fbpx
Tulcea

Întrebare legitimă pusă de Tatiana Haliț, consilier local USR: ”Vă plac cartierele tulcene?”

”Energia care alimentează transformarea orașului vine de la oamenii care locuiesc și lucrează în el, în cartiere.Tulcea este formată din cartiere de case, de blocuri cu personalități distincte, cu identități, economii și profiluri demografice usor diferite.

Dezvoltarea sănătoasă a orașului poate funcționa, așadar, doar pe baza unor cartiere puternice, unde oamenii se simt bine și sunt parte a unei comunități: cartiere curate, cu servicii și dotări la care se poate ajunge la pas, cu spațîi verzi și locuri de joacă, cu o conexiune bună spre restul orașului, cu evenimente comunitare, cu cetățeni implicați în procesul de luare a deciziilor care îi vizează direct(ex. Bugetarea participativă).

Administrația locală 2024-2028 trebuie să își mute atenția cu aceeași măsură spre cartierele vechi și noi din Tulcea:

– Întărind legătura cu cetățenii prin revigorarea consiliilor consultative de cartier, existente cândva sub patronajul DAPS Tulcea, prin dialog constructiv permanent se poate schimba în bine fiecare cartier. Împreună cu cetățenii se poate dezvolta o strategie pentru fiecare dintre cartierele orașului, care să ghideze dezvoltarea acestora conform cu necesitățile fiecăruia în parte și păstrând identitatea fiecăruia în parte.

– Sunt foarte bine venite punctele de lucru ale Poliției Locale în cartiere, cu scopul de a asigura siguranța și bunăstarea locuitorilor din cartiere. Polițiștii locali pot patrula în zona arondată, pentru a sancționa prompt acțiuni precum distrugerea spațiului public, aruncarea gunoiului în spațiul public, parcarea necorespunzătoare a mașinilor…

– Creșterea prezenței culturale în cartiere este importantă. Se pot susține proiecte culturale de calitate, îndeosebi cele care promovează în cartierele tulcene coeziunea comunitară, precum și conștientizarea patrimoniului cultural și a istoriei cartierelor. Cred că toți locuitorii orașului trebuie să aibă acces la cultură, de aceea susțin acțiunile de mediere culturală. Aceasta va crea punți de legătură între artiști și cetățeni, punți care să depășească barierele sociale ce exclud participarea și implicarea comunităților dezavantajate la viața culturală a orașului.

– Reorganizarea traseelor de transport în comun trebuie să fie o prioritate pentru mobilitatea urbană în Tulcea. Se poate regândi întregul sistem de transport public în așa fel încât să răspundă la nevoile actuale și viitoare ale unui oraș în creștere, care nu se oprește la vechea periferie a municipiului. Această reorganizare trebuie să conecteze toate rutele de transport public din oraș cu toate cartierele și zona periurbană.

– Cartierele au nevoie de soluții de construire a noi parcaje publice supraetajate în amplasamente apropiate.

– Piețele agroalimentare sunt spații importante atât pentru viața cartierelor, cât și pentru micro-economia locală. Este nevoie de creșterea numărului de piețe agroalimentare, pentru deservirea unui număr mai mare de locuitori și stimularea cumpărării produselor locale în cartierele noi. Piețele noi din cartiere trebuie să țină cont de:

– favorizarea producătorilor locali;

– spațiile exterioare să fie acoperite de o structură cu rol identitar, particularizată fiecărui cartier;

– să conțină spații de serviciu pentru igienă: spălătoare pentru fructe și legume, grupuri sanitare, spații de depozitare pentru tarabe și scaune;

– tarabele cu design unitar.

– În fiecare cartier trebuie să existe o infrastructură socială care să ajute la (re)coagularea comunităților locale. Acest scop poate fi servit de centrele de cartier pe care le poate avea fiecare cartier: zone pietonale, accesibilizate, cu rol identitar în cadrul unui cartier, adevărate spații vii, de întâlnire a generațiilor și a funcțiunilor publice. Ele pot fi spații publice exterioare și interioare cu rol de adunare și comunicare, loc pentru organizarea unor evenimente publice.

– Înțeleg din dialogul cu cetățenii că orice bordură reprezintă un obstacol greu de trecut pentru persoanele cu dizabilități, pentru vârstnicii ce se deplasează cu dificultate sau pentru părinții cu cărucioare, așadar banii publici trebuie investiți doar pentru proiecte de infrastructură ce respectă principiile accesibilității. Noile lucrări pietonale pot include covoare tactile pentru persoanele nevăzătoare și semafoare cu sistem de sonorizare pentru pietonii cu deficiente de auz. Principiul accesibilității poate fi aplicat la toate lucrările publice, în toate cartierele și nu doar în centru și deasemenea în toate instituțiile publice ale orașului, începând cu Primăria Tulcea.

– Spațiile verzi de lângă blocuri pot fi îngrijite în parteneriat Primărie-Asociații de Proprietari-locatari pe baza unui regulament de întreținere. Scopul este mai mult verde viu, mai mult frumos în peisajul urban din zonele de locuit.

Administrația locală și cetățenii pot schimba în bine cartierele tulcene dacă există viziune și interes de la centru până la periferie, fără deosebire. Doar așa schimbăm fața cartierelor tulcene din prezent.”, continuă, oferind și soluții consilierul municipal Tatiana Haliț, vicepreședinte USR Tulcea.

#usrlaprimărie

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
× CONTACTEAZĂ-NE