Azi la Tulcea, în Sala Mihail Kogălniceanu a Consiliului Județean, Ministerul Transporturilor, cu ministrul Sorin Grindeanu în calitate de gazdă, a organizat o a șasea întâlnire în cadrul proiectului ”Creșterea capacității de trafic a Canalului Sulina – PRIMUS – Cod MySMIS: 160449” al Administrației Fluviale a Dunării de Jos (AFDJ) Galați la care au fost invitați să participe și reprezentanți ai Ucrainei și Republicii Moldova, precum și ai Comisiei Europene și Statelor Unite ale Americii. În sala de ședințe a Consiliului Județean Tulcea s-au aflat la aceeași masă viceprim-ministrul ucrainean, Oleksandr Kubrakov, secretarul de stat din Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova, Mircea Păscăluță, directorul general al Direcției Generale Mobilitate și Transporturi Europene, Magda Kopczynska și, nu în ultimul rând, James O’Brien, adjunct al Secretarului de Stat, Biroul pentru Afaceri Europene şi Eurasiatice al Departamentului de Stat al SUA, precum și ambasadorul SUA în România, Kathleen Kavalec.
„Ar fi a șasea întâlnire (în acest proiect Primus – n.n.) s-a terminat de achiziționat și de implementat programul european Primus ceea ce e foarte important. De ce? Pentru că vă asigura navigabilitatea pe Canalul Sulina 24 de ore! Sigur suntem în perioada în care va trebui să intrăm în acea zonă de training pentru piloți astfel încât să poată folosi în acest mod programul (…) care nu doar va asigura navigabilitatea 24 de ore 7 zile pe săptămână ci acest lucru va duce la creșterea capacității de tranzit. În octombrie prin România s-au tranzitat 3 milioane de tone de cereale avem ca țintă să ajungem la 4 milioane și eu cred că, odată cu implementarea acestor proiecte și cu creșterea numărului de piloți, suntem pe drumul cel bun!”, a declarat la începutul conferinței Sorin Grindeanu.
”Ucraina are încă provocări majore pentru export și chiar dacă sunt îmbunătățiri pe unele segmente trebuie să recunoaștem că sunt și blocaje, mai ales pe granița vestică. În acest an, exporturile pe coridorul rutier prin România s-au dublat și astăzi am discutat despre faptul că putem crește acest tranzit prin Proiectul Primus și utilizarea Dunării. Avem un punct de frontieră nou și încercăm să găsim la punctele de frontieră existente și soluții digitale pentru a face tranzitul mai ușor. De la începutul acestui an, exporturile prin punctele de frontieră românești au ajuns la aproape 30 de milioane de tone dacă ne referim la primele 10 luni, însă trebuie spus că pe infrastructura feroviară sunt încă multe lucruri de îmbunătățit iar capacitatea de tranzit nu a fost folosită în mod eficient deși noi putem dubla cantitățile pe acest tronson feroviar!” – a explicat, la Tulcea, viceprim-ministrul ucrainean, Oleksandr Kubrakov.
”În cadrul reuniunii de la Tulcea, participanții au recunoscut rolul esențial jucat de România și Moldova în facilitarea exportului a milioane de tone de cereale ucrainene, care a fost esențial pentru a evita foametea generalizată și pentru a consolida eforturile globale de securitate alimentară. Participanții au recunoscut, de asemenea, beneficiile substanțiale pe care accelerarea exporturilor de cereale ucrainene le-ar aduce populațiilor din Ucraina, România și Moldova. Eforturile de modernizare a infrastructurii feroviare, fluviale și portuare nu numai că sporesc eficiența, ci și stimulează creșterea economică în cele trei țări și în regiune. Rețelele de transport modernizate duc la creșterea activității comerciale, generând oportunități de angajare și contribuind la veniturile țărilor. Construcția, întreținerea și operarea infrastructurii de transport cruciale creează locuri de muncă pentru perspectivele lucrătorilor din domeniul transporturilor și crește prosperitatea economică.” – se arată într-un comunicat oficial al Ambasadei SUA în România, care a fost reprezentată la vârf nu doar de ambasadorul SUA în România, Kathleen Kavalec ci și de James O’Brien, adjunct al Secretarului de Stat, Biroul pentru Afaceri Europene şi Eurasiatice al Departamentului de Stat al SUA.
Faptul că printr-un proiect cu finanțare europeană în valoare de aproape 18 milioane de euro, Canalul maritim Sulina nu doar că primește balizajul și tehnologia de navigare pe timp de noapte și pe timp de ceață dar și crește la 60 numărul piloților care asigură manevrarea navelor maritime de la Sulina la Galați și în porturile ucrainene este, fără doar și poate, un câștig. Iar prezența directorului general al Direcției Generale Mobilitate și Transporturi Europene, Magda Kopczynska, la Tulcea, la această întâlnire importantă denotă faptul că țările Uniunii Europene contribuie la realizarea și modernizarea coridoarelor de tranzit pentru cerealele din Ucraina spre beneficiari din spațiul european sau din afara lui.