Prima angioplastie periferică efectuată la Spitalulul Județean Tulcea
În aproape un an de la deschiderea centrului de cardiologie ARES din incinta Spitalului Județean Tulcea sute de tulceni au beneficiat de intervenții chirurgicale cardiologice pemtru care până în septembrie 2021 trebuiau să meargă la alte spitale din țară, în principal la Constanța și mai ales București. Potrivit managerului Spitalului Județean Tulcea, dr. Tudor Năstăsescu, sute de tulceni au beneficiat de serviciile secției ARES de la Tulcea, ceea ce ne face să credem că spitalul tulcean are mari șanse să intre în rețeaua națională STEMI, adică acele spitale în care se intervine în caz de infarct miocardic.
Luna aceasta însă a marcat o nouă premieră pentru secția ARES de la Tulcea ce nu are legătură cu intervențiile pe cord și anume prima angioplastie periferică. Astfel, primul pacient tratat de boală arterială periferică la centrul de cardiologie intervențională ARES din Tulcea, a fost un pacient de 62 de ani care s-a adresat echipei medicale din Spitalul Județean Tulcea pentru că avea dureri la nivelul membrului inferior drept chiar și în repaus, fără să depună vreun efort. Pacientul risca să îi fie amputat întregul picior, însă datorită colaborării strânse dintre medicul chirurg și medicul cardiolog intervenționist, echipa medicală a decis abordarea intervențională a cazului.
Dr. Leonard Licheardopol a efectuat o arteriografie la nivelul membrului afectat și a constatat că leziunile descoperite la acest nivel pot fi tratate intervențional prin angioplastie cu balon. Una dintre afecțiunile frecvente care afectează membrele inferioare și, mai rar, membrele superioare, poartă denumirea de boală arterială periferică. Cauza principală a acestei afecțiuni este ateroscleroza, mai exact, depunerea depozitelor de grăsime la nivelul pereților vaselor de sânge. În timp, fără tratament și fără schimbarea stilului de viață, această boală conduce la îngustarea arterelor respective și îngreunează fluxul de sânge. Netratate, leziunile avansează și ajung să producă modificări importante care pot cauza, în cele din urmă, amputația membrelor afectate. Arteriografia efectuată în sala de angiografie ARES din Tulcea a arătat că artera femurală superficială era afectată de depuneri de grăsime și sângele nu putea să circule la acest nivel. Astfel, dr. Leonard Licheardopol a efectuat în premieră la ARES Tulcea o angioplastie periferică cu balon pentru a trata îngustările arteriale.
Angioplastia de arteră periferică este un tratament intervențional care constă în dilatarea arterei înfundate cu un balonaș și, dacă este necesar, implantarea unui stent menit să mențină vasul respectiv deschis pentru ca sângele să poată circula normal. În cazul intervenției de la Tulcea, s-a putut realiza cu succes dilatarea vasului îngustat cu balon astfel încât circulația sângelui a fost redată cu succes, iar pacientul a fost salvat de la amputația întregului picior.