fbpx
Comunicate

Operațiune FBI cu perecheziții la și la Tulcea pentru infracțiuni informatice!

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate au efectuat zilele trecute 7 percheziții domiciliare  în municipiul București și pe raza altor trei județe printre care și  Tulcea,  într-o cauză având ca obiect comiterea infracțiunii de operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice.

În cauză s-a reținut că, pe o platformă de comerț ilegal cu date informatice „Genesis Market”, au fost identificați mai mulți utilizatori de origine română, care dețin conturi pe această platformă și care au achiziționat datele de acces pentru numeroase platforme aparținând unui număr mare de persoane vătămate.Acțiuni simultane au fost întreprinse împotriva utilizatorilor acestei platforme și în alte țări din Europa, America și Australia, operațiunea internațională fiind condusă de Biroul Federal de Investigații (FBI) al S.U.A. și Poliția Națională din Țările de Jos, cu un post de comandă amenajat la sediul Europol, la data acțiunii, pentru a coordona diferitele măsuri de aplicare care se desfășoară pe tot globul. La sediul D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală au fost conduși, în vederea audierii, un număr de 4 suspecți cu privire la care există bănuiala rezonabilă că sunt implicați în activitatea infracțională. În urma audierilor, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au dispus măsura reținerii față de un inculpat și măsura controlului judiciar cu privire la cel de-al doilea inculpat.

Date din dosarul de cercetare al DIICOT

Genesis Market a fost o platformă online unde erau comercializate date de acces, identități digitale, vulnerabilități ale unor platforme web, cookie-uri și diverse date sensibile, cu ajutorul cărora cei care le-au achiziționat puteau accesa conturile online de pe diferite platforme ale persoanelor vătămate.

În sarcina acestuia s-a reținut că, în perioada martie 2019 – aprilie 2021, în 436 împrejurări, a achiziționat și deținut, fără drept, de pe platforma  „Genesis Market” date de conectare la diferite conturi, precum și parole extrase din sistemele informatice aparținând victimelor, în scopul săvârșirii infracțiunii de acces ilegal la un sistem informatic.

De asemenea, în perioada martie 2019 – iunie 2022, folosind fără drept datele de conectare  ale persoanelor vătămate, a accesat sistemele informatice de pe o platformă ale persoanelor vătămate, în scopul folosirii serviciilor de publicitate oferite de această platformă.

În perioada martie 2019 – aprilie 2023, a efectuat operațiuni financiare în mod fraudulos, folosind fără drept datele de carduri ale unor persoane neidentificate până în prezent și efectuând plăți pentru promovarea unor comercianți.

În urma perchezițiilor domiciliare efectuate au fost descoperite și ridicate mai multe sisteme informatice, 883.600 de lei și 18.600 de euro, 9,150 kilograme de aur pur în lingouri, precum și înscrisuri cu privire la societăți off shore și care atestă plata unor dividende în perioada 2020 – 2022 în cuantum de 1.580.000 de euro.

Acțiunea a fost efectuată cu sprijinul serviciilor centrale ale Direcției de Combatere a Criminalității Organizate,  S.C.C.O. Buzău, S.C.C.O. Tulcea, S.C.C.O. Vrancea, cu sprijinul B.S.I.J., I.J.J. Buzău, I.J.J. Tulcea, I.J.J. Vrancea. Suportul informativ a fost asigurat de către  Centrul Național CyberInt. Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
× CONTACTEAZĂ-NE