mii lei. Adică un pic peste un miliard de lei vechi pentru a „cârpi” două diguri de apărare a localităţilor Nufăru şi Ceatalchioi. Prima are o prevedere bugetară de 48 mii lei iar a doua de 65 mii lei. „Firimituri” pe lângă ce bani primeşte, de exemplu, judeţul Vrancea de unde este fostul ministru al Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Ion Ştefan.

Primarul comunei Nufăru, Ciprian Solomencu ne-a declarat că „orice sumă este binevenită, chiar şi jumătate de miliard de lei vechi”, însă în privinţa lucrării de intervenţie pentru apărarea de mal pentru care sunt destinaţi aceşti bani recunoaşte faptul că suma minimă e de trei ori mai mare.

A fost o comisie care a făcut o evaluare şi a fundamentat, probabil, această sumă. Nu vreau să comentez după ce criterii s-a ajuns la această sumă, dar dacă va trebui să intervenim când primim banii şi dacă se alege cea mai ieftină soluţie, mai puţin de 150 de mii de lei nu are cum să coste. Cu ce ne dă Guvernul, cu ce mai punem noi de la bugetul local vom cumpăra nişte ţeavă de 8-10 metri pe care să o amplasăm la vreo 5-10 metri de mal, apoi să venim cu nişte plasă sudată, vedem din cea mai ieftină, şi dacă găsim la cariera de la noi nişte piatră să aducem vreo opt sau zece maşini mari acolo pentru a consolida malul  de la Ilgani unde s-a făcut evaluarea„, a declarat primarul comunei Nufăru în legătură cu alocarea pentru „Refacere dig local de apărare Ilganii de Jos pe o lungime de 30 ml” din hotărârea mai sus amintită.

Dacă vrei să faci o apărare de mal o faci şi fără ajutor de la Guvern …

Cu UAT Ceatalchioi, Guvernul a fost mult mai generos! Pentru două obiective de investiţii „Refacere dig local de apărare Pătlăgeanca, mal drept afectat, completare cu terasamente în zonele sub cota proiectată, pe o lungime de 1500 ml + 15 ml pericol surpare” şi respectiv „Refacere dig local de apărare Ceatalchioi pe o lungime
de 100 ml” comunei Ceatalchioi i s-au alocat nici mai mult nici mai puţin de … 65 de mii de lei.  O bătaie de joc! Şi la Ceatalchioi tot o comisie a stabilit nivelul de alocare financiară, după ce criterii chiar nu se ştie. La rândul său, şi primarul din Ceatalchioi, Tudor Cernega, a subliniat faptul că orice sumă este binevenită şi a mai spus că important e să vrei să faci lucrarea de apărare de mal nu să te plângi că nu îţi ajung banii. „Orice sumă este binevenită şi mulţumim pentru că s-au dat aceşti bani. Dacă vrei să faci o apărare de mal o faci şi fără ajutor de la Guvern, aşa cum am făcut în anii trecuţi când doar consiliul ne-a mai ajutat cu sume şi ce am mai prins noi la bugetul local. Să ne intre banii în cont şi după aceea vom găsi o soluţie pentru a interveni la cele două perţiuni de dig afectate„, a declarat Tudor Cernega, primarul din Ceatalchioi.

La ce sume s-au fundamentat de la Tulcea şi au fost alocate de Guvern celor două comune e foarte clar că şi anul viitor şi peste doi ani vom vorbi tot despre intervenţii în situaţii de urgenţă pe cele două perţiuni de dig afectate. Dacă nu cumva situaţia ar putea fi mult mai gravă…

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
× CONTACTEAZĂ-NE