Președintele ANPA: ”Pescuitul sportiv trebuie delimitat de cel recreativ și în Delta Dunării!”
Săptămâna aceasta, la București, zeci de pescari amatori au participat la un protest în fața sediului Ministerului Mediului Apelor și Pădurilor, mai multe fiind temele aduse în prim-planul autorităților care au discutat cu protestatarii, respectiv ministrul mediului, Tánczos Barna, însoțit de secretarul de stat, Róbert-Eugen SZÉP, și de Daniela Dracea – Director Direcția de Biodiversitate. Potrivit protestatarilor, ”la finalul celor două ore de discuții pescarii recreativi au plecat cu promisiunea transparenței decizionale, a dialogului activ cu cetățenii și societatea civilă, dar și cu eliminarea interdicțiilor discriminatorii pentru la anul, în sensul posibilității reținerii unui singur exemplar din cele patru specii vizate, în condițiile introducerii unei limite maxime de lungime, precum cea minimă existentă deja”.
Promisiunea a mai fost făcută pescarilor amatori și la protestul din luna mai din fața sediului ARBDD, însă aceștia probabil au vrut o confirmare în plus și de la Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor, cu toate că reglementările se fac în parteneriat cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, cele două ministere fiind cele care emit anual ordinul de prohibiție.
În subordinea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale se află Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură în fruntea căreia se află tulceanul Marian Avram. Cu excepția perimetrului Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării, reglementările în ceea ce privește pescuitul recreativ-sportiv sunt foarte stricte în restul țării.
”La protestul din luna mai de la sediul ARBDD eu am explicat foarte clar delegaților din partea pescarilor prezenți la negocieri faptul că trebuie să înteleagă faptul că nu doar legea ci și o hotărâre a unei instanțe de obligă să delimităm pescuitul sportiv de cel recreativ. Să fie foarte clar: pescuitul sportiv se practică în baza Legii Spoturilor iar cei care fac pescuit sportiv trebuie să fie membri ai unei asociații sportive și să existe afilierea la federația sportivă de specialitate. Nu mai trebuie să confundăm cele două lucruri.” a declarat Marian Avram, președintele ANPA.
Diferența între pescuitul sportiv și cel recreativ este aceea că pescuitul sportiv se face exclusiv ”catch and release” adică pescarii nu au voie să rețină capturile. Altfel spus, azi, dacă ar fi să interpretăm prevederile din Ordinul de prohibiție, la speciile crap, somn, șalău și știucă se permite doar pescuitul sportiv în timp ce la celelalte specii se permite pescuitul recreativ.
”Dacă în celelalte ape interioare ale țării această delimitare deja s-a făcut iar AJVPS-urile își vor modifica statutul în sensul că va dispărea termenul de sportiv, și în perimetrul Deltei Dunării această delimitare ar trebui făcută și atunci lucrurile se vor simplifica. Cei care sunt cu statut de pescar sportiv vor practica acest sport exclusiv ”catch and release” , cei care sunt pescari amatori cu statut de pescar recreativ vor putea captura anumite specii în baza studiilor făcute fără a periclita stocul pe pește din acea specie!” a mai declarat Marian Avram.
De aceeași părere este și guvernatorul Teodosie Gabriel Marinov care a declarat: ”Problema reținerii capturilor la cele patru specii de pește considerate valoroase – crap, spmn, șalău și știucă – a mai fost discutată la sediul ARBDD în luna mai și atunci și acum susțin faptul că pescarii amatori ar fi îndreptățiți să păstreze măcar un exemplar. După scăderea cotelor apelor Dunării acum problema de fond a devenit alta: scăderea dramatică a stocurilor de pește din deltă. De aceea va trebui să analizăm urgent această situație, chiar luni, 25 iulie vom avea o consultare cu specialiștii de la Galați, după care vom lua măsurile ce se impun și care vor fi anunțate pentru toate categoriile de pescari”.