Guvernul a tăiat subvenţia la energie electrică pentru locuitorii din deltă!
- iniţiată de Guvern şi votată pompieristic în Parlament, Legea privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie lasă fără subvenţie locuitorii din Delta Dunării
Legea 226/2021 privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie a fost adoptată săptămâna trecută de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, imediat fiind promulgată şi de preşedintele României. Prevederile sale ar urma să se aplice de la 1 noiembrie 2021 şi pentru aproximativ 500.000 de familii din România se estimează că ar putea fi un ajutor mai mult sau mai puţin consistent la plata facturilor de energie termică, electrică sau gaze naturale.
În schimb, pentru circa 4000 de familii din Delta Dunării, această lege a consumatorului vulnerabil, iniţiată de Guvern şi votată pompieristic în Parlament, nu este altceva decât sfârşitul celor 25 de ani în care oamenii din comunităţile izolate ale ţării (Munţii Apuseni şi Delta Dunării) au primit, printre altele, subvenţie 50% din factura de energie electrică.
Ordin de la Ministerul Energiei: citiţi-le controarele!
Printr-o notă comună transmisă atât Instituţiei Prefectului Judeţul Tulcea şi Consiliului Judeţean Tulcea cât şi Enel Muntenia, ministrul Virgil Daniel Popescu dă ordin să li se citească oamenilor deltei contoarele ca nu cumva să îşi majoreze artificial consumul.
Penibil! În condiţiile în care, potrivit legislaţiei anterioare acestei Legi 226/2021 subvenţia la energie electrică era plafonată.
Art. 42 din prezenta lege introduce modificări ale Art 8 alin 1 și 2 din Ordonanța Guvernului nr. 27 din 1996 privind acordarea de facilități persoanelor care domiciliază sau lucrează în unele localități din Munții Apuseni și în Rezervația Biosferei Delta Dunării republicată în Monitorul Oficial al României nr 194 din 13 august 1997 cu modificările și completările ulterioare în sensul că cu domiciliul în localitățile situate pe teritoriul Rezervației Biosferei Delta Dunării prevăzute în Hotărârea Guvernului numărul 395 din 1996 cu modificările ulterioare nu vor mai beneficia de tarifele reduse cu 50% pentru energie electrică pentru consumurile casnice menajere în limita unor consumuri acordate pentru pe familie stabilită de către consiliile locale
În acest sens diferențele de tarif pentru serviciile privind livrarea energiei electrice nu vor mai fi suportate de la bugetul de stat prin Ministerul Energiei pentru energia electrică consumată începând cu data de 1 noiembrie 2021 dată de aplicare a Legii 226/2021.
În acest sens vă rugăm să dispuneți efectuarea tuturor demersurilor necesare pentru a asigura citirea contoarelor cât mai aproape de data de 1 noiembrie a.c. astfel încât diferențele tarifare aplicabile consumatorilor din localitățile din Delta Dunării să se aplice consumurilor reale realizate nu unor consumuri estimate”, semnează Virgil Daniel Popescu.
Valentin Sidorencu: „Rugăm respectuos Guvernul să ne taie şi celelalte subvenţii!”
Primarul comunei Sfântu Gheorghe, Valentin Sidorencu, este unul dintre primii primari care a anunţat cetăţenii despre faptul că Legea 226/2021 elimină subvenţia de care au beneficiat şi înainte şi după aderarea la Uniunea Europeană, deşi, în urmă cu 14 ani, a mai fost o tentativă de eliminare a acestei subvenţii pe motiv de „normative UE”. Nimic mai fals atunci, nimic mai adevărat acum!
