fbpx
Prefectura

Managementul cailor din Delta Dunării, din nou în dezbatere la prefectură

Planul de acțiune privind managementul populației de ecvine aflate pe teritoriul Rezervației Biosferei Delta Dunării” (care poate fi gășit pe siteul prefecturii AICI) este un document pe care Instituția Prefectului Județul Tulcea încearcă de câteva luni să îl aprobe într-o formă convenabilă atât crescătorilor de cai din deltă, asociațiilor de protecție a animalelor dar și în concordanță cu planurile de măsuri ale unor instituții publice și dacă se poate cu fundamentare legală.

Desigur, un astfel de demers este sinucidere curată și după trei sau patru ședințe de câteva ore fiecare ținute la prefectură se tot bate apa în piuă și asta pentru că nu poți împăca și capra și varza. Crescătorii de animale, care pentru prima dată au venit și ei la o ședință la prefectură, vor una, ONG-urile de protecție a animalelor vor alta, și pentru că de cele mai multe ori opiniile sunt divergente mai intervin și instituțiile statului care, pe bună dreptate, le taie elanul (și nu animalul -n.n.), fiindcă ce vor unii sau alții trebuie să aibă și fundament legal.

Ce vrea el, acest plan, în punctele sale esențiale?

Vrea în primul rând ca acești cai sălbatici să fie considerați o categorie specială de animale, diferită de caii domestici. Și de aici dezbateri interminabile în care părerile sunt împărțite: unii spun că sunt sălbatici, alții spun că sunt semisălbatici sau sălbăticiții, iar alții spun că sunt, cum știm cu toții, animale domestice (că doar e cal – n.n.) născut și crescut în libertate, într-un mediu sălbatic, așa cum este Delta Dunării. Care numai zonă sălbatică nu e din moment ce e Rezervație a Biosferei, Omul și Natura. Dar cum fiecare o ține pe a lui…

În al doilea rând planul vrea o recunoaștere a acestor cai, că or fie ei sălbatici, semisălbatici sau saălbaticiți, domestici dar născuți și crescuți în libertate, drept un simbol al Deltei Dunării. Un simbol pe același plan cu alte specii ale faunei deltaice, dar cu valențe educaționale sau inspiraționale…

În al treilea rând și poate cel mai important se vrea protejarea acestor cai împotriva braconajului sau vânătorii, micocipării și mai ales comercializării acestora, așa cum spun reprezentanții ONG-urilor că se întâmplă. Și de asemenea interzicerea sacrificării acestor cai pentru carne sau alte motive comerciale.

Momentul publicitar al dezbaterii

Fiindcă s-a dezbătut problema cailor deltei, de la masa sălii de videoconferințe a prefecturii a crezut, în sinea sa, că este binevenit și el, nimeni altul decât Marius Iliev, autoproclamat membru al unui autointitulat grup de inițiativă SOS Caii Deltei. Acel grup de inițiativă care a făcut ”primele valuri” în octombrie 2022 pe tema acestor cai ai deltei, că numai ce apăruse un nou volum dintr-un sortiment de vin și știți cum se spune … ”problema cailor deltei merge cel mai bine cu Caii de la Letea”. Reclamă ieftină pe un subiect sensibil. Domnul cu pricina a ținut un discurs despre teoria calului de la domesticire până la ultimele regulamente UE,  că doar e de specialitate: a crescut păsări iar acum deține brandul de vin ”Caii de la Letea”. Dar așa se întâmplă când o dezbatere ce se vrea serioasă are parte și de un moment publicitar. Chiar așa, fiind în derulare o campanie de extragere a șacalilor din deltă, chiar nu i-a venit nimănui ideea unui brand gen ”Șacaliță roze” sau ”Grasă de Șacal” ?

În loc de concluzii

Ei bine, nu au fost concluzii în ciuda faptului că prefectul Munteanu a încercat din răsputeri să fie aplicat pe finalizarea acestui plan. Nicolae Golea și colegii săi crescători de animale din Asociația Dunăvăț – Dranov și-au spus cât se poate de limpede punctul de vedere că susțin varianta de plan de acțiune formulat de autorități și că nu sunt de acord cu propunerile ONG-urilor, la rândul lor ONG-urile nu vor și pace microciparea cailor ci doar criodangalizarea lor (un procedeu de marcare prin aplicarea unei dangale de cupru răcită la minus 1960C), iar autoritățile vor doar să se respecte legislația, indiferent de ce visează unii și alții pentru rezolvarea problemei cailor deltei. Așa că epopeea cailor deltei nu s-a terminat azi și probabil nici nu se va termina prea repede dacă ia cineva hățurile!

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
× CONTACTEAZĂ-NE