fbpx
Ştirea zilei

Oficial: Gigacaloria pentru populaţie creşte de la 265 la 450 de lei

- modificarea se va produce din 25 noiembrie 2021, prin Hotărâre de Consiliu Local

Consiliul local Tulcea se va întruni în şedinţă ordinară joia viitoare pentru a aproba, printre altele, noul preţ al gigacaloriei produse de Energoterm SA, aşa cum a fost el fundamentat şi aprobrat de ANRE, precum şi preţul local de referinţă pentru populaţie, adică preţul pe care din întreg în plăteşte de fapt cetăţeanul de la bloc, restul fiind subveţie.

Comunicatul oficial al Primăriei Tulcea

În urma creșterii prețurilor pe piața internațională a energiei, au crescut și costurile pentru producția, transportul, distribuția și furnizarea agentului termic. În cazul Energoterm, prețul unei Gigacalorii a ajuns la 1071,13 lei cu TVA (față de 531,15 lei cu TVA în sezonul rece trecut).

Cu toate acestea, din cei 1071,13 lei, prețul plătit de populație între 25.11-31.12 va fi de 450 lei/Gigacalorie, restul de 621,13 lei urmând a fi suportat din subvenții de la bugetul local și bugetul de stat. Începând cu 1 ianuarie 2022, va scădea cota de TVA de la 19 la 5%, iar prețul plătit de populație va fi 397 lei cu TVA/Gigacalorie, restul de 548 lei fiind suportat din subvenții acordate din bugetul local.

Subvenția suportată de bugetul local va însuma 32,742 milioane lei, față de o medie de 17 milioane în anii anteriori. Ca valoare procentuală, Primăria a crescut subvenția la 58% din prețul Gigacaloriei, față de 50% cât a fost în anii anteriori.

Peste 32 milioane lei (6,6 milioane euro) însumează efortul de susținere pentru o singură iarnă. Energoterm are puțin peste 7000 de abonați.

Pentru a avea un ordin de mărime al sumelor implicate, vă aducem aminte că 45 de străzi din municipiu urmează să fie complet reabilitate (infrastructură hidro-edilitară și asfalt) cu un buget de aproximativ 100 milioane lei, din care 87 milioane sunt bani împrumutați, cu o perioadă de rambursare de 15 ani. Este vorba de o investiție de care cetățenii pot beneficia 15-20 de ani.

In intervalul 2012-2020, subvențiile pentru căldură au însumat aproximativ 158 milioane lei, din  care, din bugetul local s-a plătit suma de 130 milioane lei. Adică 26.5 mil euro, bani care ar fi putut fi investiți în infrastructura edilitară a orașului.

Primăria Municipiului Tulcea a depus toate eforturile pentru a pune o presiune cât mai mică pe bugetul local, solicitând 38 milioane lei sub formă de ajutor din fondul de rezervă al Guvernului pentru aprobarea unui preț mai mic al Gigacaloriei. Alături de Tulcea, au mai solicitat fonduri alte 24 de orașe, în cele din urmă fiindu-ne alocate 12.9 milioane lei, condiții în care prețul Gigacaloriei  plătit de populație a ajuns la 450 lei.”, se arată într-un comunicat al Primăriei Tulcea.

 

 

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
× CONTACTEAZĂ-NE