„Sincer, dacă această eliminare a subvenţiei era anunţată din timp şi dacă nu venea în contextul acestor scumpiri poate că era mai uşor de acceptat şi ne-am fi pregătit cumva. Nu ştiu cum, dar am fi căutat soluţii cumva. Sau, cum se zice, am fi stins şi noi lumina şi am fi plecat aşa cum au făcut-o şi alţii înaintea noastră. Fiind o lege care a fost adoptată cu votul aproape unanim al deputaţilor (a fost o singură abţinere a unui deputat din AUR – n.n.) nu e nicio vină a vreunui partid politic. Fiind însă iniţiată de Guvern, în numele colegilor mei din primărie şi consiliu local, rugărm respectuos Guvernul să ne taie şi celelalte subvenţii. Cele care au fost păstrate în lege şi anume la energia termică, pentru că nu avem, la apa potabilă şi mai ales la gunoi, care nici măcar nu vine de la Guvern ci se acordă de Consiliul Judeţean, pentru că ne costă mai mult angajaţii care fac documentaţia pentru cei 3 lei subvenţie primită de familie. Pentru că în contextul scumpirilor dar şi înainte, singura subvenţie pentru care se merita să facem atâtea documente justificative era subvenţia la energia electrică.„, a declarat Valentin Sidorencu.
Probabil că prin intermediul Instituţiei Prefectului, după consultarea cu ceilalţi primari, această declaraţie va deveni chiar un demers instituţional care ar putea duce la dezvoltarea comunităţilor izolate din Delta Dunării şi asta pentru că bugetele locale sunt văduvite de ani de zile de 50% din impozit, tocmai pentru că există aceste subvenţii.
Dan Nicolcenco: „Problemele locuitorilor din Sulina sunt diferite și trebuie să aibă o abordare diferită”
Nici primarul singurului oraş din Delta Dunării, Sulina, nu a rămas fără o luare de poziţie cu privire la adoptarea şi apoi promulgarea acestei legi. Astfel, Dan Nicolcenco, primarul oraşului Sulina, a transmis ieri un mesaj locuitorilor în care îi asigură că va face toate demersurile necesare pentru că „problemele locuitorilor din Sulina sunt diferite și trebuie să aibă o abordare diferită”.
„Stimaţi cetăţeni, dorim pe această cale să vă informăm că suntem conștienți de urmările acestor tăieri de subvenţii și că vom face tot ceea ce este posibil încât această situaţie să fie rezolvată. Problemele locuitorilor din Sulina și a celor din Delta Dunării sunt diferite și trebuie să aibă o abordare diferită.
Potrivit articolul 8 al Ordonanței nr.27 din august 1996, persoanele care domiciliază sau lucrează în Rezervaţia Biosferei “Delta Dunării” „beneficiază de tarife reduse cu 50% pentru energie electrică, gaze naturale, energie termică şi apă potabilă furnizată din reţeaua publică, pentru consumurile casnice menajere, în limita unor consumuri normate pe familie, stabilite de către consiliile locale“.
Prin adoptarea Legii nr. 226 din 16 septembrie 2021 privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie, Guvernul și ulterior Parlamentul au tăiat aceste subvenții de care au beneficiat cele 4.000 de familii din Delta Dunării.
Astfel, prin această legea prevederile articolului 8 ale Ordonanței nr.27/1996 s-au modificat radical. Adică se stipulează că: „Familiile cu domiciliul în una dintre localitățile situate pe teritoriul Rezervației Biosferei «Delta Dunării», prevăzute în Hotărârea Guvernului nr. 395/1996, cu modificările ulterioare, beneficiază de reducerea cu 50% din taxa/tariful pentru serviciul public de salubrizare și apă potabilă furnizată din rețeaua publică, pentru consumurile casnice menajere, în limita unor consumuri normate pe familie, stabilite de către consiliile locale“, iar „Diferențele de tarif pentru serviciile privind livrarea apei potabile se suportă de la bugetul propriu al Consiliului Județean Tulcea“.
Vă vom ţine la curent cu orice noutăţi şi progrese înregistram în această direcţie!„, a transmis primarul oraşului Sulina, Dan Nicolcenco.