La concurenţă cu momentul festiv al deschiderii unui eveniment dedicat borşului de peşte din Delta Dunării, delicatesă culinară preparată pentru turiştii ignoranţi mai mult din peşte importat, la Jurilovca, vineri la prânz, se trăgeau concluziile unui proiect ce poate aduce reale beneficii sectorului de pescuit şi nu numai.
O dovadă că la conferința de închidere a proiectului „Soluții tehnice inovatoare pentru identificarea de noi resurse ce pot fi valorificate pe teritoriul FLAG Delta Dunării”, proiect implementat de Asociația RoPescador în zona Gura Portiței, având ca partener Asociația de Pescari Golovița a fost prezentă şi conducerea INCDDD şi ar fi fost cu siguranţă şi cea a ARBDD dacă nu ar fi fost pe făraş!
Aşa cu a precizat încă de la începutul conferinţei managerului FLAG Delta Dunării, Valentin Moldoveanu, scopul proiectului lansat oficial în octombrie 2019 a fost de „reducere a presiunii asupra resursei piscicole din Delta Dunării și crearea de surse alternative de venit prin identificarea de noi resurse și metode de pescuit pentru locuitorii comunităților pescărești din zona costieră a Rezervației Biosferei Delta Dunării cuprinsă în teritoriul FLAG”.
„Pentru a legaliza pescuitul de scoici din Deltă, Asociația Ro-Pescador a lansat un proiect care să vină în sprijinul pescarilor. Proiectul „Soluții tehnice inovatoare pentru identificarea de noi resurse ce pot fi valorificate pe teritoriul FLAG Delta Dunării” implementat de asociație și partenerii acesteia a fost finanțat din fonduri europene, prin Programul Operațional pentru Pescuit și Afaceri Maritime (POPAM) 2014-2020, în cadrul Măsurii III.3 – Implementarea Strategiilor de Dezvoltare Locală şi consider că este unul de succes, rezultatele fiind cele aşteptate” a declarat Valentin Moldoveanu, managerul FLAG Delta Dunării, entitate prin care s-a alocat finanţarea proiectului.
„Nebunia lui Buhai” poate da o şansă stocurilor de peşte din deltă ce se îndreaptă spre minime istorice
Daniel Buhai este preşedintele FLAG Delta Dunării şi, prin Asociația Ro-Pescador, a iniţiat acest proiect dedicat studiului moluştelor din zona costieră limitrofă Deltei Dunării. Moluştele pot fi o alternativă şi una chiar bănoasă pentru pescarii din deltă, mai ales că graţie acestui proiect (considerat de mulţi o nebunie a iniţiatorului – n.n) ce a avut şi o componentă de cercetare, au fost identificate cel puţin două specii de moluşte cu un preţ foarte bun pe piaţa europeană. Asta pentru că europenii, în special italienii, au tradiţie în materie de preparate din moluşte, au şi bucătari specializaţi ceea ce, să recunoaştem, noi nu prea avem, dar, mai ales, au o cerere foarte mare în special pentru vongole şi iată cum pescuitul moluştelor poate fi o afacere foarte rentabilă.
„Avantajul mare al valorificării acestei resurse este acela că pentru a ajunge la maturitate şi, pe cale de consecinţă, pentru a fi pescuite şi apoi date pe piaţă, moluştele au nevoie de numai 6-8 luni. În schimb peştele, această resursă aflată în declin vizibil, pentru a ajunge spre a fi valorificat, şi aici mă refer la speciile valoroase, are nevoie de cel puţin 36 de luni. Diferenţa este deci foarte mare.” a declarat Daniel Buhai. Acesta a mai spus că nu va dura mult până la momentul în care şi românii vor aprecia preparatele culinare ce au la bază moluştele pentru că aşa a fost şi în cazul rapanelor, acum 10 ani total necunoscute în România, dar care în ultimii ani au devenit o delicatesă tot mai cerută pe piaţa înternă.
Jurilovca poate deveni Dalboka României în câţiva ani
Faptul că Asociația Ro-Pescador a încheiat un parteneriat cu INCDDD, prezent la eveniment prin directorul Marian Tudor şi cercetătorul Aurel Năstase, pentru cercetare a fost un lucru benefic, apreciat ca atare de ambele părţi, însă faptul că în acest proiect au lucrat şi pescarii de la Asociaţia Goloviţa, reprezentată de Cătălin Balaban, a dovedit interesul pentru această posibilă nouă îndeletnicire a localnicilor: pescar de moluşte! Recunoscută pentru brigăzile de pescari la Razim care pe vremuri aduceau la mal tone de peşte, Jurilovca pare că se poate metamorfoza în doi-trei ani în cea mai mare atracţie turistică pentru amatorii de preparate din moluşte. Deja „chefii” de la Gura Portiţei au valorificat în preparate capturile realizate pentru studiu în cadrul proiectului şi toată echipa (inclusiv pescarii) s-au lins pe degete când li s-au pus în farfurie.
„Pentru dezvoltare e nevoie întotdeauna de inovare! Nu putem rămâne captivi unor meserii care nu mai au căutare şi unor resurse pe care de dispariţie. Pescarii din Jurilovca au înţeles demult că şi componenta de turism le poate aduce venituri pentru întreţinerea familiei şi de aceea poate comuna este acum pe harta turistică a României şi a Europei. Noi însă azi vorbim de inovare în sectorul pescăresc! Subliniez asta pentru că e mai uşor să le dai o alternativă pescarilor în pescuit şi asta pentru că reconversia profesională a acestora din sectorul de pescuit în cel de turism nu e întodeauna plăcută şi. mai ales. nici de succes. Avem o resursă în zonă, ne-o confirmă cercetătorii de la INCDDD, este o oportunitate de valorificare la export a acestor moluşte la preţuri bune, însă eu ca edil nu vă ascund faptul că îmi doresc foarte mult ca Jurilovca să devină un punct de atracţie gastronomică şi pentru aceste moluşte. De ce nu o Dalboka a României”, a declarat primarul comunei Jurilovca, Eugen Ion.