Perla falezei Dunării, TULCO, cumpărată de o firmă din Tulcea!
- ceea ce nu a reuşit Consiliul Judeţean şi Primăria a "repatriat" o firmă de construcţii
Cea mai mare tranzacţie imobiliară de pe aceste meleaguri în ultimii ani s-a efectuat recent şi are ca obiect o zonă a falezei Dunării râvnită de mulţi „rechini imobiliari” şi nu de ieri de azi ci de multă vreme. Vorbim despre o parte din patrimoniul defunctei Tulco SA, fosta fabrică de conserve din Tulcea, o perlă a industriei alimentare rămâneşti în urmă cu mai bine de două decenii ajunsă, între timp, doar o perlă a falezei Dunării aflată acum în reabilitare, însă fără această porţiune.
Ofertată de Consiliul Judeţean dar şi de Primăria Tulcea
Societatea Tulco SA prin Lichidator SP Cris Evalex IPRL se afla de ani de zile în centrul unor interminabile procese în instanţe, fie cu debitori, fie cu creditori, un hăţiş al disputelor juridice şi judiciare ce nu au făcut decât rău societăţii comerciale ajunsă în faliment. Nu pentru soarta societăţii comerciale ci pentru terenul din incinta adresei strada Grigore Antipa nr.3 şi mai ales cheul şi pereul de la Dunăre, Consiliul Judeţean Tulcea a iniţiat o procedură de negociere privind preluarea imobilului de la adresa respectivă cu un scop mai mult decât nobil: integrarea acestui teren în proiectul mare de reabilitare a falezei Dunării. Propunerea financiară a Consiliului Judeţean Tulcea, pentru care fostul administrator public al judeţului Vasile Strat, a găsit resurse financiare în limita a cel mult 16 milioane de lei, a fost refuzată şi astfel proiectul de reabilitare a falezei s-a depus fără „perla falezei”: locul de unde cea mai mare parte a falezei se va vedea în toată splendoarea ei.
Anul trecut, o altă comisie de negociere, de această dată avându-l în prim plan pe administratorul public al municipiului, Nicolae Bibu, a primit girul consilierilor locali să plece la o negociere de la 11 milioane de lei peste care să mai pună cel mult 25% să să preia acest bun imobil. Asta pentru că de când Consiliul local Tulcea a cedat Consiliului Judeţean Tulcea faleza Dunării pentru a fi reabilitată şi modernizată, municipalitatea nu mai avea practic niciun petec de faleză. Şi îşi dorea şi ea, nouă echipă de la primărie, măcar o faleză mică, pentru ea, să fie acolo…
„Acolo sunt o serie de probleme privind dreptul de servitute pe unele căi de acces, iar terenul se află pe o parte componentă a sitului arheologic așezări și necropole aferente Cetății Aegyssus, aspecte prevăzute în raportul de evaluare ce a fost făcut anterior începerii negocierilor. Poate din acest motiv evaluatorul a stabilit ca valoare suma de 10,8 milioane de lei, sumă de la care noi puteam negocia într-o marjă de 25%. Acestea sunt rigorile sectorului public, în privat altfel stau lucrurile. Preţul îl determină, după caz, vânzătorul, dacă vrea să vândă repede, sau cumpărătorul, dacă îşi doreşte acel bun.” a declarat Nicolae Bibu, care a recunoscut practic faptul că a mers la o negociere cu mâinile legate sau altfel spus să cumpere un Mercedes cu bani de Dacia Logan. Şi oferta municipalităţii, e lesne de înţeles, a fost refuzată. Şi uite aşa lichidatoarea Lubinca-Ilona Moldovan de la CRIS EVALEX IPURL a a aşteptat până a obţinut de la nişte investitori privaţi tulceni preţul care nu doar că acoperă creanţele creditorilor care au cerut falimentul Tulco, dar le va asigura acţionarilor şi un bonus financiar consistent.
Peste 5 milioane de euro pentru un teren din care numai „wiew”-ul face jumătate din bani
Ceea ce părea că va fi o pată maro pe obrazul municipiului Tulcea şi tot un maro cu moţ la capătul unei moderne faleze a Dunării are mari şanse să devină, cu adevărat, perla zonei de promenadă consacrată pentru tulceni: faleza. De ce? Pentru că spre deosebire de restul falezei, care aparţine unor entităţi publice încorsetate, aşa cum bine a subliniat administratorul public al municipiului, Nicolae Bibu, de proceduri, un investitor privat poate face mai mult, mai repede şi de cele mai multe ori mai bine.
Preţul „repatrierii” acestei zone a falezei Dunării este unul foarte piperat, peste 5 milioane de euro, însă alte milioane bune de euro vor da valoare actualei incinte Tulco SA ce se vrea cea mai frumoasă zonă a falezei. Cel puţin asta îşi doresc investitorii tulceni care au achiziţionat acest bun imobil, investitori în centrul cărora se află o societate de construcţii din Tulcea şi anume Terra Construct. Unul dintre cei implicaţi în viitorul proiect ce va transforma incinta într-o zonă de agrement este fostul arhitect şef al municipiului, Bogdan Mihalca.
„Dacă vorbim de faleza Dunării vă pot spune că această zonă din actuala incintă Tulco are mari şanse să devină polul de atracţie al promenadei din Tulcea. Şi asta pentru că avem un proiect prin care ne propunem să transformăm zona într-una de entertainment atât pentru turişti, pe perioada sezonului, cât mai ales pentru tulceni. Amplasamentul are un foarte bun potenţial, îl vrem unul deschis, nu cum e acum o incintă împrejmuită şi de aceea va suferi unele modificări. Proiectul cuprinde zone de agrement, zone cu restaurante cu specific, dar şi zonele de locuire, cazare. Pentru moment nu putem spune mai multe,însă vă asigur că are mari şanse să devină cea mai frumoasă parte a falezei Dunării de la Tulcea” a declarat Bogdan Mihalca.
Piaţa imobiliară din Tulcea este una ce permite astfel de tranzacţii de milioane
Tulcea a avut parte în anul 2021 de un an istoric pe piaţa imobiliară locală. Într-un oraş cu salarii modeste au loc tranzacţii destul de mari ca valoare atât pe segmentul de rezidenţial cât şi pe cel comercial. Apetitul cetăţeanului tulcean pentru a deţine o proprietate este foarte mare, motivat de faptul că în general românii sunt proprietari pe locuinţele personale.
„În afară de locuinţele personale, unii tulceni deţin şi alte apartamente sau case pe care le închiriază, terenuri agricole pe care le lucrează sau le dau în arenda şi terenuri intravilane având diverse destinaţii sau viitoare destinaţii. Faptul că o proprietate comercială, evaluată la suma de 2 milioane de euro se tranzacţionează cu 5,3 milioane de euro nu ar trebui să ne mire la Tulcea. Şi nici faptul că investitorii sunt tulceni. Sunt şi alte proiecte de milioane de euro dezvoltate aici pe segmentul de locuinţe rezidenţiale, dar şi proiecte de investiţii comerciale mult mai mari. Marele atu al acestei proprietăţi este proximitatea şi vederea către Dunăre – 1 milion dolar wiew, cum ar spune americanii. Desigur rămâne la latitudinea proprietarului să facă milioane de euro din această proprietate pentru că are un foarte mare potenţial„, este de părere Cristian Porneală, expert imobiliar cu opt ani de experienţă şi reprezentant al unei multinaţionale din domeniul imobiliarelor.