fbpx
Ştirea zilei

Ministrul Muncii anunţă recalculări de pensii şi salarizare unitară

- "nu intenţionăm să învrăjbim categorii sociale între ele" a declarat Raluca Turcan la Tulcea

Două proiecte mari ale Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, unul care priveşte Casa Judeţeană de Pensii şi altul care priveşte Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, au fost prezentate azi la Tulcea chiar de ministrul Raluca Turcan angajaţilor din cele două instituţii situate în clădirea de pe strada Babadag.

Despre cele două proiecte, într-o conferinţă de presă ce a avut loc la sediul PNL Tulcea, alături de deputaţii George Şişcu şi Michael Gudu, a vorbit pe larg ministrul Raluca Turcan.

Primul dintre proiecte se referă la recalcularea celor circa 5 milioane de pensii aflate în plată astfel încât inechităţile de acum să nu mai existe, iar al doilea proiect se referă la identificarea persoanelor vulnerabile care primesc azi venituri chiar şi de 142 de lei, o sumă din care nu se poate trăi.

În ceea ce priveşte recalcularea pensiilor, ultima recalculare a început în urmă cu 15 ani, în 2005 şi a durat aproape patru ani. Acum se vrea ca tot procesul să dureze de două ori mai puţin şi să se recalculeze de cinci ori mai mult. Un proiect ambiţios şi pentru atingerea căruia este conştientă şi ministra că nu se poate realiza cu actualul personal din casele judeţene de pensii. Dar prin accesarea fondurilor europene, pe un proiect ce se va implementa timp de doi-trei ani se pot angaja încă o mie de salariaţi cu contract pe durată determinată. Radiografia la zi arată cam aşa: 250.000 de dosare cu şină ale pensionarilor agricultori, 3,6 milioane de dosare în format mixt (electronic şi letric) şi doar 1,3 milioane de dosare în format electronic.

Proiectul ce priveşte identificare persoanelor vulnerabile a demarat deja de ceva vreme şi până acum au fost identificaţi primii 30.000 de potenţiali beneficiari. Un lucru benefic este acela că dintre aceştia peste 3.000 care erau şi apţi de muncă au primit repartiţii la diverşi agenţi economici ceea ce a făcut ca aceştia să iasă din categoria persoanelor vulnerabile. Procesul de identificare şi de sprijin a lor continuă şi se intenţionează chiar măsuri afirmative pentru cei care au un nivel de studii scăzut cu programe de genul celor „A doua şansă”, de continuare a studiilor până la 8 clase sau mai mult.

Astăzi am ales să fiu la Tulcea! Nu sunt în Tulcea pentru că eram în tranzit

Poziţia geografică a judeţului nostru arată cât se poate de clar faptul că cei care ajung aici chiar nu sunt în drum spre altă destinaţie. Asta pentru că suntem la capăt de ţară… Acest lucru a fost subliniat şi de ministrul Raluca Turcan. „Nu am fost azi în tranzit prin judeţul Tulcea. Am vrut să fiu la Tulcea” – a precizat ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale nu înainte de a preciza că cele două judeţe din Dobrogea, Constanţa şi Tulcea, au fost în agenda sa de azi pentru o vizită de lucru.

Prima întrebare de la conferinţa de presă nu avea cum să fie alta decât cea care a dat fiori unor pensionari, majoritatea încă în putere, ce îşi continuă activitatea bine mersi plătiţi din bani publici cumulând pensia (un drept câştigat legal, uneori chiar special) cu salariul din sectorul public. Vestea proastă e că pachetul legislativa care va interzice acest lucru va intra pe circuit până la sfârşitul acestei luni.

Proiectul va fi prezentat săptămâna viitoare şi nu voi intra în detalii aici la Tulcea. Dar pot să vă spun de ce am ajuns să propunem acest proiect: pentru că am constatat că sunt oameni care lucrează la stat şi imediat după împlinirea vârstei de pensionare se pensionează şi apoi se angajează imediat înapoi la stat. De aceea am apreciat că e important să le dăm oamenilor posibilitatea – celor care vor, bineînțeles – să opteze să muncească mai mult în sistemul public.” a precizat în premieră la Tulcea, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan.

„Nu intenţionăm să învrăjbim categorii sociale între ele” – mesaj de interes public

Mesajul pentru care a insitat Raluca Turcan să fie transmis după vizita sa de lucru de la Tulcea a fost acela că toate proiectele ministerului nu sunt pentru a învrăjbi categorii sociale între ele.

Nu intenţionăm să învrăjbim categorii sociale între ele. Asta a fost cea mai mare pacoste a ultimilor ani și anume că de fiecare dată când unii oameni constatau că a trecut o șansă pe lângă ei și nu au realizat nimic sau că nu înțeleg din ceea ce se întâmplă încearcă să-i învrăjbească pe alţii și să arunce același comportament în brațele celor care se străduiesc. Scopul nostru nu e să stigmatizăm, de exemplu sistemul de Sănătate pentru că au fost şi acolo erori iar acei oameni au sporuri. Asta nu înseamnă că nu le merită. Şi în sistemul de Justiţie, la fel sunt sporuri. Şi în alte sectoare sunt sporuri, dar noi trebuie să găsim o cale să punem în echilibru sistemul public şi cel privat. Pentru a avea un sistem privat sănătos şi puternic trebuie să ai un sistem public de calitate care să-i educe pe cei din sistemul privat, să îi menţină sănătoşi, să îi apere sau să împartă dreptatea. Este nevoie de unitate, echitate si sustenabilitate în sectorul public şi cred că este nevoie şi de o legislaţie care să modifice această salarizare neunitară, pentru că nu se poate vorbi azi de o salarizare unitară. Vom vedea dacă vom modifica Legea Salarizării Unitare sau vom veni cu o lege nouă”, a mai spus Raluca Turcan la Tulcea.

 

 

 

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
× CONTACTEAZĂ-NE