Angajaţii din administraţia publică membri ai sindicatelor afiliate Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) au intrat azi de la ora 9.00 în grevă japoneză, potrivit unui comunicat remis miercuri de CNS Cartel ALFA.
„În timpul acţiunii de protest, salariaţii din administraţia publică membri de sindicat îşi vor desfăşura activitatea în condiţii normale, fără întreruperea programului de lucru, însă vor purta banderolă albă sau vor posta pe uşa biroului, în semn de protest, anunţul care conţine revendicările sindicale.”, se arată în comunicatul Cartel Alfa.
La Tulcea însă, greva japoneză se va organiza făr celebrele banderole albe. În mod cât se poate de justificat.
„Noi, cel puţin salariaţii din Finanţe, vom intra într-o aşa zisă grevă japoneză, însă nu vom purta banderole albe. Practic e o formă de protest dar fără să întrerupem activitatea şi făr să ne manifestăm cumva. Mi se pare inutilă purtarea banderolelor albe în contextul Covid când accesul contribuabilor nu este permis. Doar să ne vedem noi cu banderole albe la mâini între noi ce sens are?” a declarat liderul sindical regional al FNSA, Dan Brostovschi.
Ce vor de fapt sindicaliştii din administraţia publică?
Organizaţia sindicală solicită Guvernului în primul rând aplicarea imediată, în integralitate, a Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, prin revocarea măsurii de îngheţare a salariilor/veniturilor din sectorul bugetar pentru anul 2022, inclusiv indemnizaţiile demnitarilor din administraţia publică locală.
Cea de-a doua revendicare a FNSA este modificarea Art. 11 alin. (4) din Legea nr. 153/2017 în ceea ce priveşte raportarea totalităţii veniturilor salariaţilor din administraţia publică locală la indemnizaţia viceprimarilor/vicepreşedinţilor consiliilor judeţene.
În acest sens, Federaţia solicită demararea discuţiilor şi negocierilor în vederea fie a înlocuirii sintagmei ”venituri” cu ”salariul de bază/încadrare”, fie a excluderii unor categorii de drepturi salariale, cum ar fi indemnizaţia de hrană, indemnizaţia de vacanţă/vouchere de vacanţă, majorări salariale din fonduri europene, spor de condiţii de muncă, de la limita impusă.
Acţiunea de azi de intrare în grevă japoneză face parte din programul de acţiuni de protest stabilite de către Biroul executiv al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie.