fbpx
Ştirea zilei

INHGA anunță: Nivelurile Dunării vor scădea cu circa 35- 40 de cm până pe data de 15 iunie 2023

La mai bine de două zile de la momentul în care presiunea apelor Dunării a provocat o spargere a digului de apărare al incintei Carasuhat de la Mahmudia, autoritățile încă nu au reușit să câștige lupta cu forțele naturii.Apa în continuare pătrunde în incintă și suprafețele de teren inundate cresc de la oră la oră.

,,În urma reanalizării situației breșei create în cursul zilei de 8 iunie 2023 în incinta Carasuhat – Mahmudia, a consultării cu specialiști în domeniu, la nivelul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență s-a luat decizia ca la fața locului să se intervină cu utilaje grele și cu materiale care pot astupa breșa, ulterior acesta putând fi închisă. (… ) În urma acțiunii din cursul zilei de joi, partea stângă a breșei a fost protejată împotriva surpării prin folosirea a 25 de tone de piatră” se arăta într-un comunicat de presă transmis ieri de autoritățile tulcene.

Potrivit altui comunicat transmis azi, ,, în vederea gestionării situației de urgență produsă în zona Carasuhat, au fost pregătite aproximativ 1000 de tone de piatră, care urmează a fi transportate în zona unde s-a creat breșa.

În acest moment, prima gabară se deplasează spre locul producerii evenimentului.” însoțită de filmarea de mai sus.

Dezastrul putea fi prevenit dacă s-ar fi dat importanță avertizării Apelor Române 

,,Având în vedere informațiile apărute în mass-media referitoare la producerea unei breșe în digul Carasuhat-Mahmudia din județul Tulcea, facem următoarele precizări:
Digul aparține Consilului Local Mahmudia.
Încă din data de 12 aprilie 2023, Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral – Sistemul de Gospodărire a Apelor Tulcea a constatat degradarea digului local care apără terenuri agricole și a transmis CJSU respectiv CLSU Mahmudia recomandarea expresă de a consolida digul ținând cont de faptul că secțiunea digului este afectată pe o lungime 2,4 km, în mai multe puncte, în proporții de 30%, respectiv 70%.
Pe fondul nivelurilor ridicate ale Dunării din ultima perioadă (faza II- apa este la jumătatea digului), precum și din cauza acțiunii erozionale ale valurilor create de ambarcațiuni, digul a cedat ieri după-amiază, formându-se o breșă de circa 6-8 metri. Din acest motiv, au fost inundate 80-100 de hectare de teren agricol aparținând mai mult concesionari.
În urma producerii acestor evenimente, pentru a sprijini acțiunile întreprinse de Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență Tulcea și Serviciul de Voluntari al comunei Mahmudia, Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral- Sistemul de Gospodărire a Apelor Tulcea a pus la dispoziție circa 500 de saci și 80 de kg de folie.
Din cauza vitezei mari a apei în secțiunea breșei, până în acest moment, breșa formată nu a putut să fie închisă.
În cursul zilei de astăzi, Consiliul Local Mahmudia a convocat constructorul pentru a interveni în vederea închiderii breșei și consolidării digului de apărare.
Menționăm de asemenea că populația nu este afectată, iar locuințele nu sunt în pericol de a fi inundate.
Începând de astăzi, conform prognozei INHGA, nivelurile Dunării în secțiunea respectivă vor începe să scadă cu circa 35- 40 de cm până joi în data de 15 iunie 2023.” se arată în comunicatul ABADL Constanța.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
× CONTACTEAZĂ-NE