fbpx
Ştirea zilei

Legislație nouă: Operatorul de salubritate J.T. Grup nu mai poate sorta reciclabile din fracția umedă!

Având în vedere faptul că din această lună, ianuarie 2024, operatorul de salubritate J.T. Grup nu mai are voie să sorteze fracția umedă a deșeurilor menajere, populația județului și toți agenții economici trebuie să acorde o mai mare atenție sortării deșeurilor înainte de predarea acestora operatorului de salubritate tocmai pentru ca primăriile să nu fie nevoite să plătească bani mai mulți.

De la data de 1 ianuarie 2024 a intrat în vigoare Ordinul 640, care modifică fluxul deșeurilor şi legistaţia care se referă la colectarea acestora. În paralel cu acest Ordin s-a implementat şi Sistemul de Returnare a Ambalajelor (garanţie – depozit), fapt care obliga A.D.I. Deşeuri să modifice contractele de salubritate cu toate UAT-urile. În plus, ca urmare a implementării noii legislaţii, toţi agenţii economici  sunt obligaţi ca de la data de 1 ianuarie 2024 să plătească colectarea fracţiei uscate, adică ridicarea deşeurilor reciclabile. Chiar și după aceste schimbări legislative, J.T. Grup va continua colectarea separată a celor două fracţii, umedă şi uscată, în tot judeţul Tulcea, fiind unicul operator autorizat.” a transmis Ionuț Tudorache, managerul J.T. Grup SRL Tulcea.

ATENȚIE! Schimbări legislative în materie de deșeuri de la începutul lui 2024

Până în decembrie 2023, cei care făceau serviciul de colectare predau reciclabilele direct către o unitate acreditată OIREP (n.r. – Organizaţie care Implementează Obligaţiile privind Răspunderea Extinsă a Producătorului – OIREP), încasând bani de pe urma acestor deşeuri, acoperind astfel costul pentru aceste deşeuri, care, până acum, pentru tulceni a fost zero.

Conform noilor reglementări, colectorul, nu mai are voie să facă aceste tranzacţii. însă trebuie să fie plătit pentru acest serviciu. De asemenea, a fost introdus un nou operator economic: sortatorul, care va face valorificarea prin OIREP-uri, urmând ca veniturile să ajungă la structurile colaborative ale administraţiilor publice locale. În această situaţie, primăriile sunt obligate să stabilească nivelul costului de colectare plătit de populaţie, urmând ca în măsura în care ţintele de reciclare sunt atinse, compensările să se regăsească în regularizări periodice ale următoarelor facturi. Ceea ce pare greu de crezut, dar nu imposibil. Altfel spus, într-o comunitate foarte civilizată taxa de colectare a reciclabilelor poate fi mai mică decât câștigurile obținute sau altfel spus populația și agenții economici pot să câștige bani din predarea reciclabilelor…

De la 1 ianuarie 2024, veniturile din aceste deșeuri reciclabile provin din două surse principale: valorificarea reciclabilelor, desigur după ce acestea au fost sortate şi o subvenţie primită de la OIREP, aferentă ambalajului care se regăseşte în aceste reciclabile. Aceste venituri erau încasate, până anul trecut, de operatorii de salubritate, însă prin modificarea legislaţiei acest atribut revine acum autorităților publice locale care, cu cât se colectează corect o cantitate mai mare, cu atât și valoarea reciclabilelor va fi mai mare şi, deci, returnarea către cetăţenii care colectează selectiv corect va fi mai mare. Iar legea impune ca aceste venituri de la OIREP-uri să se întoarcă  către cetăţean. În teorie totul pare roz, dar în realitate va rămâne la fel de maro probabil.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
× CONTACTEAZĂ-NE