fbpx
Ştirea zilei

Învață din greșeli. Proiect la Penitenciarul Tulcea

”Învață din greșeli” este denumirea unui proiect de activitate inițiat de Penitenciarul Tulcea în colaborare cu Școala Gimnazială ”Elena Doamna”.

Zilele trecute, un grup format din 5 persoane private de libertate din cadrul regimului semideschis condamnați pentru infracțiuni de trafic de droguri, proxenetism și tâlhărie, au interacționat timp de 60 de minute cu mai mulți elevi de clasa a VIII-a. În contextul pandemiei covid-19, acțiunea s-a derulat on-line și face parte din Campania de prevenire a criminalității și de facilitare a reintegrării sociale a persoanelor private de libertate promovat de Administrația Națională a Penitenciarelor.

Proiectul a debutat cu prezentarea specificului unității de detenție din Tulcea, timp în care elevii au vizionat fotografii cu spațiile interioare din penitenciar și alte imagini realizate cu ocazia activităților de reintegrare socială în care sunt implicați deținuții (ateliere ocupaționale cu obiecte de artizanat confecționate de deținuți și expuse în cadrul diferitelor expoziții la nivel național, activități de formare profesională în domeniul creșterii și cultivării plantelor, activități sportive, etc).

Fiecare dintre cele 5 persoane private de libertate și-au prezentat mărturia și specificul infracțiunii săvârșite ”la pachet” cu consecințele dramatice suferite ulterior prin separarea de familie, încarcerarea și abandonarea sau trădarea resimțită din partea foștilor prieteni. Elevii, coordonați de dirigintele de clasă, și-au manifestat interesul prin întrebări ce au vizat contextul și motivația faptelor pentru care deținuții au fost condamnați. Deținuții la rândul lor au transmis elevilor un mesaj ferm privitor la comportamentul preventiv și vigilent pe care trebuie să-l adopte adolescenții pentru a nu ajunge victimele infractorilor sau propriilor acțiuni de delincvență juvenilă, pe care legea le pedepsește. Întrucât o parte dintre elevi au devenit interesați de condițiile din detenție și programul zilinic al unui deținut, alături de explicațiile aferente a venit și provocarea ca cei tineri să renunțe la toate gadget-urile și internetul de care dispun pentru cel puțin un week-end. Totodată, au fost oferite sfaturi precum o comunicare deschisă cu părinții și cadrele didactice, implicarea în activități alternative de petrecere a timpului liber, evitarea anturajelor nepotrivite și avertismentul cu privire la gândul ”mie nu mi se va întâmpla”.

Se poate spune că scopul acțiunii a fost atins și anume acela de informare preventivă față de fenomenele criminalității și totodată de facilitare a reintegrării sociale a celor condamnați prin sensibilizarea comunități cu privire la exercitarea spiritului civic responsabil; prevenirea comportamentelor deviante în rândul tinerilor prin transmiterea unor informații corecte cu privire la consecințele privării de libertate.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
× CONTACTEAZĂ-NE