fbpx
Pescuit

Pescarii se plâng că SCRUMBIA e protejată de vânt şi furtuni!

De două zile, pescarii au doar o singură specie de peşte la care pot întinde setcile, o specie de peşte la mare, mare căutare mai ales săptămâna aceasta: scrumbia. De sâmbătă, 9 aprilie 2022 a intrat în vigoare prohibiţia generală la pescuit, cu această excepţie, scrumbia, care, se pare, are parte de o altfel de protecţie: naturală, de la vânt şi furtuni. În ciuda faptului că e un an cu scrumbie din belşug, preţul acesteia este unul prohibitiv.

Preţul pe piaţă al scrumbiei este unul foarte ridicat şi asta nu din cauza comercianţilor, ci din cauza faptului că pescarii vând kilogramul de scrumbie din barcă şi cu 28 sau 30 de lei. Chiar şi la 25 de lei mi se pare şi mie un preţ ridicat, însă cerere există pe piaţă aşa că pescarii nu rămân cu marfa nevândută” a declarat Lucian Sanda, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Pescari din Delta Dunării.

Chiar dacă este prinsă din mediul natural, scrumbia de mare sau, după caz, de Dunăre, are un preţ ridicat doar un săptămâna de dinaintea Floriilor, după care preţul acesteia scade treptat până în mijlocul verii chiar şi la mai puţin de 10 lei kilogramul.

Unul dintre pescarii de la Sfântu Gheorghe, Nicolae Efimov, ne-a dezvăluit de ce preţul scrumbiei este atât de ridicat:

„Până să urce pe Dunăre, scrumbia se poate pescui la mare şi noi, pescarii de la Sfântul Gheorghe, ieşim pe mare, indiferent de vreme, pentru a pune setcile fixe. Ca să vă spun sincer, de fiecare dată când ieşim pe mare, până să urce scrumbia pe Dunăre, ieşim la risc: nu ştim dacă ne mai întoarcem. Că bate vântul, că e furtună pe mare, noi ne facem treaba cu tot riscul. Şi dacă nu ar fi doar asta. În ultima lună cred că am pierdut pe mare 80-90% din plase din cauza furtunilor şi vântului puternic. Au mai fost şi zile când ne-a fost frică să ieşim şi poate bine am făcut. Poate unora li se pare scumpă scrumbia, dar şi viaţa omului e scumpă, la fel şi uneltele de pescuit care se pierd în marea lor majoritate”.

Prohibiţia, balon de oxigen pentru proprietarii de amenajări piscicole

Chiar dacă de sâmbătă este prohibiţie, peştele proaspăt nu lipseşte de pe piaţă şi din galantarele pescăriilor. Spre deosebire de săptămâna trecută, acesta ar trebui să provină, de azi, exclusiv din amenajările piscicole. De acest lucru ar trebui să se ocupe să fie şi  adevărat inspectorii ANPA, angajaţii corpului de control din cadrul ARBDD, precum şi toate acele instituţii cu drept de control din cadrul MAI, de la Poliţia Deltei şi Garda de Costă până la Jandarmerie şi Poliţie.

Pentru noi, perioada de prohibiţie este o perioadă în care putem livra pescăriilor, atât din Tulcea cât şi din ţară, peşte de crescătorie. De la crap şi caras până la singer şi novac, mai puţin răpitor pentru că în amenajări avem sub 5% astfel de specii. Cerere este pentru peşte de crescătorie, dar să ştiţi că nu e cu mult mai mare decât în alte perioade ale anului când avem solicitări pentru livrarea unor cantităţi de peşte” spune Walter Bonea de la Amenajarea şi Restaurantul pescăresc Tauc.

Din fericire, în această perioadă de prohibiţie se spune că tot comerţul cu peşte se albeşte şi că tot peştele pleacă din apă în sacoşa cumpărătorilor doar cu documente de provenienţă: factură şi respectiv bon fiscal. Sunt şi păreri că lucrurile nu stau chiar aşa, ne-a spus un reprezentant din sectorul pescăresc, sub protecţia anonimatului. „Dacă ar exista doar amenjajări piscicole, întregul lanţ al comerţului cu peşte s-ar albi aproape în totalitate. Ar fi absurd să credem să s-ar fiscaliza tot peştele, câtă vreme nu e purtător de subvenţie pentru a stimula crescătorul de peşte să albească, cum se zice, producţia şi când din mediul natural se braconează fără niciun fel de scrupule„. Trist şi, din păcate, adevărat!

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
× CONTACTEAZĂ-NE