fbpx
Ştirea zilei

Isaccea, poarta de refugiu pentru mii de ucraineni

Bilanţul oficial este acesta: 24.02.2020 – peste 800 de cetăţeni ucraineni au ajuns în România prin PTF Isaccea, 25.02.2022 – peste 1000 de cetăţeni ucraineni au ajuns în România prin PTF Isaccea. Bilanţul zilei de azi va fi cunoscut abia mâine! Însă, mai mult ca sigur, va fi ziua cu cei mai mulţi refugiaţi de până acum…

PTF Isaccea este unul din cele patru puncte de trecere a frontierei de stat cu Ucraina (celelalte sunt PTF Halmeu-judeţul Satu Mare, PTF Sighetu-Marmatiei-judeţul  Maramures şi PTF Siret-judeţul Suceava – n.n.) are o particularitate faţă de celelalte patru: este naval, adică pentru a trece dintr-o ţară în alta trebuie traversată Dunărea. În acest caz, cu un bac de mari dimensiuni, Noviodunum, al SC Navrom Bac Galaţi SRL. Din start, traversarea Dunării, care durează câteva minute, maxim 10, îngreunează transferul de persoane dintr-o ţară în alta, însă afluxul de refugiaţi prin celelalte puncte de trecere a frontierei nu este cu mult mai mare. De exemplu, potrivit unui comunicat al Gărzii de Coastă, „în data de 25.02.2022, în intervalul de 24 de ore, pe la frontiera cu Ucraina au intrat în România 6.996 cetăţeni ucraineni (scădere de 6%)„.

„Nu se justifică aducerea unui nou bac la Isaccea din două motive: primul este acela că traversăm Dunărea şi acum cu 70-80% din capacitate şi asta o facem ori de câte ori este nevoie, nu după un program ca până înainte de 24 februarie şi al doilea este acela că în lipsa curselor de pe malul românesc pe malul ucrainean, bacul revine imediat pe partea ucraineană pentru a aduce persoane şi vehicule la Isaccea. ” a declarat Marilena Vasilache, director al Navrom Bac Galaţi.

O explicaţie rezonabilă pentru care afluxul de persoane din Orlovca spre Isaccea este unul limitat este acela că grănicerii din Ucraina îşi fac treaba şi filtrează foarte strict persoanele care vor să ajungă în România. Ceea ce este foarte bine, din mai multe puncte de vedere. Pe de altă parte, datorită faptului că în Ucraina s-a decretat mobilizare generală, cetăţenii ucraineni cu vârste între 18 si 60 de ani nu mai pot părăsi teritoriul ţării vecine. Prin urmare cei care părăsesc Ucraina sunt bărbaţi de alte naţionalităţi.

Peste 600 de cetăţeni turci din Ucraina, evacuaţi prin Consulatul Turciei de la Constanţa

Azi, la Isaccea, un număr foarte mare de cetăţeni turci din Ucraina, circa 600, au ajuns în punctul de trecere a frontierei de la Isaccea, unde nu mai puţin de 12 autocare de mare capacitate îi aşteptau pentru a-i transporta în siguranţă în Turcia. De acest demers umanitar s-a ocupat personal Excelenţa Sa Emre Yurdakul, consulul general al Turciei la Constanţa, operaţiune la care a fost prezent, în calitatea sa de membru al Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Turcia şi deputatul George Şişcu. Despre această misiune umanitară a vorbit pentru infotulcea.ro consulul onorific al Turciei la Tulcea, Daniel Iluşcă.

Buna organizare a turcilor, pentru etnicii lor turci ar trebui să fie un bun exemplu şi pentru noi, românii, foarte săritori de altfel, dar foarte prost organizaţi, în esenţă.

Nu mai aduceţi alimente, chiar nu este nevoie!

Zeci de tulceni dar şi persoane fizice din Brăila sau Galaţi s-au arătat foarte impresionaţi de ceea ce se întâmplă la Punctul de trecere a frontierei de la Isaccea şi au adus, care mai de care, produse alimentare, în special, pentru refugiaţi. Aşa au înteles unii de la televizor, că cei care trec graniţa sunt nemâncaţi şi vai de ei. Nimic mai fals!

Câteva mese ticsite cu apă, alimente de toate felurile erau de-a dreptul ignorate de cei care ajungeau pe malul românesc al Dunării, o dovadă, cât se poate de clară că oamenii aceia nu de foame au plecat din Ucraina. Cu toate acestea, tot mai mulţi oameni aduceau alimente pe mesele care deja nu mai aveau loc de depozitare. Tocmai din acest motiv, pentru a transmite un mesaj cât se poate de limpede celor de altfel mai puţin săritori când vine vorba de conaţionali aflaţi în ananghie, colonelul Daniel Petrov i-a adunat în careu pe voluntarii care au adus zeci sau poate sute de kilograme de alimente pentru a le cere, imperativ, să înceteze.

După trei zile de tranzit neîntrerupt prin Punctul de trecere al frontierei de la Isaccea, autorităţile au învăţat – se poate spune şi aşa – din greşeli, iar informarea cetăţenilor ucraineni care ajung pe malul românesc al Dunării este mult mai concretă şi eficientă. Chiar dacă încă nu se fac chestionare în punctul de trecere a frontierei, ar însemna o pierdere de timp, atât instituţiile de forţă, Pompierii, Frontiera, Jandarmii şi Poliţia, cât şi voluntarii care s-au alăturat acestor instituţii, printre care şi Crucea Roşie, coordonează fiecare refugiat spre mijloace de transport sau unităţi de cazare, desigur cei care solicită acest lucru. Majoritatea nu au nevoie şi pleacă din Isaccea cât mai departe. E de la sine înţeles şi de ce! Totuşi, pentru cei care vor să fie cât mai aproape de „acasă” autorităţile tulcene prin Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă au soluţii de transport şi cazare pentru fiecare.

 

 

 

 

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
× CONTACTEAZĂ-NE